Inkubace křepelčích vajec doma: teplota a vlhkost

Hospodářská zvířata druhů zvířat nebo ptáků mají někdy své výhody a nevýhody. A pokud na pozitivní straně? toto je zlepšení jakýchkoli užitečných vlastností, pak opačná strana medaile - ztráta některých, stanovená povahou instinktů. To je přesně to, co se stalo s křepelkou samičkou, jejíž dlouhý výběr vedl k tomu, že ptáci přestali krmit vejce.

Existuje několik možností pro řešení problému. Některé drůbeže držet křepelčí vejce s domácími holuby nebo dobré kuřecí lusky. Dalším způsobem je použití inkubátoru. Bez ohledu na to, jaký typ stroje je vybrán, proces sám zůstane nezměněn. V tom není nic složitého a i ten, kdo nemá zkušenosti s chovem ptáků, zvládne tento úkol. Nicméně, inkubace křepelčích vajec doma vyžaduje určitou teplotu a vlhkost, aby byly účinné.

Obsah
  1. Jaký druh inkubátoru pro chov mladých zvířat?
  2. Výběr inkubačního materiálu a jeho příprava
  3. Vedení ovoskopie
  4. Způsoby skladování vajec před inkubací
  5. Předchozí práce
  6. Správné umístění inkubačního materiálu
  7. Indexy teploty v etapách inkubace
  8. První etapa
  9. Druhá etapa
  10. Třetí etapa
  11. Optimální vlhkost
  12. Proč mohou být problémy s inkubací?
  13. Videa. Inkubace křepelčích vajec doma
  14. \ t

Jaký typ inkubátoru si vybrat?chov mladých

Jak bylo uvedeno výše, použití strojů musí být způsobeno ztrátou páření mateřského instinktu. Nejoblíbenější u nás patří model "Kvochka".

Žádná výroba inkubátoru pro bydlení není extrudovaná pěna, což činí její hmotnost nevýznamnou, jen přes 15 kg. Standardní velikost této jednotky je 70x50x40 cm. Obložení je vyrobeno z plastu a vrch je opatřen víkem, vybaveným elektrickým kabelem. Pokud je kryt odstraněn, inkubátor se automaticky vypne. Další detail je vyjímatelný zásobník, který slouží k převrácení vajec ve stanoveném čase.

V době výskytu křepelek na světle zhasne pro větší pohodlí. Pod zásobníkem se nachází několik žárovek, které pomáhají vytvářet požadovanou teplotu díky rovnoměrnému ohřevu. Teplotní režim je nastaven v rozsahu od +25 do +40 stupňů. Zadané číslice budou automaticky udržovány termoregulátorem. Inkubátor je také vybaven protipožární ochranou.

Dosažení požadované vlhkosti bude prováděno při vypařování vody a výkonu páry, umístěném nad topným systémem. Úloha ventilace je dána speciálním otvorům, které jsou umístěny na dně inkubátoru a ve víku.

Jednou z vlastností "Kvochki" je schopnost držet mláďata uvnitř po vylíhnutí po dobu 14 dnů. Zásobníky jsou nahrazeny krabicí a inkubátor je převeden na speciální režim.

Výběrinkubační materiál a jeho příprava

Aby bylo možné získat maximální procento vylíhnutých zdravých kuřat, musíte nejen dodržovat všechna pravidla inkubace, ale také řádně shromažďovat a uchovávat vaječné produkty. V procesu výběru věnujte pozornost následujícím funkcím:

  • materiál, který má prodloužený nebo příliš kulatý tvar, je považován za manželství a není vhodný pro další použití? dokonalé vajíčko má správný oválný tvar;
  • všechna vejce musí mít přibližně stejnou hmotnost, tvar a kvalitativní skořápku;
  • hmotnost inkubačního materiálu závisí na zvláštnostech křepelky a musí splňovat jednu nebo jinou normu? Takže z masové linky můžete získat výrobky do 18 gramů, ale z vajíčka? asi 12 gramů (z tohoto postupu je třeba poslat příliš velká nebo malá vajíčka do zvratků);
  • na shell jsou předloženy zvláštní požadavky, nemělo by se dívat na: nerovnosti, plakety, vrstvy? Vhodné pro inkubaci vajec s drsným povrchem.

Všechna výše popsaná kritéria se projevují v procesu vizuální kontroly. Před uložením inkubačních produktů k další inkubaci je však nutné zkontrolovat vybrané vzorky přes ovoskop.

Vedení ovoskopie

Před inkubací křepelčích vajec doma se provádí ovoskopie, která je nezbytná pro posouzení jakosti vajec. Pro tento účel se používá oscilátor pracující na principu rentgenového záření a poskytuje chovateli důležité informace o kvalitě vybranéhomateriálu V této fázi se provádí další vyloučení vajec nízké jakosti, které mohou odhalit následující vlastnosti:

  • přítomnost dvou žloutků;
  • skvrny v proteinových nebo žloutkových částech;
  • přítomnost malých trhlin;
  • spoje žloutku se skořápkou nebo spouštění do akutní části vajíčka;
  • nesprávné umístění vzduchové komory.

Většina chovatelů je s přístrojem pro ovoskopy obeznámena a ví, že je reprezentována zařízením, které vyzařuje lehké svazky. Pokud tam dáte vajíčko, můžete vidět všechny vady, které se vyskytují na skořápce.

Úloha prvních ovokoskopů byla prováděna svíčkami z vosku. Po provedení vynálezu byl proces žárovky podstatně zjednodušen.

Doposud lze takové zařízení zakoupit v specializovaném obchodě nebo provést sami. Požadovaná žárovka má kapacitu nejméně 100 wattů a kartonová krabice neprochází světlem. Doporučuje se používat reflexní odrazky, které paprsek vyzařují. Udělejte otvor ve víku krabice o průměru, který nepřekračuje vajíčko uprostřed.

Řádná kontrola inkubačního materiálu pomocí ovoskopu zahrnuje tato pravidla:

  • je třeba manipulovat s vejci jemně;
  • provést celý proces co nejrychleji? Tento požadavek se vztahuje na vejce, která již procházejí inkubací, a proto by neměla zůstat po dlouhou dobu bez dané teploty, jinak by mohlo dojít k přehřátí a odumření embrya.
  • Způsobyskladování vajec před inkubací

    \ t

    Clover dosahuje puberty až 150 dnů života. Právě toto období až 300 dní chovatelé drůbeže považují za nejvhodnější pro získání vajec a jejich následné označování v inkubátoru.

    Je třeba poznamenat, že výrobek má dlouhou trvanlivost, ale je nejlepší použít vejce pro pokládání mladých zvířat, které netrvá déle než 7 dnů. Každý další den snižuje šance na úspěšný vzhled kuřat.

    Nejlepší místo pro skladování by měl mít dobrý ventilační systém a teplotní režim by neměl být vyšší než +20 ° C a ne menší než +10 ° C. Zvláštní pozornost je třeba věnovat vlhkosti, držitelé drůbeže doporučují udržovat optimální parametry. Pro jejich udržení budete muset vložit několik nádob naplněných vodou, umýt podlahu a provést mokré čištění v místnosti.

    Je-li to nutné, uchovávejte inkubační materiál po dlouhou dobu, doporučuje se, aby byl inkubační materiál rozložen do krabiček s malými buňkami a pak balen do speciálních obalů, ze kterých může být čerpán vzduch. Díky vakuovému prostředí lze vejce skladovat dalších 14 dní, ale je tu malý trik. Od ranních a večerních boxů se naklánějí, pak tak či onak, takže výrobek leží ve sklonu 45 stupňů. Tato opatrnost neumožňuje připojení embryí ke stěně vajíčka.

    Pomáhají udržovat vejce a dočasný záložní materiál v inkubátoru půl hodiny nebo hodinu.

    Předchozí práce

    Pokud byla z hnízda odebrána vejcemědi se znečištěním, pak nemusíte umýt. V opačném případě můžete poškodit křehkou skořepinu. Dezinfekční opatření jsou však stále prováděna. K tomu použijte měkký hadřík, roztok manganu nebo vysoce zředěné bělené vápno. S hřebenatkou musí být zacházeno velmi úhledně.

    Dalším způsobem, jak se zbavit škodlivých mikroorganismů, je použití ultrafialových lamp. Inkubátor musí být také dezinfikován, pro který jsou výše uvedené roztoky dokonale vhodné pouze při vyšší koncentraci.

    Správné umístění inkubačního materiálu

    \ t

    Tento postup lze provést několika způsoby:

    • horizontální;
    • vertikální.

    V první metodě se prohlášení provádí na zvláštní síti, která je v inkubátoru. Během pokládky by měla být jedna strana každého vejce označena charakteristickým znakem tak, aby při otáčení nedošlo k záměně, na které straně je nutné materiál otočit. Otáčky se provádějí nejméně dvakrát denně.

    Ve ​​druhé variantě se vejce ukládají tak, aby byl ostrý konec pod ním, tj. Vejce bylo nakloněno o 45 stupňů. Tato metoda je relevantní pro stroje, které nemají automatickou rotaci vajec, ale je zde svislý jazýček. A přítomnost takového rohu slouží k příznivějšímu vývoji kuřat.

    Stojí za povšimnutí, že inkubátory se svislou deskou obsahují méně vajec než horizontální. Opět platí, že v první variantě, více procento šrafovánímladý

    Před vložením vajec do auta se doporučuje znovu ovoskopovat. Díky této metodě je možné detekovat defekty získané při skladování. Pokud jsou nějaké, pak by vejce měla být zlikvidována.

    Pokud se inkubační materiál nedostatečné kvality dostane do inkubátoru, může prasknout a stát se tak zdrojem šíření patogenních mikroorganismů.

    Před inkubací vajec je nutné zahrnout inkubátor, aby se dosáhlo požadovaného teplotního režimu a vlhkosti. Před záložkou musí stroj pracovat minimálně 3 hodiny.

    Zajímavý fakt! Embrya křepelek mají vysokou vitalitu, a proto, pokud dojde k neplánovanému odpojení inkubátoru z důvodu nedostatku elektřiny, nebudou trpět. Hlavní věc, nezapomeňte vytáhnout zásobníky a chlazení na +17 stupňů. Jakmile je jídlo obnoveno, musí být inkubační materiál otočen zpět, aby proces pokračoval. V nejhorším případě se vylíhnutí kuřat uskuteční později.

    Indexy teploty v etapách inkubace

    \ t

    Veškerá inkubace může být rozdělena do několika období:

  • Stupeň # 1 - od 1 do 3 dnů.
  • Číslo etapy 2 - od 4 do 15 dnů.
  • Číslo etapy 3 - od 15. do 17. dne.
  • Další podrobnosti o procesu budou uvedeny v následující tabulce.

    Fáze Doba trvání Indikátor teploty Index vlhkosti Soustružení inkubačního materiálu Větrání 1 1 - 12 dnů +37,7 58% 4 krát denně Jednou denně - 5 minut 2 13 - 15 dnů +37,3 53% 4 krát denně Jednou denně - 20 minut 3 16 - 17 hod. +372 47% Neprovedeno Neprovedeno 4 18 - 20 dní +37,0 80% Neprovedeno Neprovedeno

    První etapa

    V této době existuje ještě jedno jméno - zahřívání. Teplotní režim zde je +37,5 - 38,5 stupňů. Po umístění vajec do inkubátoru se vůz neohřívá velmi rychle. Důvodem je skutečnost, že výrobek má vlastní vnitřní teplotu, která se postupně vyrovná okolnímu prostředí.

    Jakmile jsou indexy stejné, můžete nastavit teplotu odpovídající prvním třem dnům. Zde je důležité sledovat indikátory teploměru, aby bylo možné čas nastavit včas. V tomto období se vajíčka neotáčejí a nepouštějí vzduch. Index vlhkosti by měl být 60-70%.

    Druhá etapa

    Je hlavním bodem inkubační doby. Zde se vajíčka převracají, musí se dodržovat určité parametry vlhkosti a provádí se ventilace. Chovatelé drůbeže se zkušenostmi doporučují inkubační materiál od 4 dnů a nejméně 6krát denně. Během celé doby rotace se provádí přesně jeden a tentýž čas.

    V této fázi se aktivně formují kosterní kosti a kalí se nejdůležitější orgány. Pokud je rotace vzácná, pak embrya mohou sát do skořápky zevnitřstran

    Je důležité sledovat teplotní indexy, protože v této fázi mohou začít růst, což je způsobeno vlastním ohřevem vajec a následným návratem tepla do stroje. Norma je uvažována +37, 8 - + 38 stupňů.

    Pokud byl inkubátor vybrán bez automatické regulace teploty a nedochází k převrácení vajec, musí se toto všechno postarat o osobu.

    Od druhé etapy začíná větrání. Je nutné ji buď odstranit, nebo otevřít víko auta na jikrovce až na 10 minut. Pokud je provedeno ruční otáčení, inkubátor bude v této době odvětráván.

    V této době je také nezbytné osvětlit vajíčka vajíčkem, aby bylo možné pochopit vývoj embryí.

    V prvních 7 dnech můžete vidět, že žloutenka je zapletena do červené sítě, konkrétně kapilár. Od 14. dne se krevní cévy začnou šířit uvnitř vajíčka a zabírají volný prostor. Samotné embryo se nachází v centrální části. Pokud nejsou žádné kapiláry a viditelná je pouze skvrna - jde o smrt embrya. Od 21 dnů už nemůže být vajíčko osvětleno, má tmavou barvu.

    Pokud shrneme výše uvedené skutečnosti, hlavní etapu charakterizuje:

    • teplotní index od +37,8 do +38 stupňů;
    • vlhkost by měla být 60 až 70%;
    • otáčet až 6krát denně;
    • je nutné inkubátor pravidelně větrat;
    • provedla ovoskopii.

    Třetí etapa

    Zde se začínají mladí lidé objevovat na světě. V ideálním případě všichnikuřata by se měla otáčet prakticky současně po dobu 7 hodin nebo o něco méně. Několikdenní zpoždění může indikovat nízkou kvalitu inkubačních produktů nebo neplánovaný výpadek.

    V této fázi je nezbytné zajistit v inkubátoru maximální index vlhkosti, pro tento účel se umístí nádoba s kapalinou. Tato mikroklima pomáhá kuřatům nasávat hustou vrstvu skořápky. Je také nutné zastavit obrácení vaječných výrobků a nastavit teplotu asi 37,5 stupně. Mladí dospělí dostanou 24 hodin na zaschnutí a teprve pak jsou zasazeni na připraveném místě.

    Optimální vlhkost

    Pro první a druhé období inkubační doby budou zapotřebí nádoby, které potřebují vodu, která by měla být vybavena inkubátorem. Pokud chybí, pak je nutné umístit tácky na sebe a v obou případech je nutné zajistit, aby kapalina neskončila, přidávat ji podle potřeby.

    Když uplyne druhé období, normální vlhkost by neměla být nižší než 60% a v ideálním případě všech 70%. Pokud je to možné, inkubační materiál se dodatečně nastříká ráno a večer. Ale tady jsou jejich triky:

    • není nutné používat vodu v takovém množství, které proudí na obal;
    • Postřik se provádí několik minut po otevření víka inkubátoru? to umožní, aby se vejce mírně ochladila, aby studená voda nepoškodila embrya;
    • po provedení postřiku inkubátorokamžitě zavřít.

    Je důležité vědět! Když se kuřata začnou objevovat, obsah vlhkosti by měl být asi 90%. Nevkládejte do inkubátoru otevřené cisterny tak, aby kuřata do nich náhodně nepadla nebo neumřela.

    Proč mohou být problémy s inkubací?

    Pokud zemědělec poprvé obdržel neuspokojivé výsledky, je třeba věnovat pozornost možným chybám:

  • Clover z mateřského stáda nedostal dostatek krmiva. Pro normální vývoj embryí ve vejci musí být nahromaděny nezbytné stopové prvky a vitamíny.
  • Nesplnění parametrů teploty a vlhkosti v inkubátoru.
  • Nedostatek čerstvého vzduchu.
  • Došlo k nedostatečnému obratu vajec.
  • Inkubátor dostal poškozené vaječné výrobky.
  • Videa. Inkubace křepelčích vajec doma

    \ t