Jak vyrobit tandoor vlastními rukama: tři možnosti pro stavbu asijské pece

Vaření nad teplem horkých uhlí je již dlouho součástí tradice rekreantů. Pro tento účel se používají různá kamna: grily, grily, grily. Kromě toho, na nádvoří znalců orientální kuchyně můžete setkat a více neobvyklé pro naše oči a pochopení zařízení - sporák-tandoor. Asijské národy ho vaří téměř ve všech národních jídlech, od svěžích koláčů až po šťavnaté kebab nebo kuře. Chuť jídla z exotických kamen je nezapomenutelná! Můžete to snadno vidět, pokud se rozhodnete udělat tandoor vlastními rukama.

Tandyr - grilovací gril pro pokrmy orientální kuchyně: shish kebab, Sami, Tandir-Nang koláče

Obsah
  1. Obsah
  2. Zařízení a způsob provozu takové pece
  3. Způsob výroby hlíny tandoor
  4. Zjednodušený klasický tandoor typu barel
  5. Moderní verze tandyr - z cihel
  6. Fáze 1 - provedení nadace
  7. Stupeň # 2 - vytvoření cihlových zdí
  8. Fáze # 3 - Tření s hliněnou a kamennou výzdobou
  9. Stupeň # 4 - první vyřazené výrobky

Obsah

  • Zařízení a způsob provozu takové pece
  • Způsob výroby hlinitého tandoru
  • \ t
  • Zjednodušený klasický tandoorový barel
  • \ t
  • Moderní provedení tandyr - z cihel

Zařízení a způsob provozu takové pece

\ t

Tandoor je dutý hliněný hrnec, který se zužuje směrem nahoru. V horní části je otvor (jako v každé nádobě), kterým je palivo vloženo do sporáku a vařených pokrmů. V dolní částipod tlakem s uzávěrem pro zajištění trakce. Pro zvýšení tepelně izolačních vlastností pece je hliněný podklad pokryt cihlami. Mezi cihlovými a hliněnými stěnami usínají nahromaděné tepelné materiály: písek, sůl, jíl.

Konstrukce Tandyr s hliněnou základnou a cihlami

V procesu spalování paliv hromadí stěny tandooru teplo a spalují na teploty 250-400 ° C. Hlína má vynikající tepelně izolační vlastnosti, takže provozní teplota v peci je udržována po dobu 3-4 hodin! A celou tu dobu uvnitř keramické nádoby lze pečené, smažené a vařené. Vaření je způsobeno silným přenosem tepla, ale ne venku, ale uvnitř tandooru. Vzhledem ke stejné vysoké teplotě uvnitř pece se maso rovnoměrně spaluje, švestka se otáčí drobivě a chléb je velmi vonný.

Způsob výroby hlíny tandoor

\ t

Podle klasické antické technologie skuteční mistři nestaví, ale plísní. Z kaolinové hlíny, převážně původu Ahangaran, která je známá svými tepelně izolačními vlastnostmi. Aby hliněná trouba nepraskla při plnění vysokých teplot "Nutra", smísí kaolínová velbloud nebo ovčí vlna. Je těžké vyrobit klasický tandoor, vzhledem k tomu, že přesné složení směsi kaolinu není zveřejněno asijskými mistry. Budeme muset udělat vše v očích, experimentovat a opravovat své vlastní chyby.

Classic Tandoorvyrobené ze žárovzdorné hlíny šetrné k životnímu prostředí s přídavkem vlny

Zobecněná technologie vypadá takto:

  • Kaolin se smísí s vlnou (sekanými vlákny 10-15 mm). Směs by měla být viskózní, připomínající hustou zakysanou smetanu.
  • Hliněný sklad je ponechán na týden, aby vyschl a dosáhl stavu. Po celou dobu se směs míchá pro rovnoměrné sušení. Pokud se směs shromažďuje z horní části vody, je žádoucí ji okamžitě vypustit a neinterferovat s kompozicí. Nezapomeňte, že čím méně vody v jílu, tím méně je pravděpodobné, že tandyr praskne při sušení a spalování. Na konci tréninkového období by se kompozice měla stát jako hustá plastelína, ze které můžete vyřezávat cokoliv.
  • Hliněné "plastelíny" tvoří podlouhlé ploché listy o tloušťce nejméně 5 cm, z nichž se pohybují v kruhu, tvořící tandoor. Klasické velikosti: výška - 1-1,5 m, průměr k zúžení - 1 m, průměr krku - 0,5-0,6 m. Ve spodní části strany ponechte otvor pro foukání vzduchu.
  • Nechte připravený tandoor vyschnout ve stínu asi 1 měsíc.
  • Pokrýt hliněné stěny šamotovými cihlami, jako roztok kaolinové hlíny nebo speciální peci z jílu, křemenného písku a změkčovadel. Mezi hliněnými a cihlovými stěnami postupně usínají písek, sůl nebo jíl, šlapou každou vrstvenou vrstvu.
  • Uvnitř, hlinka olejovaná bavlněným olejem.
  • Tandyardi začali klesat a přinášeli jílu do stavu keramiky. Teplota se pomalu zvyšuje. Může trvat až 24 hodin. To je onopomalost je spojena s výskytem trhlin v ostrém zahřívání surové hlíny.
  • Zajímavá fakta o klasickém tandooru a jeho produkční technologii lze nalézt na videozáznamu:

    Zjednodušený klasický tandoorový barel

    \ t

    Domácí řemeslníci, kteří sami vyzkoušeli své síly při výrobě tandoorů v zemi, si často všimli, že je obtížné ji bez zkušeností vytvořit. Obrací se šikmo zakřivené a při sušení se zlomí. Proto byl zahájen jednodušší "recept" pro výrobu asijské trouby, založený na tvorbě hliněných stěn kolem dřevěného sudu.

    Použití šablony dřevěného sudu značně zjednodušuje výrobu tandooru

    .

    Spotřební materiál:

    • kaolin;
    • šamotový písek - frakce do 0,5 mm;
    • ovčí (velbloudí) vlna;
    • dřevěný sud s kovovými obručemi;
    • rostlinný olej.

    Pořadí prací je následující. Hlaveň je naplněna vodou, ponechána na den, aby impregnovala strom a jeho otok. Hlína se smísí s pískem a vlnou v poměru 1: 2: 0,05, ponechá se několik dní na suchu a soubor plasticity. Poté vypusťte vodu ze sudu a čekejte na její vysušení. Na vnitřní stranu sudu naneste vrstvu rostlinného oleje, nechte impregnovat v noci. Připravený roztok jílu se aplikuje na vnitřní stěny sudu vrstvou 4-5 sm. Mokré ruce vyrovnají povrch a snaží se dosáhnout stejných stěn. Postupně se zvětšuje horní vrstva jílu, aby se dosáhlo zúženého hrdla tandooru. Ve spodní části nechte malý otvorfoukání vzduchu v procesu pece.

    Tandyr sušte na suchém, větraném místě ve stínu. Obvykle to trvá 3 týdny až měsíc. Sudy z dřevěných nýtů postupně začínají zaostávat za hliněnými stranami tandooru. Po dokončení procesu sušení kovové obruče odstraní a uvolní tandoor ze sudu.

    Nainstalujte tandoor na tlustý písčitý polštář a vyhořelé, to znamená první kluzké. Za tímto účelem se vnitřek pece ředí mírným ohněm, který je podepřen novými podíly paliva po dobu asi 6 hodin. Po té je tandoor zakryt víkem a vystřelí oheň silněji, postupně ho přivádí na maximum. Troubu pomalu ochlazujte.

    Můžeme říci, že tandoor je připraven. Aby se však zvýšila tepelná izolace, je žádoucí ji dále ohřívat: vztyčovat se kolem cihlových zdí z hlinité, pískové, plsti nebo bavlněné vrstvy.

    Moderní verze tandoor - z cihel

    Jak již bylo zmíněno, klasický tandoor, vyrobený výhradně z hlíny v domácnosti, se často rozkládá v procesu sušení a vypalování. Je třeba být šťastným člověkem, který se nesmí poprvé mýlit ve výpočtech struktury jílu a teplotního režimu zpracování. Dělat hliněné tandoor není tak snadné, jak se zdá! V mnoha mistrech se jen zhroutí do fragmentů již v prvním týdnu sušení. Abychom nebyli opět vystaveni riziku, nabízíme Vám tandoor s vlastními rukama žáruvzdorných cihel - tato volba zaručuje skvělý výsledek, navzdory tomu, že vypadá jinak než klasickyAsijské trouba

    Pro cihlový tandoor je požadováno:

    • cihly šamotové (žáruvzdorné, pece);
    • směs pecí pro zdivo;
    • Chamotte hlína (kaolin);
    • písek, výztužné pletivo, betonové pro zakládání;
    • šablona dřevěného rámu.

    Nyní pojďme označit výrobní fáze.

    Fáze 1 - Realizace nadace

    Na rovném terénu vykopat kulatý otvor, jehož průměr je o něco větší než základna budoucího tandooru. Ve spodní části jám jsou polštáře z písku o tloušťce cca 10 cm.

    Jáma pro základ je vyhloubena v hloubce nejméně 40-50 cm

    .

    Nad polštáři je položena kovová síťovina tkaná z tlustého drátu nebo výztuže.

    Vyztužovací síť zvyšuje pevnost a spolehlivost betonové desky

    Beton se nalije do jámy, zarovná se s kovovým pravítkem a horizontálně se ovládá úroveň stavby. Následující práce jsou prováděny minimálně o týden později, kdy se betonová konstrukce chytí a získá původní sílu.

    Betonový základ by měl být dokonale hladký a rovnoměrný

    .

    Fáze # 2 - Formování cihlové zdi

    Pokládání cihel se provádí v kruhu o předem určeném průměru. Obvykle je to 1 m. Cihla je umístěna dopředu a přilepená k dřevěnému rámu rámu tvořící kruh. Pokládání se provádí na maltové (refrakterní) směsi. Skládá se z: šamotové hlíny, křemenného písku, změkčovadel. Díky pečlivě vybraným komponentám se při pražení neprojeví roztok, plast, rychle sevře.

    Provedení první cihlové linky při stavbě tandooru

    Použití dřevěné rámové šablony umožňuje vytvořit cihlový kruh s daným průměrem

    .

    Na dno cihlového tandemu opouští otvor pro foukání. Jeho úlohu může provádět komínová trubka nebo běžné okno s kovovým uzávěrem.

    Pro tandoor s výškou 1-1,2 m bude stačit umístit cihly svisle ve 4 řadách. Poslední řada bude tvořit zužující se hrdlo, takže cihly v této fázi jsou naskládány s mírným sklonem dovnitř.

    Odvzdušnění od komínové trubky uspořádané ve spodní části stěny trámu

    Tandoor s vlastními rukama z cihly po výrobě musí zcela vyschnout, až poté je možné provést kácení

    .

    Fáze # 3 - Povrchová úprava kamene a kamene

    Z vnější a vnitřní strany tandooru je potažena silnou vrstvou šamotové hlinky o tloušťce 5 m. V tomto stádiu byl tandoor vyzdoben přírodním kamenem - pro reprezentativní vzhled výrobku.

    Tandoor, potažený přírodním kamenem, se může stát zajímavým prvkem krajinného designu lokality

    .

    Fáze # 4 - První vyřazené výrobky

    To se provádí stejným způsobem jako u klasického hliněného tandooru. Zapálte oheň uvnitř, postupně ohřejte stěny pece na vysoké teploty (až 400 ° C), pak nechte pomalu vychladnout.

    Jak se dá tandoor s vlastními rukama z cihly jasně ukázatdalší video:

    Viz články pro podobná témata:

    • Jak vyrobit gril z kovu: 4 pokyny pro výrobu pekáčů vlastníma rukama
    • Jak postavit chalupu pro dítě v chalupě: přehled 3 variant zařízení
    • Jak udělat plot-palisády - doporučení pro stavbu plotů z dřevěných kruhů
    • Pískoviště vlastníma rukama - postavíme místo pro ostatní malé děti v areálu
    • Jak postavit dřevař v zemi vlastními rukama - tři řešení pro různé potřeby
    • Berse - zelená alej s krytou klenbou