Co je indukční volba varné desky

Vaření na indukčním varném panelu je jednou radostí. Nádoby se zahřívají, ne samotný panel, rychle vaří vodu, pohodlné elektronické řízení, automatizaci a mnoho dalších výhod oproti jiným typům panelů.
Hlavní výhodou je všaknejvyšší energetická účinnost . Účinnost indukčního varného povrchu je 90%, plyn - asi 65%, sklokeramické panely Rapid a Hilight - 60%, konvenční elektrické pece s litinovými hořáky - ne více než 50%.

Dosud je jedinou nevýhodounáklady, je nejvyšší v indukci, ale není to z důvodu nákladné výrobní technologie, ale proto, že výrobci se snaží vydělávat peníze na inovace, ale časem, jak ukázala praxe, ceny klesnou.

Každý, kdo má v domě elektrické vařiče- doporučuji je vyměnit za indukční vařič bez přídavných hořáků Hilight nebo halogenových hořáků. Zvolte pouze indukci.

V tomto článku vám povím, jak funguje indukční ohřev a co hledat při nákupu. Není obtížné připojit varnou desku vlastními rukama podle tohoto návodu.

Jak indukční ohřívací práce a její výhody

Nebudu se zabývat tím, jak funguje indukční topení, řekněme o jeho principu.
Na rozdíl od jiných typů deseknedochází k průběžnému zahřívání povrchu v indukční desce - dno skleněné nádoby se ihned zahřívá na misce. Pod povrchem sklo-keramika je vytvořena cívka indukčnosti, která vytváří elektromagnetické záření s krátkým poloměrem působení. Pod nímEfektové vírové proudy jsou tvořeny ve feromagnetickém dnu misky. Tyto proudy a zahřívají dno.

Pokud je indukční ohřevzapnutý bez nádobí, nedojde k ohřevu, ale tento režim je pro panel škodlivý, takže pro tyto účely se předpokládá automatické bezpečnostní vypnutí. Samotný panel se zahřívá z nádobí.

Výhody typů indukčního ohřevu:

  • Nejrychlejší a nejméně spotřebovávajícívytápění.
  • Vysoká bezpečnost.Vyrábí škodlivé, nebezpečné záření, které není větší než TV nebo lednice. Indukční desky se však nedoporučují pro osoby s kardiostimulátory.
  • Riziko hoření je minimální.Popáleniny lze získat pouze z pokrmů. Pro umožnění indukčního ohřevu je nutné, aby byla topná plocha obsazena nejméně 70% - aby se vyloučilo náhodné zamrznutí povrchu nože, vidlice a jiných malých předmětů.
  • Stupeň vytápění je regulovánhladce a okamžitě, je také lepší než u plynového sporáku.
  • Lepší mikroklimav kuchyni, protože indukce okolního vzduchu se nezahřívá.
  • Snadnost řízenía automatizace mnoha procesů.
  • Snadné čištění , protože se výrobky nespalují na povrch.
  • Nevýhody indukčního ohřevu:

  • Vyžaduje feromagnetické nádobíse silným dnem. Pro kontrolu magnetu je vhodný, pokud je přitahován, pak jsou vhodné nádobí (smalt, litina, nerezová ocel). Doporučuji používat smaltované nádobí pouze poprvé a pak jej nahradit silným dnem nerezovou ocelí. Věřte mi, že to stojí za to - rychlost a snadnost vaření se zvýší.
  • Skleněná keramika se bojídopadajících na malé předměty a vodu mimo dno, nebo na povrchu horkého mléka, cukru atd. Přečtěte si více o uvolnění a práci s keramikou v našem předchozím článku.
  • Neuchovávejte ve velkém hrnci nebo nádobě na indukčním panelu. Proto pro tyto účely můžete koupit levné obyčejné jednovrstvé dlaždice.
  • Spolehlivosta drahé opravy. Před pěti lety byly po prvních letech práce v prvních modelech použity drahé moduly. Zdá se, že problém byl vyřešen a poruchy nenastaly.
  • Jak zvolit indukční varnou desku

    Takže jste přesvědčeni, že indukční panel značně usnadní a učiní vaření pohodlnějším, pak se budete muset zeptat, jakou indukční varnou desku zvolit při nákupu. Pokud je čas, můžete si přečíst recenze, ale při výběru bude dostatek našich obecných doporučení.

    Při výběru indukční varné desky zkontrolujte následující:

  • Značka výrobce.Podrobnosti o tom, jak si vybrat ze tří skupin firem, naleznete v našem předchozím článku. Často mě žádám o připojení varných desek výrobce Bosch. Moji přátelé, včetně mého výběru. Bosch má všechny potřebné funkce - je to nejlepší kombinace ceny a kvality.
  • Třídaenergetická účinnostby měla být "A", ale ještě lepší s třídou "A +".
  • Teplotní rozsah . Čím vyšší je ukazatel, tím vyšší je možnost nastavení ohřevu při přípravě potravin. Mám dost 16. Toto množství vám umožňuje nastavit optimální proces vaření pro každý hořák.
  • Povrch panelu.Rozdíly pouze ve vzhledu. Nejrozšířenější sklokeramické povrchy, ale dražší a krásnější verze tvrzeného skla.
  • Přítomnost režimuBusterje užitečným režimem, kdy je zapotřebí maximální energie pro jeden hořák pro superrychlý ohřev nádobí, například pro dosažení rychlého varu vody. V tomto režimu se výkon z příští vytáhne na varnou desku. Například, v mém experimentu v tomto režimu, voda vařila v konvici jen 40 sekund rychleji než v hrnci s indukčním teplem. Horké plotýnky jsou seskupeny do dvojic, je zde hlavní a závislá, která je vždy menší. Hlavní napájení zhasne se závislým. Celkový výkon v režimu posilovače bude roven celkovému výkonu obou hořáků.
  • Rozměry hořáků.Měly by odpovídat velikosti a tvaru dna nádobí. Nezapomeňte, že topná plocha by měla být uzavřena nejméně 70 procent.
  • Formy hořákůa samotný panel. Horké plotýnky mohou být kulaté, oválné a stejného tvaru.
  • Schopnost regulovat topné zónyje k dispozici ve většině modelů. Liší sepouze počet zón dostupných pro regulaci. Topná plocha může být zúžena pouze podle stupňů výrobce, což umožňuje zúžit topnou plochu pro malou plochu dna misky.
  • Počet hořáků.Pro jednoho budou mít dva lidé dost dvou hořáků. Pro rodinu tří až pěti lidí bude stačit a čtyři. Pro velké rodiny se vejdou modely se 6 hořáky.
  • Typ řízení -magnetický, dotykový nebo nejmodernější typ jezdce. Vyberte si zlatý střed pro pohodlí - dotykové ovládání.
  • Typ digitálního displejepomáhá procházet spínanými režimy a stavem varné desky. Obrázky 1 až 9 ukazují výkon ohřevu, je povoleno písmeno "R" - režim Boost Power. Písmeno "H" ukazuje přítomnost dostatečného tepla pro zahřátí a vaření, "h" signalizuje, že teplota je nižší než 60 ° C.
  • Funkce "Timer"umožňuje nastavit čas před vypnutím, dostatečný pro vaření.
  • Automatické vypnutíumožňuje vypnout hořák po vyjmutí nádobí z něj. A také automatické vypnutí v nepřítomnosti regulace během jedné hodiny atd.
  • Funkce Rozpoznání velikosti a materiálu misky » určuje typ nádobí, jeho velikost a náplň. Hořák se zapne, pokud velikost a materiál nádobí odpovídá hořáku, stejně jako je-li plný.
  • O základních a nejpotřebnějších funkcíchŘekl jsem. Existuje mnoho dalších funkcí: auto-boot; automatické programyvaření; odmrazování a ohřev; ochranu před začleněním dítěte; vypínání kapalinou, záznam programové paměti, indikátor zbytkového tepla a mnoho dalších funkcí.

    Vezměte v úvahu , že počet funkcí ovlivňuje náklady na indukční varnou desku, nebo je vhodné, aby zaplatili extra - volba je vaše. Mám dost výše uvedených základních funkcí a pak se moje žena necítí vaření na indukčním panelu.