Čistíme česnek na předměstí Moskvy: jak a kdy?

Sklizeň česneku probíhá uprostřed léta, kdy je zahrada plná věcí, a vy prostě nemůžete mít čas na sklizeň sklizně včas. Načasování sběru a sušení žárovek závisí na délce skladování česneku a ve skutečnosti na kvalitě plodiny. Je třeba poznamenat, že česnek má poměrně krátké doby sklizně, které musí být správně identifikovány a udržovány, aby se sklizeň udržovala v příští sezóně.

Obsah
  1. Harmonické doby sklízení
  2. Zimní česnek
  3. Čerstvý česnek
  4. Známky zrání
  5. Čištění a skladování
  6. Video «Česnek pěstovaný v moskevské oblasti»

Linky na sběr česneku

\ t

Doba sklizně závisí na faktorech, jako je přistání, klima a povětrnostní podmínky. Období od začátku vegetace až po úplné zrání cibulí je však přibližně stejné, nicméně je třeba mít na paměti, že v jižních oblastech pramení jaro dříve a česnek dozrává rychleji než v severních oblastech.

Povětrnostní podmínky mají velmi významný vliv na sklizeň. Ve středně deštivém létě hromadí cibule česneku maximální množství živin do poloviny nebo konce července. Pokud je však počasí po celou dobu syrové, česnek musí být vykopán 1-2 týdny před tím a vyschnout ho doma. Například v létě 2016 se ukázalo, že je poměrně nestálý, takže je těžké říct, kdy je lepší vykopat česnek. V tomto případě bude rozhodujícím kritériem stav žárovky.

Rozhodujícím faktorem pro sklizeň je metodapěstování kultury.

Existují dva druhy česneku:

  • zima nebo zima - je zasazena do půdy od podzimu a vykopána na jaře příštího roku, vyznačuje se velkými žárovkami, vztyčenými stonky a vysokými výnosy;
  • jaro (léto) - vysazeno na jaře a vykopáno v létě téhož roku, není tak velké jako v zimě, ale může být skladováno po dlouhou dobu.

Vzhledem k tomu, že se tyto druhy liší dobou vegetace, je nutné sklízet úrodu v různých časech.

Česnek zimní

V mírném podnebí začíná v polovině července dozrávat zimní česnek, který je tradičně chován v posledním týdnu měsíce - jeden týden jsou cibule uvedeny v dozrávání. Ve střední zóně Ruska i v blízkosti Moskvy však může být období sklizně zpožděno o další týden, protože letní počasí v roce 2016 nebylo příliš stabilní.

Česnek česnek

Nakládaný česnek je vykopán o něco později: koncem srpna - začátkem září. V ideálním případě by měl být vyčištěn asi dva týdny po zimě, ale tady vše závisí na klimatu a povětrnostních podmínkách. V severním podnebí může vytěžení žárovky trvat až do konce září. Ve střední zóně se sklizeň obvykle provádí na konci srpna. Vzhledem k tomu, že v létě roku 2016 se často vyskytovalo nachlazení a deště, může se sklizeň uskutečnit do 10. září 2016.

Známky zrání

\ t

Zkušení zahradníci určují vzhled zimního česneku ve vzhledu. Hlavním příznakem zrání cibulí jsou brodivé listy.

Dolist může být posuzován o zralosti pouze blíže ke konci července, protože v jiných případech může toto označení znamenat nedostatek vlhkosti v půdě nebo jakékoli nemoci.

Existuje proto správnější způsob určení stupně zralosti žárovek. Od poloviny června se šípy začínají objevovat v zimním česneku. Zpravidla se rozpadají, jak rostou, takže rostlina může směřovat všechny síly k tvorbě hlav. Pokud ale necháte pár kusů, pak bude možné se zaměřit na podmínky zrání. Když se šipky narovnají, trochu ztuhnou a výsevní skříňka na konci šipky je prasklá a vystavena semenu, což je známkou toho, že žárovky musí být vykopány.

Jarní česnek neuvolňuje šípy a míra jeho zrání je určena jiným způsobem. Prvním údajem o zralosti jarních odrůd je vysychání listů. V tomto okamžiku můžete kopat jednu hlavu nebo jen chytit zem a zkontrolovat žárovku. Do doby splatnosti budou svědčit následující značky:

  • hustá hlava je pokryta šupinami nejméně třemi vrstvami;
  • šupiny samotné jsou husté a velmi silné;
  • zuby jsou snadno odděleny od sebe;
  • tenký film na zubech je snadno odstranitelný.

Aby se zachovaly hlavy česneku, je velmi důležité včas určit jejich zralost a vykopat, dokud se váhy nerozpadnou a zuby nebudou vystaveny.Pokud se stalo, že nebylo možné sklizeň sklízet včas, měly by být tyto zuby zařazeny do recyklace, jakmile budou skladovány na krátkou dobu. A samozřejměpoužití jako podkladového materiálu se nedoporučuje.

Úklid a skladování

Sklizeň česneku vyžaduje suché slunečné počasí a příprava na tento proces by měla být v předstihu. Měsíc před vykopanými hlavami je nutné zastavit zavlažování a během týdne je nutné trochu zdrsnit půdu kolem žárovek - tento postup urychlí jejich zrání.

Vlastní výkop je následující:

  • Za prvé, žárovky jsou pozvednuty zahradní vidličkou nebo lopatou s listy (vytáhnout a vyřezávat žárovky je nemožné, protože zuby budou poškozeny);
  • pak jsou hlavy, zejména kořeny, osvobozeny od země - provádí se rukama, protože třepání nebo srazení země na lopatu vede k poškození zubů a předčasnému hnilobení;
  • V závislosti na teplotě vzduchu se skládané žárovky skládají v řadách v lůžku pro sušení po dobu 4-6 dnů.

Suché listy a šípy, pokud nějaké existují, se neodstraňují okamžitě, ale pouze tehdy, když cibule zcela uschne, aby hlavy česneku mohly zrát rychleji a zlepšit jejich kvalitu.

Pokud jde o zrání cibule v lůžkách, existují dva protichůdné názory. Někteří zahradníci se domnívají, že sušení plodin přímo na lůžku zvyšuje stabilitu hlav k chorobám, hnilobě a také urychluje zrání. Jiní naopak zastávají názor, že sklizeň by měla být okamžitě odstraněna z lůžka a vysušena pod baldachýnem. Pro to existuje několik důvodů. Za prvé, při vysokých teplotách se zuby mohou spálit. A za druhé, můžeNajednou prší déšť, že pro léto 2016 není neobvyklé, a pak bude nutné hlavy dlouho sušit.

V suché, dobře větrané místnosti se sklizeň suší po dobu 10-14 dnů. Po této době mohou být hlavy připraveny k dlouhodobému skladování. Chcete-li začít, je třeba oříznout kořeny, a pak třídit velké a malé žárovky. Tento postup je velmi důležitý, protože velké hlavy jsou delší a lépe skladované - opouštějí zimu a malé mohou být ihned zpracovány nebo použity v potravinách.

Česnek lze skladovat několika způsoby:

  • tkaní luků (svazků) - pro tento jednoduchý postup nejsou stonky z hlavy odříznuty a v této sušené třtině nebo jiném vhodném materiálu se propletou;
  • lepenkové krabice, krabice pro uskladnění v takových objemech stonků jsou odříznuty na 5-10 cm a hlavy samy jsou položeny vrstvou ne větší než 15 cm a je žádoucí překládat vrstvy pergamenu;
  • proutěné košíky - nejúspěšnější způsob, jak zajišťují dobré větrání.
  • Doba skladování zimních odrůd není tak dlouhá jako u mrože, proto je nejlepší skladovat je v chladu při teplotě 3-4 ° C (v chladničce nebo ve sklepě). Letní odrůdy mohou být skladovány při teplotě 15-20 ° C až do příští sklizně. Pro ně je hlavní věc, že ​​místnost byla suchá. Blíže k jarním česnekovým hlavám by mělo být pravidelně kontrolováno, protože je velmi důležité nezmeškat okamžik, kdy zuby začínají klíčit - tyto hlavy by měly být skladovány odděleně.

Je-li stanovena zimní zralostodrůdy byly ponechány na lůžku šipky, pak by neměly být vyhozeny - jedná se o velmi kvalitní semenný materiál.

Těsnící boxy by měly být umístěny na papír a vyčkávat, až uschnou a začnou se rozpadat. Pak je nutné sbírat semena ve vaku na tkáně a udržet je až do další výsadby - tyto malé cibule rostou více klíčící než obvyklé zuby odebrané z hlavy.

Video «Česnek pěstovaný v moskevské oblasti»

V tomto videu se dozvíte, kdy odstranit česnek v moskevské oblasti a jakou plodinu lze získat.