Jak postavit sklep vlastníma rukama - sedm zajímavých možností

Dnes, před mnoha staletími, zůstává hlavní sklad výrobků v soukromých domech sklep. A tohle je vysvětlení! Ani jedna, ani nejmodernější lednička, neobsahuje desítky pytlů brambor - to je jednou. A za druhé, pouze ve sklepě je zachována určitá mikroklima, která umožňuje zeleninu a ovoce zůstat čerstvé až do příští sklizně.

Další výhodou hliněného skladování ve srovnání s lednicí je to, že je možné vybudovat sklep vlastními rukama, s použitím nejjednodušších materiálů, které se nejčastěji nacházejí v kůlně.

Obsah
  1. Obsah
  2. Výběr pozemku pro sklep
  3. Počasí ve sklepě - charakteristika mikroklima
  4. Hluboký kryt
  5. Lech s kaši
  6. Hrábě s vlastními rukama pod domem (letní kuchyně, stodola, garáž)
  7. Polouzavřený sklep
  8. Ledovec - sklep s "mrazákem"
  9. Podzemní sklep s dutinou
  10. Zelenina labas - malá půda, která kouří

Obsah

  • Výběr pozemku pro sklep
  • Počasí ve sklepě - charakteristika mikroklima
  • Hloubkový sklep
  • Lech s pogrebitsy
  • Hrábě s vlastními rukama pod domem (letní kuchyně, stodola, garáž)
  • Polouzavřený sklep
  • \ t
  • Ledovec - sklep s "mrazákem"
  • Sklep s trením
  • Zelenina labas - malý úkryt na úkryt

Vyberte místopro sklep

Volba umístění sklepa je velmi důležitá záležitost, která bude záviset na trvanlivosti konstrukce a následně na uchovávání skladovaných produktů. Vyberte si suché místo, nejlépe na kopci, aby se podzemní voda přiblížila ke dnu sklepa, ne blíže než půl metru. Pokud je půda na místě mokrá, není tam žádný kopec a podzemní voda je blízko povrchu, je nutné nalít vrstvu písku a štěrku přímo pod dno. Tím se ochrání vnitřní úložný prostor před únikem vody.

Počasí ve sklepě - charakteristika mikroklima

Aby se produkty skladované ve sklepě neporušily, nestačí jen vykopat díru v zemi. Je nutné, aby ve sklepě byly stanoveny určité parametry teploty a vlhkosti. Relativní vlhkost v rozmezí 85-95% - je optimální pro skladování zeleniny a ovoce, protože jim neumožňuje vyschnout a vrásčit. Teplota 2-5 ° C chrání produkty před hnilobou a zároveň zachovává užitečné látky v nich. Pro sledování této charakteristiky je žádoucí zavěsit teploměr do sklepa. Termostat pro sklep lze také vyrobit vlastními rukama - nejen že měří teplotu, ale také udržuje na správné úrovni.

Aby produkty mohly přicházet čerstvý vzduch a ventilace, musí být větrání sklepa vlastními rukama povinné. K tomu, přes střechu skladu, je vyvedeno větrací potrubí na povrch.

Je také důležité, aby sklep byl tmavý, jinak mohou uložené hlízy vyklíčit ase stane nevhodným pro potraviny.

Hluboký sklep

Je-li vybraná oblast hustá suchá zem a vznešené místo, pak nic nebrání vybudovat nejjednodušší verzi sklepa - prohloubenou. Tato konstrukce sklepa s vlastními rukama nevyžaduje velké fyzické náklady, protože se jedná o běžnou jámu, pokrytou na povrchu země střechou. I přes jednoduchost designu tento sklep nabízí nejlepší podmínky pro skladování brambor, cibule, mrkve a jiné zeleniny.

Kopání jámy pro sklep, udržet malou odchylku stěn tak, aby půda co nejméně usnula. Poté jsou stěny pokryty deskami, dřevěným parapolarem, cínem. Je také možné pokládat stěny cihlové nebo základové bloky - takové zpracování bude trvat déle, ale bude trvanlivější.

Podlaha ve sklepě je vyrobena z hlíny, její tloušťka je 8-10 cm. Základem je položená vrstva rozdrcených cihel drcených horkým asfaltem - chrání sklep před kapilárním vlhčením.

Strop je vyroben z pólů, trámů nebo polen, pokrytých hliněným mýdlovým olejem a vrstvou zeminy o tloušťce 30-40 cm, nad sklepem je dvouplášťová střecha, která překrývá otvor nejméně 50 cm od každé strany. Střecha může být vyrobena z desek, podsasanym obapola, hliněných půd nebo jiného místního materiálu.

V takovém sklepě jde v podzemí o 1, 8 m. Je-li hladina podzemní vody příliš vysoká a neumožňuje vykopat jámu takové hloubky, pak je podsupka pod podlahou písku a štěrku vyrobena.

Kolem základové jámyVykopán je příkop pro odvodnění s hloubkou 50-60 sm. Je nutné zajistit účinné odstranění dešťové vody a roztátého sněhu ze sklepa, aby její stěny měly svah.

Pokud jde o vnitřní plánování, mělo by být vhodné pro majitele sklepa. Bylo však rozhodnuto umístit levostranné lavice pro skladování brambor a pravých polic s jinými výrobky a konzervaci. Hranice, zpravidla uspořádat výšku asi metr, s mřížkou podlahy pro větrání. Police jsou nařezány ve vzdálenosti 50-60 cm od sebe.

Hluboká buňka: 1 - koše na zeleninu, 2 - drenáž, 3 - kryt, 4 - police, 5 - podlaží.

Lech s pogrebitsy

Toto je varianta prohloubené buňky, ale složitější. Tato konstrukce se skládá ze dvou částí. V první části je sklep přímo pohřben v zemi o 1,5-2 m, a druhý - malý domek - porchbitsa. V tomto sklepě je ustálena poměrně rychlá konstantní teplota a minimalizován dopad na životní prostředí. Pogrebitsa dobře chrání sklep před atmosférickými srážkami, přehříváním v létě a mrazem v zimě. Kromě toho lze sklep využít jako technickou místnost pro skladování nářadí.

Stěny sklepa jsou uspořádány z betonu, kamene, červených cihel, desek, dřevěné zástěry nebo polen. Provádí se hydroizolace sklepa vlastními rukama - střešní materiály se lepí na stěny a podlahu.

Pogrebitsa se skládá z tlusté obapoly, kulatiny nebo desek.Střecha střechy je pokryta břidlicí nebo střešní krytinou.

Lech s pogrebitsy: 1 - tepelná izolace, 2 - vápno, 3 - větrání, 4 - horký asfalt, 5 - hliněný zámek, 6 - beton.

Ragdar s vlastními rukama pod domem (letní kuchyně, stodola, garáž)

V tomto případě se sklep nachází pod podlahou jiné konstrukce. K využití takového sklepa je velmi výhodné, protože vstup do něj se nachází přímo z domu, kuchyně nebo garáže.

Stěny sklepa jsou často vyrobeny z monolitického železobetonu o tloušťce 20-30 cm. Někdy slouží jako základ pro horní budovu. Betonové stěny musí být omítány a pokryty dvěma vrstvami ruberoidu pro hydroizolaci.

Dům pod domem: 1 - dům, 2 - sklepní místnost, 3 - hydroizolace, 4 - potrubí pro větrání.

Polouzavřený sklep

Jedna z nejzajímavějších možností, která je uspořádána na svahu kopce nebo na svahu. V tomto případě není využita užitná plocha lokality, protože sklep je zabudován do svahové plochy. Přidejme k tomu poměrně malé množství zemních prací, což snižuje náklady na stavbu sklepa.

Stěny polozhloubeného sklepa mohou být vyrobeny z betonu a mohou být položeny z cihel nebo struskových bloků. Shlokobloki - nejvhodnější volba, která může být použita v nepřítomnosti jiného v případě, kdy je sklad postaven na suchém místě.

Strop sklepa je vyroben z jílu pokrytého jílemmazivo - chrání ho před vlhkostí. Poté je krycí vrstva vodotěsná: ruberoid nebo tol.

Ledovec - sklep s "mrazákem"

Ledový ledovec se skládá ze dvou divizí: podzemního sklepa a podzemního ledového skladu. Stěny spodního oddělení jsou nejlépe vyrobeny z vodotěsného betonu.

Pro účinné větrání je tento sklep vybaven dvěma rukama dvěma větracími trubkami. Jeden z nich - jeden zavěšený, je umístěn pod stropem a druhý - tekoucí, nedosahuje podlahy pogrebitsy o 0,5 m. Z výše uvedeného je ledovec pokryt vrstvou zeminy o tloušťce 40 cm, naskládané na trávník nebo setý trávník. Taková tloušťka rozkladu spolu s ventilací vytváří požadovanou teplotu a vlhkost v místnosti ledovce.

S cílem zpomalit tavení ledu v obchodě by měl být chráněn před teplým vzduchem a slunečním zářením. Vstup na ledovec je nutné umístit na severní stranu a chránit jej před střechou střechy. Další chladnější sklep bude doplněn o stromy a keře zasazené po obvodu sklepa.

Ledovec: 1 - vrstva písku a štěrku, 2 - skladování ledu, 3 - stěna sklepa, 4 - studna pro dešťovou vodu, 5 - hlinitá vrstva, 6, 7 - větrací potrubí, 8 - potrubí pro odvod vody.

Sklep s rozpadem

V zemi je možné vytvořit vlastní sklep. Ve své struktuře je velmi podobná napůl prohloubené verzi. Rozdíl je v tom, že přízemní sklep není zařízenuvnitř svahu kopce a na povrchu země. Vypadají však velmi podobně, protože podzemní sklep se zhroutí na zemi, jejíž vrstva na střeše vytváří vzhled kopce.

Podzemní sklep: 1 - polštář z písku a štěrku, 2 - stěna ze sklepa, 3 - půdní kryt, 4 - vrstva hliněných půd, 5 - ruberoid, 6 - hliněný zámek, 7 - cihlová podlaha.

Zelenina labas - malá půda, která kouří

Pokud vás zajímá, jak si vyrobit sklep vlastními rukama, bez praktického fyzického úsilí, pak můžete zůstat v skladišti zeleniny - pozemku labrage. Tento design je spíše jako kuřák z polen nebo desek než ve sklepě. Spodní část kulatiny (0,5 m) je vykopána do země po obvodu budovy a horní konce jsou svázány dohromady.

Po výstavbě zasáhla struktura Labazova (obvalovyvayut) půdu a rostlinnou trávu nebo jiné polní rostliny. Doporučuje se používat rašelinovou půdu kvůli vysokým tepelně izolačním vlastnostem.

Sklad zeleniny: 1 - koše, 2 - půda, 3 - hydroizolace (ruberoid), 4 - rošt.

Ve skutečnosti jsme nepovažovali všechny typy sklepů, které lidé vymysleli, za stovky let podzemního skladování výrobků. Máte-li zájem o další možnosti, zadejte do vyhledávacího pole dotaz "buňka vlastními rukama videa, fotografie" a uvidíte, že sklep může mít různé formy a dokonce se správným designem se stane podivnou výzdobou místa.

Viz články pro podobná témata:

  • Vodopád v zemivlastníma rukama vytvoříme kaskádu dopadající vody v její oblasti
  • Jak vyrobit troubu na grilování s vlastními rukama - podrobný popis
  • Rookery v zahradě vlastníma rukama - schémata, fotografie a nápady na design
  • Pokládání umělého a přírodního kamene - různé typy a metody
  • Dům na stromě pro děti - společně budujeme sen!
  • Terasa ve venkovském domě a na zahradě - jedinečná příloha pro letní dovolenou