Jak uložit květák doma?

Údržba květáku doma je obtížný úkol, protože tato zelenina je zkažená. Zkušení zahradníci znají mnoho způsobů, jak prodloužit životnost řezaných hlav. Není nutné mít k dispozici sklep. Hlavní věc - pečlivě zkontrolovat květenství poškození a hniloby před záložkou pro skladování, jinak zdravá hlava bude také zkažený.

Konzervace květáku

\ t
Obsah
  1. Jaké odrůdy jsou nejlépe zachovány?
  2. Ideální podmínky pro skladování a přípravu vidlic
  3. Jak zachovat květák ve sklepě: různé způsoby
  4. V jílovitě hlinité
  5. V dřevěných bednách
  6. V pozastaveném stavu
  7. Na papíře
  8. Jak konzervovat květák v bytě: tipy
  9. V chladničce
  10. V mrazáku
  11. Sušení
  12. Konzervování a marinování

Které odrůdy jsou lépe chráněny?

Odrůdy květáku podle doby zrání jsou obvykle rozděleny do tří skupin - brzy, v polovině a pozdě. První z nich tvoří malé jemné květenství, ale nejsou příliš dobré. Pokud je cílem pěstitele vychutnat si zeleninu v zimě, je třeba dávat přednost pozdním odrůdám. Oni dosáhnou zralosti 140-155 dnů od vzhledu sazenic sazenic. Hlavy těchto odrůd jsou velké, husté a štíhlé.

Pozdní odrůdy a hybridy květáku:

  • Agnia;
  • Cortes;
  • Amerigo;
  • Zelený zamet
  • Regent.

Ideálnípodmínky pro skladování a přípravu vidlic

\ t

Hlavy květáku se skladují v temné místnosti s dobrou ventilací při teplotě 0 ... + 3 ° C . Pokud sloupec teploměru klesne pod minimální značku, květenství bude zmrazeno. Velký význam má vlhkost ve sklepě, která by se měla pohybovat v rozmezí 80-95%. Suchý vzduch přispívá k vädnutí květenství.

Pozor! Hadry se dezinfikují roztokem síranu měďnatého, aby se zničily spory hub.

Nezávisle na pěstování karfiolu je snadné kontrolovat stupeň zralosti hlav, postupně odřezávat ty, které již dosáhly stavu. Pro záložkování jsou pro skladování vhodné pouze neporušené květenství s rovnoměrným zbarvením. Po rozřezání se suší na palubě ve stínu po dobu 1-2 hodin, po které jsou odeslány do skladu.

Jak zachovat květák ve sklepě: různé způsoby

Zkušení zahradníci argumentují - barevné zelí je dlouhé, pokud ho zastrčíte spolu s kořeny do krabic z písku nebo země z města. Obyvatelé severních oblastí, kde kultura nemá čas dozrát před nástupem zimy, často tuto metodu používají. Faktem je, že růstový proces bude nějakou dobu trvat. I nezralé květenství se zvětší na úkor živin nahromaděných v listech.

Květák nezralý

\ t

Tento způsob skladování nefunguje, pokud je příliš mnoho keřů.

Nápověda. Je možné odkrýt a odříznout část výhonků rostliny, a to nejen ty, které mají kořeny.

V hliněném bochníku

Tento způsob skladování není tak populární, ale někteří pěstitelé zeleniny jej používají. Je vhodný pro ty, jejichž plodina není příliš velká. Každé květenství se sníží na roztok z hlíny, zředěný dvěma díly vody. Pak se zelenina suspenduje na čerstvém vzduchu pro sušení. Když hlína na povrchu ztvrdne, vidlice se složí do krabic nebo polic.

Nápověda. Zbavte se jednoduše ochranného obalu - musíte ho zasáhnout. Vrstva jílu se okamžitě rozpadne a nezanechá na zelenině žádné stopy.

V dřevěných bednách

Květák je uložen v dřevěných bednách. To, že se hlavy nedotýkaly, mezi nimi ležely přepážky z překližky nebo velmi husté lepenky. Květenství volně stohují, snaží se je nepoškodit.

Pozor! Pokud je vzduch v suterénu suchý, krabice jsou potaženy polyethylenem, aby se uvnitř udržovala normální úroveň vlhkosti.

V pozastavení

Po dobu až 6 měsíců je možné držet hlavy květáku, pokud jsou zavěšeny ve stoncích ve sklepě . Listy nejsou čištěny, slouží jako dodatečná bariéra, která chrání před vädnutím a mikroby. Pro lepší cirkulaci vzduchu je důležité udržovat malou vzdálenost mezi plody.

V papíru

Květák vydrží několik měsíců v papírovém obalu. Před položením na sklad musí být květenství zcela suché. Každé ovoce je zabaleno do několika vrstev papíru a úhledně naskládané do krabic.

Pozor! Noviny k použitíJe to nemožné, protože v tiskařské barvě jsou nebezpečné látky pro zdraví.

Gorodniki doporučuje týdenní prohlídku plodin v suterénu. Po detekci vlhkých stop na papíře se musíte ujistit, že se hlava neotáčí. Doporučuje se pravidelně vyměňovat starý papírový obal za nový.

Jak zachovat květák v bytě: tipy

Bez sklepa můžete použít jiné způsoby skladování květáku. Pokud je k dispozici zahradníkovi je zasklená lodžie, kde teplota neklesne pod nulu, stojí za to použít místo suterénu. Květenství je umístěno v krabičce s pískem, nahoře pokryté polyethylenovou fólií. Při silném mrazu se zelí zahřeje starou přikrývkou nebo kožichem.

V chladničce

Teplota v chladničce se blíží 7 stupňům tepla, takže květák je skladován na krátkou dobu - asi 2 týdny.

Pěstování květáku

\ t

Prodloužení jeho života pomůže těmto činům:

  • mytí hlavy studenou vodou;
  • se suší na ubrousku, takže uvnitř nejsou žádné kapky vody;
  • promění potravinářský film na 2 vrstvy;
  • jsou umístěny na spodní polici chladničky nebo v přihrádce na zeleninu.

V mrazáku

Hostesky používají 2 způsoby, jak zmrazit květák doma - s předběžným blanšírováním zeleniny a bez tohoto postupu. Zvažte obě možnosti.

Zmrazení blanšírovaného květáku

Hlava se promyje, rozloží se na místěkvětenství a snížené do vařící osolené vody v malých dávkách po dobu 1-2 minut. Aby se zabránilo ztrátě přirozené barvy zeleniny, přidejte k pánvi trochu kyseliny citrónové (0,5 ppm na 1 litr). Poté, co se zelenina vrátí zpět do cedníku a nechá se odtékat. Když produkt vychladne a vyschne, je balen do balení po 200-300 g a odeslán do mrazicího oddílu.

Zmrazení čerstvých květenství

Aby se ušetřil čas, mnoho domácností nemíchá zeleninu, ale zmrazuje je čerstvě. Nejdříve celou hlavu nechte 15 minut vlévat do slané vody. Toto opatření pomůže zbavit se hmyzu, který se schovává uvnitř. Pak se zelí sebere na květenství a suší se na ručník. Výrobek je balen v polyethylenových sáčcích po malých porcích, pevně uvázán a odeslán do mrazničky.

Sušení

Sušený květák se skladuje asi rok. To může být přidáno do prvních jídel nebo zeleninové rago. Suroviny můžete sušit dvěma způsoby - dehydratátorem nebo troubou. V obou případech je hlava nejprve promyta tekoucí vodou a rozebrána do malých květenství.

Sušička zeleniny udělá vše sama, stačí zeleninu rozložit na speciální misky a zapnout stroj podle pokynů. Pro vysušení květáku v troubě se dekora zapeče s papírem na pečení, na který se nastříká tenká vrstva květenství. Dveřní křídla jsou otevřená a upevněna dřevěnou lopatkou. Sušení se provádí při teplotě 50-60 ° C, pokud zelenina neztrácí veškerou vlhkost.

Konzervování a marinování

BarevnéZelí lze sklízet na zimu. Může být konzervována společně s jinou zeleninou - mrkví, cibulí, cuketou, lilkem. Je dobré v nakládané formě s octem, česnekem a paprikou. Takový předkrm určitě ocení hosté shromáždění u slavnostního stolu.

Po shromáždění bohaté sklizně karfiolu je třeba pokusit se ji zachránit. Poškozené hlavy jsou uloženy pro použití v blízké budoucnosti, zbytek jsou naskládány ve sklepě, předem ošetřené antifungálními činidly. Jak skladovat zeleninu - v písku, v papíru nebo jílovitě hlinité, každý zahradník řeší sám. Ti, kteří nemají suterén, budou muset použít mrazničku, protože při mínusové teplotě se zelí nezhorší.