Japonské zelí Mizun: pěstování a udržování

Japonské zelí patří k odrůdám listů. Tento závod se nedávno objevil na policích ruských obchodů, ale podařilo se mu vyhrát mnoho obdivovatelů. Gourmands se také zajímají o zámořské zeleninové kultury. V souvislosti s nedostatkem zkušeností v pěstování mizy zahradník bude užitečné se dozvědět o jeho vlastnosti a pravidla agrotechniky.

Japonské zelí Mizuno

Obsah
  1. Popis japonského zelí
  2. Vnější znaky kultury
  3. Užitečné vlastnosti
  4. Použití při vaření
  5. Populární odrůdy
  6. Rusalonka
  7. Prase
  8. Pěstování zelných myší
  9. \ t
  10. Výsev osiva: termíny a technologie
  11. Péče o japonské zelí v otevřeném terénu
  12. Ochrana před škůdci
  13. Sběr a skladování plodin

Popis japonského zelí

\ t

Tato kultura pochází z japonského Rising Sunrise. Tam se pěstuje od XVI století. Rostlina patří do rodu Křižovatky, rodu zelí. Mizuno netvoří hlavu. Jídlo jí konzumují její listy. Proto se v některých zemích nazývá japonský salát nebo zelená hořčice.

Vnější znaky kultury

Mizun je rostlina s výškou 30-40 cm, tvořící tlustý sokl listů, umístěný na dlouhých stopkách. V závislosti na odrůdě mohou být listy listů kopinaté nebo vyřezávané. Jejich barva je také jiná - existují druhy s jasně zelenou, červenou afialové listy.

Nápověda. Japonské zelí je často používáno krajinářskými designéry díky svým dekorativním vlastnostem.

Kultura netvoří dlažební kostku, ale tvoří podnož, která je také jedlá. Dozrává na konci vegetace. Chcete-li ochutnat, vypadá něco jako koště. Ve druhém roce myši kvetou. Pak se na rostlině objeví malé jednoduché žluté květy. Semena japonské kultury připomínají maková semena. Někdy zelí jde do šipky v prvním roce pěstování, toto je kvůli dlouhé délce světelného dne.

Užitečné vlastnosti

\ t

Mizun je vysoce ceněn ve své vlasti, ale v Evropě a Severní Americe. Má mnoho užitečných vlastností. Japonské zelí je bohaté na karoten, proto se doporučuje zahrnout ji do stravy lidí s problémy s viděním. Tato látka má příznivý vliv na stav pokožky - dodává jí pružnost a uvolňuje suchost a vyrážky.

Pozor! Karoten je silný antioxidant. Pomáhá neutralizovat škodlivé účinky volných radikálů v těle.

Listy rostliny obsahují vitaminy B, C, K, PP, tokoferol, retinol. Jako součást japonského zelí obsahuje nasycené a nenasycené mastné kyseliny, stejně jako mikro- a makro prvky:

  • fosfor;
  • draslík;
  • železo;
  • vápník;
  • zinek;
  • jod;
  • mangan;
  • selen.

Podle vědců je Mizun vynikajícím profylaktickým činidlem pro rakovinu. Je vhodné zahrnout do menu s avitaminózou, onemocněním cév a srdce, edémem. Zelení obsahují látkykteré pomáhají odstraňovat krev z cholesterolu a střeva ze strusek.

Müsli japonského zelí

\ t

Pozor! Lidé, kteří mají zažívací problémy, se nedoporučují jíst myši ve velkém množství.

Použití při vaření

Japonské bylinky se obvykle konzumují čerstvé a přidávají se do salátových směsí. Má příjemnou, jemnou chuť s mírnou ostrostí, která činí pokrmy pikantní. V Japonsku, listy mušlí jsou často používány připravit role, nahrazovat je řasami. V tomto případě je zelí předvařené speciálním způsobem. Tato zelenina může být přidána do prvních jídel, například do polévky. Japonské zelí je vhodné pro následující produkty:

  • ryby - losos, losos;
  • brynza;
  • hovězí maso;
  • ostatní zelenina - brokolice, mrkev, okurky a cibule.

Populární odrůdy

V Rusku, v obchodech pro zahradníky, najdete semena dvou druhů zelí mizun - Malá mořská víla a Pigon. Obě odrůdy se v naší zemi dobře vstřebávají a s náležitou péčí dávají bohatou úrodu.

Rusalonka

Tato odrůda má svůj název díky podobnosti listů s ocasem brouka. Rostlina tvoří hrdlo o průměru asi 70 cm, výška pouzdra je 35-40 cm. Listové desky jsou hladké nebo mírně zvrásněné, hrany jsou vyřezávané. Kultura se nebojí tepla a chladu a zraje po dobu 60-70 dnů od doby vzniku schodů. Průměrná hmotnost jedné zásuvky - 1-1,5 kg

Nápověda. Odrůda Rusalonka je stabilní proti střelbě.

Pijon

TenhleOdrůda má krátkou splatnost 30 dní. Zástrčky v Pyongu jsou méně objemné než Mořské panny, váží až 500 g. Výnos plodiny je 3-4 kg s 1 m2 plochy. Listy jsou jemné s příjemnou hořčičnou příchutí.

Pěstování zelných myší

\ t

Tato kultura je nenáročná a nezajímavá. Každý, kdo chce růst, může na svém parapetu vyrůstat. V otevřeném terénu myši dávají přednost slunným místům s mírným ztvárněním, to znamená, že je pohodlný v otevřeném stínu listů stromů.

Hořčice Listy zelí

Zelenina cesmínské lásky, nebojí se malých mrazů. Požadavky na půdu jsou následující - obohacené organickou porézní zeminou s úrovní kyselosti v rozsahu - 6,5-7,2 RN.

Pozor! Mezi předchůdci Mizuny by neměly být kultury z rodiny přechodů. Lepší je zasadit ho po luštěninách, cibulce, okurkách, bramborách, rajčatech nebo řepě.

Výsev osiva: termíny a technologie

\ t

Zelí Mizuna se doporučuje pěstovat bez porážkové metody, protože nepříznivě ovlivňuje transplantace. Výsevní práce začínají v dubnu - květnu, kdy se vzduch ohřeje na + 12 ... + 14 stupňů.

Mnozí zahradníci, aby pravidelně dostávali čerstvé bylinky, zasévají semena v několika termínech v intervalech 14 dnů. Kultura se vyvíjí dobře na jaře i ve druhé polovině léta nebo na začátku podzimu, kdy je délka světelného dne malá. V červnu - červenci se udeří zelí. Pěstovat ji v tomto období, musím pokrývat postel každý den tmavé netkané látky, umělezkrácení denního světla na 10-11 hodin.

Země by měla být připravena předem a obohacena při kopání humusu. Na 1 m2 pozemku dal půl tuctu hnojiv. Pro ochranu před křížovým litím se používá popel - půl litr sklenice /m2. Pro pěstování japonského zelí je také důležitý význam půdní struktury. Tato kultura dává přednost lomu. Pokud je půda na místě těžká, přidává se k ní písek.

Před výsevem se sazenice dezinfikují v roztoku manganu nebo fytosporinu. Přistávací materiál je rozptýlen v předem navlhčené půdě, která má hloubku rýh nejvýše půl centimetrů. Doporučená vzdálenost mezi řádky je 35-40 cm, po dokončení jsou lůžka pokryta fólií, kterou je třeba po vzhledu schodiště očistit. Zelí zředěné, ponechávající vzdálenost mezi rostlinami asi 30 cm

\ t

Pozor! Fosilní výsadba je nepřijatelná - zkráceně, rostliny postrádají živiny, kvůli kterým vznikají malé výtoky.

Péče o zelí v otevřeném terénu

\ t

Mizun miluje vlhkost. Zalévá, jakmile povrchová vrstva půdy zaschne, přibližně každých 4-5 dnů. Zkušení zahradníci nedoporučují nalévat vodu přímo na listy, jinak se začnou hnit.

Při pěstování koz není nutné používat žádná hnojiva, s výjimkou přírodních hnojiv. Rostliny jsou obvykle krmeny po řezání první dávky listů. Jako zdroj živin používejte fermentované bylinné nálevky - kopřivy nebo pampelišky.

Druhým druhem hnojiva, které se používá, je dřevní popelPěstování Mizuny. Obsahuje mnoho minerálních složek a chrání rostliny před křížovitými květy. Rozdrcený a prosévaný popel rozsekal půdu kolem keřů a práškových listů.

Ochrana před škůdci

Mladé bylinky japonského zelí přitahují pozornost hmyzem - štěňaty, kříženci, puchýři, zelné mouchy, housenky. Také jeho listy nevadí jíst šneky. Mizuna může být léčena insekticidy, protože toxiny se hromadí v jejích listech. Pro ochranu proti hmyzu jsou vhodné pouze lidové prostředky:

  • směs popela a tabákového prachu 1: 1 - jsou to práškové rostliny;
  • česneková infuze, cibuloviny z vývarů - stříkávají zásuvky;
  • pro plazení hmyzu v řadách rozkládajících se větví pelyněku.

Česneková infuze

\ t

Šneci představují vážnou hrozbu pro japonský salát. Jen pár jedinců je schopno sníst celou prodejnu za pár dní. Chránit přistání pomůže dráze pilin nebo skořápky kolem lůžek. Tělesní příbuzní hlemýžďů tuto překážku nepřekonají.

Sklizeň a skladování plodin

\ t

V závislosti na odrůdě zrají myši 30-60 dnů. Současně se počítá od okamžiku vzniku schodů. Informace o odrůdě se obvykle nacházejí na obalu se semeny. Listy jsou zcela nebo částečně řezány. Za 2 týdny opět porostou.

Japonský salát není vhodný pro dlouhodobé skladování, stejně jako ostatní zelené. Pokouší se jíst za pár dní. Nechte listy zůstat čerstvézabalené do potravinového filmu a vyčištěny v chladničce.

Nápověda. Existují dva způsoby, jak zachovat sklizeň před zimou - zmrazením nebo sušením. Za tímto účelem se zeleň umyje, suší na ručníku a jemně naseká.

Zelí Mizuno není v Rusku tak oblíbené jako jiné zámořské odrůdy, ale zájem o něj roste. Někteří dokonce rostou na parapetech, takže v zimě zaplňují nedostatek vitamínů. Kultura je nenáročná, nevyžaduje hnojení, roste rychle a hojně plodně. Další výhodou je dekorativní. Zásuvky jsou schopny oživit oblast a učinit ji atraktivní.