Jak zjistit zralost lilku ve vzhledu

U lilku rozlišujeme dva stupně zralosti: biologické a technické. V prvním případě to znamená úplné zrání plodu, když semena zhnědnou, a maso je volné a hořké chuti. Tato zelenina je vhodná pouze pro sběr semen. Pro použití v potravinách se používají lilky, které dosáhly technické zralosti - trochu nezralé, ale s dobrou chutí a bez hořkosti. V tomto ohledu vyvstává otázka: jak určit stejnou technickou hrubost, a jaké známky pochopit, že zelenina je připravena k použití?

Obsah
  1. Podle barvy
  2. Podle velikosti
  3. Video «Pěstování lilku»

Podle barvy

Mělo by být vyjasněno, že barva lilku je stále patrná ve stadiu vaječníku - někteří začátečníci, kteří předtím nemuseli vidět vaječník této zeleniny, si myslí, že je to jako rajče, když zraje, získá barvu. Hlavním měřítkem pro zralost mladých plodů proto není ani barva jako lesklý povrch. To je, když zelenina již dosáhne své biologické zralosti, její barva bude hnědá.

V současné době je vysazena široká škála lilku, takže je nutné se orientovat na barvení podle odrůdy.Pro nejběžnější "modré" odrůdy je charakteristická bohatá fialově černá barva ovoce. Tato barva zeleniny se zachovává během jejího růstu a začíná ji měnit po určité době po dosažení maximální velikosti.

Pro "modré" odrůdyZnakem toho, že zelenina začíná přehřívat, je mírné osvětlení barvy, tvorba zelených ploch nebo pruhů na vrcholu. Dužina obsahuje tlustá, ale stále bílá semena. Takový lilek se může jíst, ale jeho maso může být hořce hořké.

Hlavním rysem technické zralosti modrého lilku je lesklý (brilantní), rovný a elastický povrch. Při lisování by měla být kůže trochu elastická a snadno se vrátila do původního stavu. Pokud je kůže tak tvrdá, že není stisknuta prstem - to je znamení, že zelenina začala přehřívat.

U bílého lilku je technická zralost vyjádřena v intenzivním zabarvení mléka. Povrch bílé zeleniny, v závislosti na odrůdě, může být lesklý a lesklý, takže hlavním referenčním bodem je homogenní barva mléka. Tyto plody budou žluté, a když dosáhnou biologické zralosti, mohou si dokonce koupit hnědou barvu.

Pokud jde o barvu a lesk kůže, „modré“ odrůdy dozrávají, zhnědnou a ztrácejí lesklý lesk. Kůže se stává matnou a ochablou. V tomto případě bude celý vzhled zeleniny neatraktivní a zatuchlý. Takové ovoce pro potraviny již není vhodné.

Podle velikosti

Podle velikosti určete stupeň zralosti lilku poměrně obtížně. Za prvé, musíte znát technické vlastnosti odrůdy, a již na základě toho změřit délku a průměr zeleniny. Mnoho pěstitelů zeleniny má tendenci si myslet, že lilky, jako cuketa, jsou mladší, takžechutnější Neměli byste však upadnout do extrému - mladé ovoce může být stále významně přidáváno bez ztráty chuti.

Může velikost udávat stupeň zralosti zeleniny? - otázkou není princip, protože lámání lilek může být v jakékoli fázi růstu. Hlavní věcí je zabránit vstupu. Pokud chcete, aby jim rostly na maximum, pak hlavní kritérium, které naznačuje, že zelenina dosáhla technického zrání, může sloužit k ukončení jejího růstu během jednoho týdne.

Když se podíváte na mladé ovoce, zvětší se jejich velikost o několik centimetrů denně. A jen rostou na maximum, přestanou růst. Pokud se lilek přestane zvětšovat - to znamená, že brzy začne stárnout, takže jeho udržení v buši nedává smysl.

Video «Pěstování lilku»

Toto video ukazuje proces sklízení lilku.