Celou zimu uchovávejte česnek ve sklenicích

Zda pěstitel zeleniny souhlasí s tím, že konzervování čerstvého česneku do příští sklizně je obtížnější než pěstování. Skutečnost, že tato žárovka kultura není rozlišována vysokou schopností ležet dlouho, rychle formy, otáčí, a blíže k pružině začíná klíčit a slábnout. To, co hosteska nenabízí, aby se hlavy česneku mohly stát celou zimu. V kurzu jsou různé metody: od starých a dobře testovaných, až po relativně nové, jako je skladování ve skleněných nádobách.

Obsah
  1. Čištění česneku
  2. Příprava pro skladování
  3. Video «Jak kopat a ukládat česnek»

Čištění česneku

Konzervace česneku je ovlivněna mnoha faktory, včetně řádného (včasného) čištění a přípravy k uskladnění. Aby hlavy česneku ležely po celou zimu a neohýbaly se, je nutné, aby byl česnek včas kopán a nedovolil mu přeceňovat. Zde je důležité vědět, kdy je třeba odrůdu strávit.

Každý ví, že česnek je zima (vysazený od podzimu) a pramen, který na jaře přistává. Doba sklizně obou odrůd je tedy odlišná. Zimní česnek je vykopán na konci července. Hlavními rysy jeho zrání jsou zkroucené spodní listy, stejně jako popraskané pole na šípku (zkušené zahrádkáře nechají několik šipek, aby pak určily zralost hlavy česneku).

Doba sklizně čerstvého česneku je určena takovými vlastnostmi, jako je umístění stonků, sušení a ředění šupin, kterézakryjte zuby Zpravidla se to děje na konci léta a hlavy česneku se z lůžka odstraňují koncem srpna.

Je důležité vědět, že podmínky pro sklizeň česneku jsou velmi omezené. Pokud není včas stráven, přeceňuje se a stává se nepoužitelným.

Skutečnost, že žárovky jsou příliš zralé, lze nalézt na těchto vlastnostech:

  • hlava snadno spadne do samostatných zubů;
  • váhy jsou zcela převedeny;
  • v kořenové oblasti začal růst mladých kořenů.

Takovou sklizeň nelze uložit na zimu, takže je lepší ji používat v potravinách.

Před čištěním česneku z lůžka je nutné provést malou přípravnou práci: zastavit zavlažování 2-4 týdny před vykopávkou a mírně brousit půdu z cibulí - to urychlí jejich zrání. Sklizeň se provádí v suchém a teplém počasí. Vyčistěte hlavu lépe lopatou nebo zahradní vidličkou. Je nutné postupovat velmi opatrně, aby nedošlo k poškození zubů, a tím k dalšímu skladování. Doporučuje se, aby byla sklizeň zahájena brzy ráno, aby žárovky mohly večer až do večera vyschnout.

Příprava ke skladování

\ t

Namočený česnek by měl být očištěn ručně ze země a uložen společně s stonky přímo na lůžko pro další sušení. Stonky jsou ponechány, aby rostliny mohly z nich po dobu 4-5 dnů přijímat užitečné látky. Někteří zahrádkáři nechají několik dní sušit hlavy v zahradě a motivují, že tyto žárovky jsou odolnější vůči hnilobě a mohou být delší.uložit Jiní doporučují okamžitě sklízet a sušit pod baldachýnem nebo uvnitř.

Můžete se sami rozhodnout, jak sušit česnekové cibule. Pokud je počasí horké, můžete nechat dozrávání plodin na posteli, ale s tím musíte pokrýt část hlavy na listy, takže se nedostanou spálení sluncem. Je-li vzduch chladný nebo je možný déšť, je nejlepší sušit hlavy uvnitř, ale musí být nutně suché a dobře větrané.

V místnosti s česnekem se cibule v závislosti na počasí suší 2-3 týdny. Jejich připravenost svědčí o odlupování vloček, které by měly být tenké a lehce průhledné. Žárovky nyní musí být vyříznuty ze stonků a kořenů. Tento postup se provádí pomocí škrabky nebo nůžek. Rohy vyříznuté do 3 mm, stonky - do 5-10 cm.

Jak víte, je možné zachránit česnek na zimu několika způsoby, ale protože tento článek popisuje jeho skladování v bance, přípravná opatření se budou týkat pouze této metody.

Za účelem dalšího skladování žárovek lze provádět následující postupy:

  • lehce zapálit kořeny každé hlavy na otevřeném plameni (v ohni, sporáku, pomocí zapalovače) - to zabrání klíčení zubů;
  • dezinfikovat žárovky s olejem (0,5 litru slunečnicového oleje by měl být důkladně ohřát, přidejte k němu 10 kapek jódu, vše promíchejte, pak ponořte česnekové hlavy do oleje a pak je usušte na slunci) - postup pomáhá udržet žárovky z formy ahnijící

Tato opatření jsou povinná, pokud se sklizeň provádí včas a další sušení hláv česneku se provádí podle všech pravidel. Ale v případě, kdy žárovky trochu zrají nebo byly v deštivém počasí vykopány, budou tyto jednoduché postupy sloužit jako dodatečná ochrana a produkt bude i nadále skladovat.

Video «Jak kopat a skladovat česnek»

Toto video vám poskytne odpovědi na otázky o tom, jak definovat pojmy sklizeň česneku, proč je špatně uložen, jak zvýšit jeho těžkost.