Jak udržet česnek vpravo: několik způsobů

Každoročně na konci léta vyvstává stejná otázka: "Jak udržet česnek až do jara?" Navzdory velkému množství možností není vždy možné realizovat všechny možné způsoby doma. Stává se, že rok se ukázal být tak plodin, že staré, osvědčené způsoby skladování česneku již nejsou vhodné. V tomto článku budeme hovořit o tom, jak lépe vykopat rostlinu, v jakých podmínkách je sušení, jak sbírat materiál pro vykládku a samozřejmě jak skladovat česnek.

Obsah
  1. Obecná pravidla
  2. Trochu o sbírání česneku
  3. Metody
  4. Kolonka
  5. Banka
  6. Prášek
  7. Sáčky
  8. Parafín
  9. Řešení možných problémů
  10. Video «12 způsobů, jak ušetřit česnek»

Obecná pravidla

\ t

Po sbírání česneku je důležité, aby byl zachován správně po dobu prvních 7–10 dnů. Během této doby se stále vyskytují vegetativní procesy v rostlině a za účelem získání kvalitního osivového materiálu nebo cibulí dobré kvality je nutné ho usnout. Nejlepší sušení je pod baldachýnem, když sluneční paprsky nespadají na žárovky. I přes hustou pěnu může rostlina snadno spálit, což způsobí poškození.

Po vykopání by skladování mělo probíhat v suché atmosféře s nízkou teplotou vzduchu. Mělo by být zřejmé, že i sušené suroviny mohou pokazit, například pokryté plísní nebo hnilobou. V souladu se všemi pravidly skladování bude česnek bezproblémy.

Trochu o sbírání česneku

Čištění česneku z lůžek - odpovědné zaměstnání, v tomto případě byste neměli slepě spoléhat na štěstí. Nezapomeňte, že zimní odrůdy musí být vykopány v polovině července (nebo řízeny vegetativními odrůdami) a na jaře v polovině srpna, až do začátku září. A tak nemůžete čekat na počasí na moři, což umožňuje žárovkám přeceňovat. Zpoždění, obecně, bohužel končí u této plodiny - doba skladování je výrazně snížena, stejně jako odolnost vůči houbové mikroflóře.

Když listy rostliny začnou žloutnout a šupka na cibulce se stane hustou, je nejlepší ji ihned kopat.

Sklizeň by měla být prováděna v teplém a suchém počasí. Užívejte toto ráno nebo večer, když slunce není tak aktivní. Úkryt úrody před sluncem je jedním z nejdůležitějších úkolů. Vyjměte vidlici a lehce položte žárovky zpod země. Samozřejmě můžete použít lopatu, ale zvyšuje se riziko řezání kořenů nebo žárovek.

Když se všechny hlavy objeví nad zemí, vezměte je pod baldachýn, vyčistěte je od země a nechte je.

Sušení pod baldachýnem trvá 7 až 10 dnů. Po celou dobu nemůže plodiny a stonky, protože rostlina potřebuje klidně dokončit všechny vnitřní procesy.

Příprava česneku pro skladování končí, když 11-12 dní oříznete kořeny, ponecháte 2 cm na délku a zkrátíte stonek na 5-6 cm.

Metody

Skladování česneku se provádí různými způsoby, jejichž volba závisí na tom, jak je to možnéz množství ovoce a volného místa ve sklepě nebo lednici. Můžete kombinovat různé varianty. Například, když místo končí v chladničce, zavěsit sušené hlavy na balkon, a pak odříznout na hlavě, kdykoli budete potřebovat. Neexistuje jediná odpověď na otázku "jak udržet česnekové právo", protože správnost je určena pouze podmínkami skladování.

Jak tedy skladovat česnek při sklizni a sušení?

Kolonka

Pravděpodobně jedním z nejvíce ergonomických způsobů jsou dřevěné nebo lepenkové krabice. Ve stěnách musí být provedeny ventilační otvory, dno je pokryto solí, pilinami nebo popelem. Dále je třeba střídavě stříkat vrstvy česnekové soli /pilin /popele, dokud zcela nevyplníte krabici. Pokud k tomu dojde, umístěte je na suché, chladné místo.

Banka

Výborným způsobem je vyčistit hlavy a udělat zuby v nádobě. Pre-jar musí být sterilizován a sušen. Existují dvě možnosti, jak udržet česnek ve sklenici: v mouce a na másle.

Zatřepejte zuby v nádobě, posypte moukou a pak pevně zavřete víko. Proto zuby udržují čerstvost po dobu 2-3 měsíců.

Technologie skladování v oleji je podobná. Když se rozhodnete nalít olej (slunečnice, kukuřice, olivy), nalijte je zuby, zavřete víko s otvory a vložte do chladničky. Česnek tak můžete skladovat až 3 měsíce. Mimochodem, olej může být pak použit ve vaření.

Prášek

Sběr a sběr česnekové konzervyZdá se, že je méně zlé, když přijde čas na přípravu na skladování.

Vyčistěte zuby, uřízněte je deskami a osušte v troubě. Pak se promění v prášek a uloží se do nádoby s pevným víkem. Česnekový prášek neztrácí chuť a nutriční vlastnosti, ale také zřídka se kazí.

Tašky

Další možností pro ergonomické skladování plodin je sběr a sušení hláv česneku v pytlích. V plátěných pytlích vyrobte cibulovou slupku a hlavu česneku, pevně svázanou a zavěšenou na tmavém, suchém a chladném místě. Tato metoda pomáhá chránit žárovky před hmyzem i plísněmi.

Parafín

Zpracování česnekových cibulí horkým parafinem bylo v minulém století hojně využíváno v zeleninových koších. Roztavte parafín na ohni nebo vodní lázni a pak střídavě ponořte do něj všechny hlavy česneku, přidržujte ho na stonku. Po usazení položte na chladné místo, například do chladničky.

Řešení možných problémů

Je třeba poznamenat, že všechny problémy se skladováním česneku jsou způsobeny pouze porušením podmínek. Aby nedocházelo ke zkáze potravinářských a aromatických přísad, nedovolte vysokou vlhkost. V ideálním případě by měla být nulová. To nejlepší z česneku je skladováno při teplotě vzduchu 2-5 ° C. To mu pomáhá v příštím roce aktivněji rozvíjet kořenový systém, urychlující vegetaci.

Ve fázi výběru žárovek se ujistěte, že nemají dřeváky, červí díry, hnilobu a mechanickéškodyVyberte si celé a silné žárovky, protože budou sloužit jako dobré suroviny pro pěstování a budou lépe uchovány do jara.

Video «12 způsobů, jak ušetřit česnek»

Z tohoto videa zjistíte, co je 12 způsobů skladování česneku. Stačí si vybrat ten správný.