Jak správně sporák kamna s uhlím

Zdá se, že tavení pece je velmi jednoduché, stačí, když vyhodíme palivové dříví, trochu uhlí, vyfoukneme kapalinu, aby se zapálil a spálil zápalku. Ale to není v žádném případě možné. Se sporákem by mělo být zacházeno opatrně, dodržovat všechny požární předpisy a pečlivě sledovat stav pece.

Uhlí se používá k zajištění jednotného dlouhodobého ohřevu pece a místnosti jako celku. Kromě toho, že sporák jejich pece je mnohem výhodnější než pouze dřevo.

Druhy uhlí

Původ uhlí - zeleniny. Toto plemeno sestává především z uhlíkových a nehořlavých nečistot, které se tvoří v procesu popílku. V uhlí vytěženém v různých oblastech se množství nečistot liší. Síra obsažená v hornině během spalování vytváří oxidy, které se v atmosféře přeměňují na kyselinu sírovou. Zvláště hodně síry je obsaženo v lžičce. Uhlí je rozděleno do několika typů, v závislosti na jeho vlastnostech.

Věková kritéria:

  • - lingit (používaný na elektrárnách vzhledem k jeho uvolnění a vlastnostem k rozpadání, nejmladší druh uhlí);
  • - hnědé uhlí;
  • - uhlí;
  • - antracit (nejstaršího původu).

Vlhkost (B) a obsah těkavých nečistot (LP):

  • lingitis
  • hnědé uhlí: B = 30 až 40%; 50%;
  • uhlí: B = 12 až 16%, LP = 40%;
  • antracit: B = LP = 5-7%.
19) Specifické spalné teplo:\ t
  • hnědé uhlí - 3-5 tis. Kcal /kg;
  • uhlí - 5-5,5 tis. Kcal /kg;
  • antracit - 7,4-9 tisíc kcal /kg.

Které pece jsou určeny pro spalování uhlí

Teplota spalování uhlí je vyšší než teplota spalování polynomu. Proto se jedná o pece na spalování uhlí speciálního provedení. Teoreticky můžete vařit s uhlím a obyčejnými cihlovými kamny, ale topeniště by mělo mít zesílené stěny a mřížka sítě se nachází ve dvou řadách níže. Kromě toho musí být konstrukce oddělena, určená pro uhlí, systém extraktorů, který není spojen s jinými systémy.

Někdy v pecích jsou uvnitř topeniště instalovány dva kotle, které slouží k ohřevu místnosti ak ochraně zdiva před přehřátím. V takovýchto konstrukcích je nutné zajistit, aby trubky měly vždy vodu.

Popelník a mřížka roštu se musí nutně shodovat ve velikosti tak, aby nedošlo ke ztrátám tepla, aby se zpevnil návrh, použijte na tryskách speciální trysky.

Příčiny udušení

  • Vytváření podestýlky v stoupačce kouře nebo v kanálech pece.
  • Trhliny ve zdivu pece. Díky svému vzhledu se snižuje trakce a teplota odpadních plynů.
  • Zničení vnitřního zdiva pece.
  • Silné chlazení komína a celé konstrukce pece.
  • Kamna mohou být kouřová, pokud je paralelně s jinou pecí spojena s jedním komínem bez speciální frézy (západka kouře).

Příprava pece pro zapalování

Před ponořením do trouby stojí za to zkontrolovat její provozuschopnost a připravit se na střelbu. To platí zejména pro venkovské chaty,kde pec je používána občas, po příjezdu hostitelů.

  • Vizuálně zkontrolujte pec na trhliny ve zdivu. Pokud jsou k dispozici v místnosti může být kouř, oxid uhelnatý, navíc při zahřátí, může trhlina zvýšit a ještě více poškození zdiva. Jsou-li nalezeny trhliny, jsou pokládány směsí hlinky a písku.
  • Zkontrolujte přítomnost vápna na potrubí (v podkroví a ve střeše).
  • Je nežádoucí mít hořlavé, zejména hořlavé předměty, blíže než půl metru od horkých stěn pece. Také není nutné uzavírat kamna na suché dřevo.
  • Doporučuje se čistit potrubí 2-3 krát za měsíc (při stálém provozu).
  • Před vypálením vyčistěte troubu. Struska a popel se nalijí do vody a my uděláme poker, který je odstraníme na speciálně určeném místě. Vnější stěny trouby jsou očištěny od prachu suchým hadříkem. Pokud tomu tak není, prach způsobí nepříjemný zápach.
  • Nelze použít k spalování kusu asfaltu, domovního a stavebního odpadu, plastů atd.
  • Neotevírejte a neotevírejte dveře pece současně.
  • Aby nedošlo k přehřátí trouby, ohřívá se několikrát denně s dobou trvání nejvýše dvě hodiny.
  • Uhlí pro zapálení se volí suché, střední velikosti. Před naložením do trouby se vyčistí od prachu. Pokud bude palivo vlhké, pak se při zahřátí vlhkosti trajekt přemění na kondenzát uložený na stěnách potrubí, smíchaný s sazí a chladící strukturou.
  • Nelze použítzapálení hořlavých kapalin (petrolej, benzín atd.).
  • Je nemožné opustit troubu bez dozoru během zapalování, zejména pokud jsou v domě děti a zvířata.

Jak vařit sporák s uhlím

  • Pec čistíme z popela a špíny, vaříme uhlí.
  • Ve spodní části ohniště položíme vrstvu trhaných novin nebo papíru a nad vrstvou malých dřevěných štěpků.
  • V horní části třísek jsme vložili suché dřevo malé velikosti, například bříza. Spalovat dříví bylo účinnější, oni jsou naskládaní “dobře” nebo “kuren” (s docela velkým objemem komory ve kterém to je spalování paliva), opouštět mezi dřevěným prostorem pro volný oběh vzduchu.
  • Je možné zapisovat noviny běžnými zápasy nebo speciálním balónkem.
  • Zavřete dvířka pece. A otevřel jsem to. S jeho pomocí regulujeme intenzitu spalování - čím větší je přívod vzduchu, tím silnější je plamen v peci.
  • Když hoří palivové dříví a tvoří se vrstva horkého uhlí, vyplňte do trouby malou vrstvu jemného uhlí (asi patnáct centimetrů).
  • Při otevírání dveří by měl být topeniště uzavřen vyfukováním.
  • Po vylité vrstvě popálenin uhlí se zvýší na šedesát centimetrů (větší zlomek).
  • Důležité! Během zavádění uhlí by se měly několikrát otáčet, aby se dosáhlo lepší cirkulace vzduchu a zabránilo se jejich hromadění.

    Uhlí se pokládá skrz dvířka pece nebo skrz posuvné hořáky kovové desky. Druhá možnost je pohodlnější a bezpečnější.

    Pokud po použití uhlí v místě jeho skladování je uhlíkový prach, pak byste neměli odhodit, je úspornější použít pro vytápění.

    Pro zapálení pomocí výkopu ocelové trubky. Je naloženo malým palivovým dřevem a vrstvou uhlí velké frakce. Vnějšně je potrubí aplikováno na mokré, jemné uhlí. Poté vytáhněte trubku otvory ve sporáku a ohřejte palivové dříví. Po vypálení předchozí vrstvy vložte palivo.