Kdy byste měli sbírat hrášek?

Čištění hrachu - třídy na jedné straně jsou příjemné, ale na druhé - neuvěřitelně dlouhé a nepříjemné. Když přijde čas shromáždit luštěniny, měli byste mít trpělivost, čelenku, lehké oblečení nebo pronajmout kombinézu, která pro vás udělá všechno. Budeme hovořit o tom, jak sklízet při sklizni zeleného hrachu.
Obsah
  1. Data splatnosti
  2. Proces sběru
  3. Při sklizni sklizně
  4. Video "Zpracování hrachu po čištění"

Data splatnosti

Většina odrůd hrachu od doby výsadby po sklizeň trvá 12–14 týdnů. Je-li stupeň pozdě, pak musíte počkat 15-16 týdnů. Po rozkvětu hrachových plantáží a vytvoření prvních lopatek můžete začít sbírat.

Hrach je plodinou s více kyselinami, proto by se lopatky měly odebírat každé 2-3 dny, počínaje nižšími.

Pokud je vaším cílem ostří, pak je můžete sbírat v 10-11 dnech po kvetení. V případě, že budete potřebovat hrášek, budete muset počkat 13-15 dní.V této době obsahují největší množství cukru, který zvyšuje jejich kulinářskou hodnotu.

Jaké jsou nejlepší termíny na čištění zeleného hrachu? Co nejdříve, protože přezrálé čepele a ořechy zpomalují růst nových. S neozbrojeným pohledem je snadné určit, kdy můžete začít sbírat: na luscích bude bílý síťový kryt, který předchází smrštění lusku.

Proces sběru

Poté, co rostlina vytvořila lopatky, můžete udělat prvnísběr Způsobem sklizně zeleného hrášku jsou zcela ruční a automatizované, když se jedná o kombajny.

Udržujte ruce čisté, držte stonky a trhejte lopatky, aby nedošlo k poškození rostliny. V postelích musíte chodit opatrně, abyste nepoškodili klíčky. Stojí také za to, že je třeba záměrně obracet postele v zatáčkách, spíše než putovat mezi nimi, protože tak můžete upustit spoustu lusků, které prostě vyschnou.

Kombinace je dobrým způsobem nejen pro urychlení procesu sběru hrachu, ale také pro usnadnění dalšího zpracování hřebenů. Práce v tomto případě se provádí komplexně, závod je kompletně vyklouznut z lůžka. Po ustálení zelené hmoty ve stacionárních nebo mobilních mlýnech.

A dokonce i použití kombajnu lze provádět dvěma způsoby: odděleně a přímo (česáním). V odděleném sběru jsou rostliny uklouznuty, takže válce vycházejí. Pak se ponoří do přívěsu, vezme na mlátičku a tam se upraví. Proces můžete urychlit kombajnem. V tomto případě se válečky valí a okamžitě se rozbíjí ve vysokozdvižném vozíku. Přímý sklizeň předpokládá, že se zelená hmota hrachu nevalí do válce, ale okamžitě se posílá do ticha.

V současné době jsou kombajny dobře modernizovány, aby pěstovaly hrách téměř bez ztráty a poškození plodů.

Ploeger samohybné kombajny, FMC Technologies Inc., PMC Harvesters Ltd. Skládají se z rámu, sekačky, nádoby pro akumulaciovoce, motor, podvozek, hydraulický systém a kabiny. Většina modelů je vhodná nejen pro hrách, ale i pro sběr jiných plodin.

Harvester Ltd 979-ST, Ploeger ERD 538/540, kombajny OHCO 2440/6156 se používají pro sběr semen pro sušení nebo další klíčení. Tyto modely jsou vybaveny rámem, sekačkou, mlátičkou, dopravními pásy, čistícími dopravníky, výtahy, kontejnerem, kabinou a řídícím systémem technologických parametrů. Pro arašídy hrachu používat speciální bubny s metly uvnitř.

Při sklizni sklizně

Jakmile je sklizeň sklizena, je důležité okamžitě sekat sekeru a poslat ji k recyklaci. Kořenové části hrachu jsou vykopány a ponechány v hlíně. Udělejte to proto, aby se snížila spotřeba hnojiv, protože hrášek je dostatek hnojiva, což zvyšuje úrodnost půdy. Faktem je, že v rhizosphere rostou rostliny, které přispívají k hromadění dusíku v půdě.

S hráškem se musí zacházet okamžitě. První věc je umýt lusky ve studené vodě a nechat vodu odtéct. Po zahájení loupání lusků sbírejte ořechy v hluboké misce. Poté se lépe zmrazí, aby se maximalizovaly užitečné vlastnosti. Další možností je jíst nebo používat při vaření.

V případě průmyslového vytěžování hrachu je nutné plodinu umýt, dále ji očistit od brouka a poslat ji ke zpracování. Některé hrášky mohou být použity pro další klíčivost neboSušené na vaření.

Tepelné ošetření této plodiny se provádí během 2-3 minut, protože hrach se rychle vaří. Naplňte ji do vroucí vody, opláchněte studenou vodou, osušte a vložte do trouby. Během 10-12 minut ji tam osušte při teplotě 45 ° C, nechte vychladnout hodinu a půl a pak ji znovu vložte do skříně s teplotou 60 ° C. Připraven k uskladnění hrášku tmavě zelená, vrásčitá.

Aby se zabránilo tomu, že hmyz zkazí uložený hrách, uložte je do skleněných nádob s kovovými víčky. Faktem je, že škůdci snadno hrabají přes papír, tkání a polyethylenové sáčky.

Hrášek můžete vařit s jakoukoliv zeleninou. Vypadá to dobře v gulášu, polévkách, kaši, zeleninových kastrolech. Hrach se často osoluje a používá se místo semen nebo ořechů jako lehké občerstvení.

Video "Zpracování rašeliny po čištění"

Z tohoto videa se dozvíte, jaké manipulace by měly být prováděny s hráškem mezi sklizní a skladováním.