Dlaždice vlastními rukama

Čas od času byly všechny stavební materiály vyráběny pouze ručně. Postupem času, v procesu zlepšování tohoto průmyslu, tam byla průmyslová výroba. I přes rychlý rozvoj vědy a techniky se ruční práce stále aktivně využívá v procesu budování staveb a tvorby materiálů. Zejména dlaždice s vlastními rukama - ne vzácný jev pro domácí výstavbu.

Obsah
  1. Výběr materiálu
  2. Příprava jílové hmoty
  3. Formování plochých střešních tašek
  4. Sušení dlaždice
  5. Spálené výrobky
  6. Třídění a jeho vlastnosti

Výběr materiálu

\ t

Základem pro výrobu dlaždic je hlinka. Pevnost a vzhled budoucího výrobku závisí na kvalitě použitého materiálu. Praxe ukazuje, že optimální materiál pro dlaždice je hlinka vhodná pro tvorbu nádobí. Je jako tuk a neobsahuje příliš mnoho písku.

Použití komponentů s velkým podílem písku způsobí praskání dlaždice. Vizuálně by měl být jíl čistý a dotek by měl být viskózní a měkký. Existuje několik metod pro ověření shody:

  • když by měl materiál na mytí v rukou cítit písek;
  • hlína volná, hozená na zem, musí vytvořit dort. Pokud je materiál prasklý nebo rozložený na části - hlína není vysoká kvalita;
  • Při lisování musí být jíl snadno tvarován.

Před provedenímvelké dávky dlaždic se doporučuje vyrobit jeden zkušební přípravek a ověřit, zda splňuje následující kritéria:

  • barva výrobku - jednotná, červená;
  • nepřítomnost trhlin a nepravidelností na povrchu;
  • kvalitní dlažba by neměla umožnit průchod vody, může být zkontrolována tak, že ji upustíte do nádoby s vodou a zjistíte, kolik jí přidává hmotnost;
  • při úderu by měl výrobek zvonit podobně jako kovový zvuk;
  • výrobek musí být schopen odolat hmotnosti dospělé osoby;
  • při vypalování může být prvek snížen o ne více než 5%;
  • průsečík dlaždice na přerušení musí mít jednotnou barvu a žádné bubliny.

Příprava hlíny na dlaždice

\ t

Přípravná fáze zahrnuje namáčení jílu ve vodě, asi 2-3 dny. Po tomto postupu musí být jíl důkladně promíchán, což je použito pro míchačku hlinky (claymaker). Toto zařízení je v prodeji, ale může být také postaveno nezávisle na deskách a kovových nožech.

Zařízení podobného systému je podobné mlýnku na maso a princip působení je podobný. V takovém zařízení je třeba hlinku alespoň dvakrát promíchat.

Formování plochých střešních tašek

\ t

Postup výroby dlaždic může probíhat několika způsoby v závislosti na očekávaném výsledku.

  • Plochá dlažba například vyžaduje přítomnost kovového nebo dřevěného rámu o velikosti 33x21 cm o tloušťce o něco větší než 2,5 cm, spodní část rámu je tvořena pohyblivou deskou, volně stohovanouuvnitř samotného rámu. Tloušťka dna by měla být do 1,25 cm.
  • Hotový rám je na rovném povrchu (na stole) a do něj je vloženo dno desky. Formulář je sypán suchou smolou nebo popelem.
  • Pak je krychle vytvořena z poměrně velkého kusu hlíny.
  • Dále je tato kostka rozřezána na desky o tloušťce 2 cm. Pro pohodlnější řezání pomocí napnutého ocelového drátu.

Jedna z vrstev je uzavřena ve formovacím rámu tak, aby vyplnila celý prostor rámu. V místě, kde by dlaždice měla mít hrot, byste měli stisknout vrstvu.

Pak s kolébkou, navlhčenou ve vodě, zahřátím výrobků a přebytkem jílu na rámu.

Poté se rám sejme a výrobek se zakryje deskou. Po tomto postupu se produkt převrátí a odstraní spodní část desky. Formace je dokončena a produkt lze přiřadit polici na sušení.

Sušení hliněných dlaždic

\ t

Po přidání nezbytných tvarů k výrobkům se doporučuje přiblížit se k dalšímu kroku - rovnoměrně sušit dlaždici. Výrobek by měl zcela vyschnout, což nedovolí vznik trhlin. Rychlost sušení závisí na množství vlhkosti obsažené v jílu.

Optimální sušení výrobků by mělo být prováděno v interiérech, ale pokud taková možnost neexistuje, je nutné zajistit baldachýn. Do deseti dnů je dlaždice na policích a suší se.

Spálené výrobky

\ t

Proces vypalování výrobků - nejodpovědnější etapa ve výrobě. K tomuto účelu se používáspeciální trouba, jejíž typ lze postavit sám.

  • Konstrukce pece zahrnuje přítomnost čtyř divizí: ohniště, komoru pro spalování, foukání a potrubí. Mezi komorou na pečení a ohništěm je instalována dělicí stěna s otvory. Zavře se v době, kdy je kamera plně naložena dlaždicí. Kamna jsou také vybaveny západkou pro nastavení trakce a jsou zakryta klenbou.

Pokládání dlaždic se provádí na velkém nebo menším okraji v závislosti na tvaru výrobku. Obecným pravidlem je, že každá dlaždice by měla být vzpřímená. Aby nedocházelo k pádu, je možné výrobky podepřít zlomenými fragmenty již spáleného materiálu.

Postup se provádí tak dlouho, dokud se dlaždice na povrchu neposkvrní. To je znamení, že výrobek je připraven. Čím déle je materiál uvnitř pece, tím lépe ovlivňuje jeho trvanlivost a trvanlivost. Není však nutné způsobit těžké hoření.

Třídění a jeho vlastnosti

Hotová dlaždice se zvažuje po vyjmutí z pece a úplném chlazení. Pokud jsou hotové výrobky, měly by být zkontrolovány a tříděny.

Pro střechu je dlaždice vhodná pro homogenní barvu, hlasitě zazvoní a nemá žádné nepravidelnosti. Produkty, které neprošly tímto výběrem, mohou být vhodné pro vytvoření baldachýnu nebo pro jiné účely.

Výrobky skladujte v uzavřené místnosti nebo pod baldachýnem. Je nezbytné předpovědět paletu a nepokládat prvky na holé zemi.

Střecha je zakrytávlastní výroby, má krásný vzhled a velmi trvanlivý. Splnění dispozice nevyžaduje speciální dovednosti a je realizováno zcela jednoduše. Strmý sklon střechy přispívá k rychlému klesání, což má příznivý vliv na střechu. Hodně štěstí!