Dvoukomorová lednice: což je lepší zvolit a proč + přehled typických funkcí a vlastností

Lednice - neměnný atribut moderní kuchyně. Žádná hostitelka si ani nedokáže představit, jak to udělat bez tohoto zařízení. Praxe ukazuje, že z mnoha možností si většina uživatelů vybere dvoukomorovou lednici, která je nejpraktičtější a nejpraktičtější. Takové vybavení je však také velmi rozmanité. Pokusme se zjistit, jak si vybrat pro sebe správnou dvoukomorovou jednotku.

Obsah
  1. Jaké jsou moderní chladničky
  2. Chladničky stlačitelné nebo odpařovací
  3. \ t
  4. Absorpční chladicí jednotky
  5. \ t
  6. Termoelektrická zařízení
  7. Typy dvoukomorových chladicích jednotek
  8. Způsob odmrazování chladničky
  9. Systém kapání nebo "pláč"
  10. Systém odmrazování "Antiine"
  11. Počet a typ pracovních kompresorů
  12. Klimatická třída chladicí jednotky
  13. Energetická účinnost zařízení
  14. Další možnosti: potřebujete?
  15. Užitečná videa k tématu

Jaké jsou moderní chladničky

Každý, kdo má za to, že chladicí zařízení stejného typu je vážně mylná. Dnes v obchodech můžete najít zařízení tří typů, z nichž každý může mít jednu nebo více kamer. Proto před nákupem byste měli určit typ chladničky, kterou potřebujete. Za prvé, zvažte typy, které se v zásadě liší.

Chladničky na stlačování nebo odpařování

\ t

Pro chlazení v takovém provedeníPoužívá se uzavřená smyčka, kde se pohybuje tzv. Chladivo. Nejčastěji je to Freon. Během pracovního cyklu přechází z kapalného stavu do plynného prostředí a naopak, odvádí teplo a odvádí ho.

Pro čerpání chladiva se používá kompresor. Existují i ​​další prvky potřebné pro provoz systému: termostat, různá relé, odvlhčovač atd.

Bez lednice není možné si představit moderní kuchyni. Mezi nejoblíbenější modely spotřebitelů patří dvoukomorové chladničky s kamerou shora a dole

.

Obecně je typ odpařování ekonomický, účinně a rychle snižuje teplotu v pracovních komorách, které mohou dlouhodobě udržovat naprogramovaný režim. Z nevýhod je třeba poznamenat přítomnost zranitelných pohyblivých částí v konstrukci, což nevyhnutelně vede k poruchám. Kromě toho je dlouhodobé skladování chlazených chlazených vozidel v provozním stavu zatíženo poškozením chladicího okruhu.

Absorpční chladicí jednotky

\ t

Tato zařízení, jako jsou výše popsaná kompresní chladničky, pracují s chladivem. Rovněž se odpařuje a kondenzuje stejným způsobem, ale žádný mechanismus se nepohybuje podél kontury. Tekutina se pohybuje gravitací. V konstrukci absorpčních sestav tak nejsou žádné mechanismy ani pohyblivé části.

Kompresor je k dispozici pouze v chladicích jednotkách odpařovacího typu. Absorpce neexistuje. Díky tomu jsou odolné a velmi zřídkakdy

V obsazeníTakové chladničky mohou bezpečně pracovat po dlouhou dobu. Jejich účinnost je však nižší než v kompresi. Teplota v pracovních komorách klesá déle a v mrazáku zůstává poměrně vysoká. Kromě toho se jako chladivo používá amoniak nebo propan, což je potenciálně nebezpečné. Proto je nezávislá oprava těchto systémů nepřijatelná.

Typ termoelektrických zařízení

\ t

Chladiva se nepoužívají k provozu těchto chladiv. Snižují teplotu v přihrádkách pomocí speciálních termoelektrických baterií, sestavených z polovodičů. Když jím prochází proud, jedna strana takové baterie vydává chlad, druhá je teplá. Tím se pracovní komory chladí velmi rychle a efektivně. Při změně směru proudu se vnitřní část komory zahřívá, vnější chladí.

Toto je velmi výhodné pro rychlé rozmrazování. Zařízení termoelektrického typu je tiché, schopné snížit teplotu na -40 ° C a nižší. Současně spotřebovává velké množství elektřiny. Kromě toho mají termoelektrické baterie omezené zdroje a nemohou být obnoveny.

Vzhledem k provozním vlastnostem termoelektrických chladniček, které jsou extrémně zřídka vyráběny v plném rozsahu. Často se jedná o miniaturní přístroje používané v automobilech nebo na vesnicích

.

Je třeba uznat, že vzhledem ke specifickým vlastnostem absorpčních a termoelektrických chladniček jejich použitípoměrně omezené. První z nich se používají jako zařízení pro domy se sezónním pobytem, ​​neboť se nestanou nezpůsobilými pro dlouhodobé skladování s plným plněním. Druhá se často vyrábí v miniaturním provedení, protože spotřebovává příliš mnoho energie. Nejběžnějším typem je kompresní zařízení.

Typy dvoukomorových chladicích jednotek

\ t

Největší poptávkou mezi kupujícími jsou odpařovací chladničky se dvěma fotoaparáty. V naprosté většině případů je v tomto případě jedno oddělení zmrazení, druhé - chlazené, s teplotou asi -5-8 ° C. Ale někdy se to děje jiným způsobem.

Existují modely, kde je jedna chladicí komora, a druhá - tzv. „Zóna čerstvosti“. Zde zůstává teplota na nule. V takových podmínkách jsou ovoce a zelenina velmi dobře zachované. Mrazák v takových modelech chybí. Umístění obou oddílů vůči sobě navzájem může být také odlišné. Na základě toho se rozlišují čtyři typy dvoukomorových chladicích jednotek.

Mrazicí komora shora

Taková zařízení se nazývají top. Jejich průměrná šířka a hloubka - 60x60 cm, výška se může pohybovat od 1,5 do 2,5 m

.

Mrazicí prostor umístěný v horní části chladicí jednotky je obvykle malý. Výhoda je považována za nejvhodnější umístění mrazničky, i když s ním někteří nesouhlasí

Konstrukční znaky tak, že chladicí prostor je obvykle prostornější, mrazák je mnohem menší. To lze považovat za nevýhodu.

Mraznička na dněčásti jednotky

Zařízení se nazývá kombi. Jeho rozměry jsou podobné těm, které byly popsány výše. Objemy mrazniček v takových zařízeních jsou obvykle poměrně velké, všechny produkty v mysli. Kromě toho jsou mrazničky rozděleny do několika částí, což je velmi pohodlné. Nevýhody obvykle spočívají v některých složitostech, kdy se nádoby s nádobami naplňují do mrazničky, které jsou navíc často rozbité.

Francouzské dveřní zařízení

Název se nazývá „francouzské dveře“. Mrazicí přihrádka této chladničky je vyrobena ve tvaru obdélníkové krabice ležící na základně na dlouhé straně. Na podlaze je studená komora s dvouplášťovými dveřmi.

Chladící jednotky typu "francouzské dveře" jsou velmi prostorné. Spodní komora je obsazena velkým mrazicím prostorem, pohodlná chladicí komora je umístěna na horní části dvou oddílů

Tyto modely jsou velmi prostorné a mají rozměry. Mají pohodlnou kombinaci výrobků a otevírají pouze jedno dveře.

Američan vedle sebe

Doslovný překlad slova „bok po boku“. Zařízení je vybaveno dvěma kamerami umístěnými vedle sebe. Výsledkem je, že šířka zařízení dosahuje 120 cm, v tomto případě je výška a hloubka podobná jako u jiných typů zařízení. Kapacita takového zařízení je maximální, každá z těchto komor je vybavena vlastními dveřmi.

Výběr zařízení pro váš domov by se měl řídit úvahami o pohodlném používání. U malých bytů se nehodí celková zařízení s dvojitou vodou, ale nechtěla by si ji koupitho. Zařízení zabere příliš mnoho místa a nebude vhodné jej používat. Nejlepší volba v takových podmínkách je top nebo kombi.

Způsob odmrazování chladničky

Jednotky se liší ve způsobu rozmrazování. U starých modelů se předpokládalo nucené odmrazování. To znamená, že čas od času byli odpojeni od jídla, čekali, až se roztaví zmrazené uvnitř "kožichu" ze sněhu, vyčistí vodu a znovu připojí. Pro nové modely to není relevantní. Vývojáři používají dvě možnosti pro odstranění ledu v chladničkách.

Systém kapání nebo "pláč"

Zajišťuje přirozenou cirkulaci vzduchu uvnitř prostorů. Díky tomu zůstává v produktech veškerá vlhkost. To je velké plus, protože jsou lépe skladovány a ne "zvětralý". Při vysoké vlhkosti je však negativní strana. Vlhké vědra kondenzují na stěnách a tvoří kapky vody. Pokud je neodstraníte, objeví se v přihrádkách led.

Aby mohl kanalizační systém „vyprázdnit“ chladničku bez přerušení, měli byste pravidelně čistit otvor na zadní straně fotoaparátu. K tomu je přiřazen speciální nástroj

.

V jednotkách tohoto typu proto existuje otvor, po kterém do kanalizačního systému proudí přebytek vlhkosti. Jedná se o plastovou trubku z hydroizolace, která pomáhá chránit strukturu před ucpáním. Odvodem voda vytéká do sběrného zásobníku, kde se vypařuje. Jednotky s odkapávacím systémem jsou spolehlivé, konstruktivně jednoduché, ekonomické a mají nižší náklady.

SystémRozmrazování "Anti-Vision"

Návrháři umístí takové modely jako zařízení, ve kterých se led neobjeví. Z tohoto důvodu nemusí odmrazovat. To je pravda. Pracovní prostory jsou vybaveny ventilátory, které foukají stěny studeným, suchým vzduchem. Vlhkost nekondenzuje a nezobrazuje se. Nejlepší systém bez mrazu pracuje ve velkoobjemových zařízeních, není vhodný pro malé.

U chladicích jednotek se systémem Antiya není zmrzlá zmrzlina, ale špatně zabalené výrobky rychle navlhnou a vyschnou

.

Výrobci nabízejí různé způsoby umístění vzduchových kanálů. Jsou rozpoznány nejvhodnější varianty se závitem a závitem. Z negativních stránek systému „Bez blázna“ stojí za povšimnutí vysychání a odstavení balených výrobků, menší objem vzhledem k potřebě umístění ventilátoru, vysoké náklady a složitost konstrukce, což vede k častějším poruchám.

Počet a typ pracovních kompresorů

\ t

Nejprve byly dvoukomorové chladicí jednotky vybaveny pouze jedním výkonným kompresorem. Dnes je možné zakoupit modely vybavené dvěma nízkoenergetickými kompresory. Mnozí si vyberou druhou možnost a je to snadné vysvětlit. Každý z pracovních prostorů, zmrazení a chlazení, má "vlastní" kompresor, který umožňuje přesně regulovat teplotu.

Detekce odchylky od nastaveného režimu, termostat spustí kompresor a napraví situaci. V tomto případě zůstává teplota druhé komory nezměněna. TakJe možné dosáhnout co nejefektivnějšího provozu zařízení a jeho větší účinnosti. Je to paradoxní, ale agregát se dvěma nízkoenergetickými nebo středně výkonnými kompresory spotřebuje méně energie než analogový s jedním.

Přítomnost dvou nízkoenergetických kompresorů umožňuje udržet optimální teploty v každé z provozních komor a dokonce zastavit jeden z nich bez újmy na provozu jiného

.

Rozdělení regulace teploty každé z kamer má další významné výhody. Například, pokud je to nutné, jeden z prostorů může být zcela odpojen, zatímco druhý bude fungovat perfektně. Kromě toho je možné mrazák vybavit dodatečnou funkcí zamrznutí. A úroveň hluku takového zařízení bude tedy menší než u analogu s jedním kompresorem.

Nevýhody modelů se dvěma kompresory lze připsat vysokým nákladům a zvýšené pravděpodobnosti selhání, protože jejich konstrukce je komplikovaná. Jednotky s jedním kompresorem nemají všechny výše popsané výhody, ale mají nižší náklady, což se v některých případech stává určujícím faktorem. Výrobci začali vyrábět další zajímavou variantu dvoukomorové chladničky.

Jednokompresorové zařízení je vybaveno speciálním elektromagnetickým ventilem. Tento prvek je zodpovědný za distribuci toku chladiva, což umožňuje oddělené řízení provozní teploty v každém z oddělení. Díky tomu má jednotka s jedním kompresorem účinnost srovnatelnou se dvěma kompresoryanalogických a prakticky rovných příležitostí.

Elektromagnetický ventil kompresoru je relativně novým technickým vývojem. Díky tomu získávají jednokompresorové chladničky řadu výhod spojených se zařízeními se dvěma kompresory

.

Použitá různá zařízení a typ kompresoru. Nejjednodušší lineární uzly pracují pod vedením termostatu a vypínají /zapínají vlastní tým. Následně po zjištění kritické změny teploty pracovní komory. To nepříznivě ovlivňuje kompresor, což výrazně zkracuje jeho životnost. Invertorová zařízení pracují jinak.

Jejich konstrukce umožňuje měnit výkon ve významném rozsahu. Invertorové kompresory, které přijímají odpovídající signál z termostatu, se nevypínají /zapínají, ale mění výkon, zvyšují nebo snižují. Díky tomuto zařízení pracuje neustále, což ho činí spolehlivějším a výrazně prodlužuje jeho životnost.

Klimatická třída chladicí jednotky

Chladničky jsou složité domácí spotřebiče, jejichž životnost a účinnost jsou ovlivněny provozními podmínkami. Z toho vyplývá, že výrobci sdílejí vybavení pro několik klimatických tříd. Každý z nich popisuje optimální podmínky pro toto zařízení, ve kterém by měl být provozován.

  • Nnebo normou. Jednotka může pracovat v místnosti, kde se teplota pohybuje od + 16 ° C do + 32 ° C.
  • SNnebo suborny. Označení zařízení, která mohou fungovatv rozmezí od + 10 do + 32 ° C.
  • STnebo subtrop. Přístroje jsou určeny pro použití v podmínkách vysoké vlhkosti při teplotách od +18 oz do + 38 oС.
  • Tnebo tropické. Toto označení se používá pro zařízení, která jsou schopna provozu v suchém a horkém prostředí při teplotách v rozmezí od +18 ° C do + 43 ° C.

Ze zřejmých důvodů je u nás nejžádanější zařízení třídy SN a N.

Je možné správně určit klimatickou třídu požadovanou pro normální provoz chladicí jednotky pomocí zvláštního označení umístěného na štítku

.

Klima se však stává nepředvídatelným a letní teplo často zasáhne všechny možné záznamy, a to i ve střední zóně Ruska. Z tohoto důvodu jsou v prodeji zařízení dvojí klimatické třídy vyvinutá pro provoz v nejširším teplotním rozsahu, která mají dvojité označení, které zní takto:

  • Jednotka N-STje schopna provozu v místnosti, kde se teplota pohybuje od + 16 ° C do + 38 ° C.
  • Zařízení N-Tnormálně pracuje v rozmezí od +16 do + 43 ° C.
  • SN-STZařízení může pracovat při teplotách od +10 ° C do + 38 ° C.
  • SN-Ttechnika normálně ochlazuje, pokud je místnost od + 10 ° do + 43оС.

Je velmi důležité správně určit klimatickou třídu vaší chladničky. Pokud to bude o něco vyšší - ne děsivé. Ale pokud se ukáže, že zařízení bylo provozováno v podmínkách, které pro něj nejsou vhodné, má výrobce právoodmítnout splnit své záruční povinnosti. Taková klauzule je nutně uvedena ve standardní smlouvě, ale málo jí věnuje pozornost.

Energetická účinnost zařízení

Chladící jednotky jsou určeny pro nepřetržité používání. Zastaví se pouze pro čištění nebo zlomení. Majitel tak má velký zájem o zařízení s minimální spotřebou elektrické energie. Tato otázka je žádoucí zjistit v době nákupu. Všechna zařízení jsou standardně označena podle své energetické třídy.

Speciální označení umožňuje určit nejen třídu spotřeby energie zařízení, ale také zjistit, kolik elektřiny stráví za rok provozu

.

Tento ukazatel je určen experimentálně na základě skutečné a nominální spotřeby energie. Označuje se písmeny latinské abecedy. Výpočty se provádějí následujícím způsobem. Zpočátku se stanoví množství energie, které by měla být určena teoretická spotřeba konkrétního modelu. Poté se měří jeho skutečná spotřeba. Takto získané hodnoty jsou porovnány.

Pokud je přítel méně než 55% první, je zařízení přiděleno třídou A, pokud je méně než 75% třída B, méně než 90% je třída C, přibližně 100% je třída D a tak dále. Chladicí jednotky s moderní izolací a modernizovanými kompresory jsou schopny spotřebovat minimum energie. Jsou přiřazeny třídy A +, A ++ a v některých případech dokonce i A +++. Člověk by se však neměl spoléhat pouze na učebnuzařízení.

Jedná se o teoretický ukazatel, který neuvádí konkrétní množství energie, které zařízení potřebuje k práci. Chcete-li přesně vědět, kolik nové ledničky bude "jíst" elektřinu za rok, musíte otevřít svůj technický pas. To nutně ukazuje jeho spotřebu energie za rok. Toto číslo můžete vynásobit jedním kilowattem za hodinu a určit, kolik to bude stát rok provozu chladničky.

Další možnosti: potřebujete?

Většina výrobců dodává své výrobky dalším možnostem, které by podle jejich názoru měly značně usnadnit život uživatele. Zkusme zjistit, jestli je to opravdu.

Chladnička, která vydává pípnutí při otevřených dveřích, se může stát velmi užitečným pro ty, kteří z nějakého důvodu nezavírají docela těsně

.

Indikátor otevřených dveří . Pokud je volně zavřený nebo zcela otevřený, ozve se pípnutí. Tato funkce bude užitečná pouze tehdy, když jsou starší lidé nebo malé děti, které z různých důvodů nemohou řádně zavřít dveře.

Dodávka chlazené vody . V závislosti na ceně modelu existují možnosti pro naplnění kapacity pro chlazení. V levném agregátu to vlastník vyplňuje, v drahých případech se to děje automaticky. Ale k tomu je chladnička připojena k vodovodu. V prvním případě není rozdíl mezi vestavěnou kapacitou dveří a obvyklou nádobou s vodou umístěnou na polici. Ve druhém je vše pohodlné, ale bude to muset být drahé.

Generátor ledu je vhodnou funkcí za předpokladu, že chladicí jednotka je připojena k přívodu vody. V ostatních případech snadno nahradí obvyklý tvar ledu v mrazáku

.

Generátor ledu . Plnění buněk pod ledem probíhá podobně jako výše popsaná funkce. Drahé automaty na výrobu ledu mohou být užitečné pouze pro ty, kteří neustále pijí ledové nápoje. Ve všech ostatních případech s největší pravděpodobností bude v mrazáku dostatek silikonových forem s vodou.

Antibakteriální potah . Předpokládá se, že v procesu výroby na stěnách pracovních prostorů jsou aplikovány ionty stříbra. Předpokládá se, že nedovolují množení bakterií. Je nepravděpodobné, že by se jednalo o skutečnou možnost. Stačí udržet elementární čistotu v ledničce a mikroorganismy v ní se neusadí.

Super mrazy . Speciální krátkodobý režim, kdy teplota v mrazicím prostoru klesne na -25-28 ° C. Je určen pro šokové zmrazování výrobků, v nich se údajně uchovávají všechny užitečné látky. Ve skutečnosti míra zmrazení neovlivňuje užitečné vlastnosti výrobků. Tato funkce však může být užitečná, aby šetřila čas.

Užitečná videa k tématu článku

Tipy a rady konzultantů a běžných uživatelů vám pomohou pochopit vlastnosti chladniček a vyzvednout správný model.

Pět otázek, které vám pomohou vybrat správnou chladničku:

Dvoukomorová lednice - přehled vlastností:

Jeden -nebo dvoukomorová lednice - co je lepší?

Dvoukomorová chladicí jednotka je praktickým asistentem v každé kuchyni. Jeho kapacita je dostatečná k uspokojení potřeb různých rodin, velkých i malých. Rozsah těchto zařízení je velmi široký. Je třeba přesně určit, co přesně potřebuje konkrétního spotřebitele, pak nebude kompetentní volba náročná a získaná jednotka bude trvat dlouho a majiteli přinese jen radost.