Kdy sbírat z města zelí?

Každá zelenina musí vědět, kdy sbírat zelí z města. Přísné dodržování podmínek pro sklizeň vyzrálé sklizně výrazně zvýší trvanlivost středních a pozdních odrůd. Kromě toho včasné čištění zabraňuje popraskání hlav, které prochází mnoha druhy zelí s příliš dlouhým skladováním kultury v kořenech.

Sklizeň zelí

\ t
Obsah
  1. Strach z mrazů zelí?
  2. Jaké faktory závisí na době sklizně
  3. Klimatické podmínky
  4. Datum splatnosti odrůdy
  5. Při odstraňování zelí z lůžek na podzim?
  6. Belokachannu
  7. Chervonokachannu
  8. Brožury
  9. Barevné
  10. Savoye
  11. Brusel
  12. Pravidla pro těžbu
  13. Zařízení pro sběr zelí
  14. Jak skladovat zelí?

Strach z mráz zelí?

V kruhu krajanů existuje poněkud nejednoznačná představa o účinku mrazu na zelí. Mnoho z nich sklízí před nástupem prvního mrazu. Jiní dávají přednost čekání.

Ve ​​skutečnosti existuje mnoho speciálních mrazuvzdorných hybridů, které bez účinku převádějí pokles teploty na -6 stupňů. Krátkodobé zmrazení není hrozné pro pozdní zelí. Při montáži je však nutné dodržovat několik důležitých pravidel:

  • Nemělo by být možné najít zelí na lůžku při teplotě pod -6 ° C. Pro dlouhodobé uchování iZeleninové listy tohoto teplotního rozsahu značně mrznou, což následně vede k jejich rychlému hnilobě během skladování.
  • Pokud rostlina ještě spadla pod bod mrazu, měla by je před odběrem hlavy ponechat v kořenech ještě dalších 4-5 dnů. Během této doby se vidlice roztaví a mráz nepoškodí sklad.
  • Řezací hlavy nelze ponechat ani při teplotě -1. To velmi poškozuje plodinu.
  • Je-li zelí rozmrazeno, nelze ho znovu zmrazit. Zelenina ztratí chuť a rychle se zhorší.
  • Stojí za zmínku, že u odrůd pěstovaných ke sběru je užitečné krátkodobé zmrazení. Teplota -4 příznivě ovlivňuje chuť zelných listů a přidává je sladidla.

    Jaké faktory závisí na době sklizně

    Skutečnost, že konkrétní odstranění zelinářských plodin je ovlivněno velkým počtem faktorů. Hlavními z nich jsou klimatické podmínky oblasti pěstování a zralost určité odrůdy.

    Klimatické podmínky

    \ t

    Klima v procesu zrání zelí hraje spíše velkou úlohu. Taková kultura miluje vlhké chladné počasí. Proto, pokud je léto přesně stejné, pak na křoví v nejkratším možném čase, meče jsou tvořeny a zelenina rychle zraje. Pokud v létě došlo k suchu a silnému teplu, růst kultury je pozastaven a sklizeň bude muset čekat déle.

    Typ klimatu ovlivňuje dobu výsadby sazenic v otevřeném terénu. Takže v jižních oblastech je přistání již v květnu. Na severu v této době mohou být ještě silné mrazy,tak se semena vysévají a přenášejí semenáčky do lůžek. V důsledku toho zrání hlav v tomto případě jde později. V různých klimatických pásmech může rozdíl v zrání jedné a téže odrůdy dosahovat až jednoho měsíce.

    Výsadba sazenic v otevřeném terénu

    \ t

    Datum splatnosti odrůdy

    \ t

    U každé odrůdy zelí je doba pěstování individuální. Tento faktor také ovlivňuje definici přesných termínů pro vyskladnění zelí. V souladu s dobou vývoje rostliny jsou všechny odrůdy rozděleny do tří typů:

  • Brzy zelí.
  • Střední odrůdy.
  • Pozdní druhy.
  • Pro zrání ranného zelí je nutné přibližně 90-100 dní od doby výsevu do půdy. Zpravidla platí, že podmínky jeho úklidu spadají do poloviny července - začátku srpna. Pro skladování raných druhů se nehodí. Kromě toho, čištění takové kultury nemůže být zpožděno, protože hlavy rychle prasknou po zrání.

    Středně pozdní a pozdní odrůdy zrají 130-150 dnů. Je mnohem snazší udržet takové zelí. Navíc je vhodný pro okurky. Vyzvednout zralé konektory v poslední dekádě září a začátkem října.

    Při odstraňování zelí z lůžek na podzim?

    Sklizeň raného zelí je poměrně snadná, protože povětrnostní podmínky v polovině léta nepředstavují pro kulturu žádné zvláštní škody. Sklizeň pozdních odrůd na podzim by však měla být předem naplánována. Navíc, pro každý typ kultury budou termíny jejich vlastní.

    Belokachannu

    Při čištěníBílé zelí na podzim je důležité si uvědomit, že podmínky pro růst volů jsou stále příznivé, ale pravděpodobnost mrazu je vysoká. Čištění se proto neuskuteční dříve než doporučené podmínky pro odrůdu. Datum výsevu semen je však vybráno s přihlédnutím k době mrazu v regionu.

    Pro výběr podmínek pro sklizeň zelí jsou stanovena tato doporučení:

    • Severní část Ruska. V této oblasti dozrává rostlina až do konce září - začátkem října.
    • Průměrné pásmo. Zde se sklizeň pozdních odrůd provádí ve druhé polovině října. Průměrné odrůdy se sklízejí přibližně v prvním říjnovém týdnu. Do konce září, zpravidla dosahuje splatnosti rané zelí.
    • Jižní část Ruska. Na jihu rostou výsadby zelí mnohem rychleji. Zpravidla do poloviny srpna byly všechny vidlice již odstraněny. Počátkem září jsou odstraněny pouze vybrané odrůdy s obzvláště dlouhou dobou zrání.
    • Ukrajina. Rané odrůdy v klimatu Ukrajiny jsou shromažďovány v první polovině září. Průměrné odrůdy byly vyčištěny koncem září - začátkem října. Pozdní zelí dozrává úplně v posledních dvou desetiletích října.
    • Bělorusko. Doba zrání kultury v této zemi pochází z druhé dekády září do první dekády října (v závislosti na odrůdě).

    Pozor! Přesné termíny jsou voleny s korekcí na převažující sezonní podmínky.

    Chervonokachannu

    Při výsadbě odrůd červeného límce odstraňte takovéto zelí z lůžka jako každé zráníoddělené vidlice Jakmile dutina získá požadovanou hustotu, je okamžitě odstraněna z města.

    Červené zelí

    \ t

    U jižních oblastí Ruska, kde je zima poměrně mírná, je čištění plánováno do poloviny listopadu. Na Sibiři a Uralu se sbírka hlav provádí nejpozději v první polovině září. Pro střední zpoždění je nejpříznivějším obdobím čištění červeného zelí časový úsek od poslední dekády září do první poloviny října.

    Brožury

    Brokolice v Rusku se pěstuje převážně v jižní části. V chladném podnebí kultura roste špatně, proto není v severních regionech příliš populární.

    Stejně jako v případě odrůd červenohrdlých se takové zelí sklízí v dávkách při dozrání. Úklid se obvykle provádí během druhé poloviny srpna a prvních dvou desetiletí září.

    Barevné

    Barevné odrůdy se sbírají při vytváření hustých hlav. Specifické podmínky pro každý region:

    • Průměrné pásmo. V této části RF sklizně zralých živých plotů spadá období srpen-září. Kočky dozrávají rychle a spíše smírně.
    • Jižní část země. Jižní podnebí je vhodné pro pěstování této plodiny. Proto rané odrůdy dozrávají již počátkem července. Střední zrno se sklízí v prvním srpnovém týdnu. Pozdní odrůdy dosahují konce léta.
    • Ukrajina. Hlavy dozrávají na konci srpna na jihu a v polovině září v severní části.
    • Bělorusko. V této zemiČištění květáku je naplánováno na začátek září.

    Stojí za zmínku, že v severních oblastech Ruska se tento druh pěstuje výhradně ve sklenících. Kromě toho jsou doby zrání kultury striktně individuální.

    Savoye

    Kapusta Savoy je obzvláště odolná proti mrazu. Proto mohou být data sklizně plně odpočitatelná až do poslední dekády listopadu. Snížení teploty na -8 stupňů pro kulturu je naprosto bezpečné. Pouze v severní části Savoy se zelí sklízí dříve v říjnu.

    Brusel

    Růžičková kapusta odolá snížení teploty na značku -10 stupňů. Charakteristickým znakem toho, že zelenina zpívala, stojí zažloutnutí spodních listů keře. Kromě toho začnou zářit rostliny.

    Doba zrání růžičkových kapust přichází uprostřed Ruska ve druhé polovině září. V jižních oblastech je klima teplejší, a proto sklizeň sklizně dříve. Zpravidla se to děje koncem srpna. Při pěstování této vegetace na Sibiři spadá sklizeň v první dekádě října.

    Růžičková kapusta

    Pravidla pro sklizeň

    Kromě přesného dodržení doby sklizně je kvalita postupu rovněž ovlivněna dobou skladování pecí. Při čištění zelí je třeba dodržovat následující doporučení:

  • Během dvou týdnů před plánovanou sklizní se zavlažování plodin zcela zastaví.
  • Hlavy řezané za slunečného dne bez srážek. Současně ihned po montážiKorkové plodiny jsou naskládány na ulici, aby vyschly na desce.
  • Řezání vidlic, ponechání 3-4 cm na hlavě cochigerig. V tomto případě se také ukládají ledové pláty, které se odstraňují před přemístěním do trvalého úložiště.
  • Během provozu by nástroj neměl být hozen, zasažen nebo poškozen. To vše značně snižuje délku skladování křídel.
  • Plodina může být ponechána zaschnout i při minimálních mrazech. Teploty -1 stupně dost, aby zajistily, že místa řezu a uvnitř hlavy tvořil střed rozpadu.
  • Důležité! Po vyzvednutí musí být řádky roztříděny. Lze skladovat pouze ty vidlice, které mají rozdílnou hustotu, nedostatek poškození a známky onemocnění. Všechny hlavy, které neodpovídají normě, se použijí okamžitě.

    Zařízení pro sběr zelí

    \ t

    Seznam nástrojů nezbytných pro čištění zelných plantáží je poměrně jednoduchý. Pro práci zahradníka potřebujete:

    • ostrý nůž, který je dělán řezáním kocheriigi;
    • lopatu používanou k vykopání vidlice s kořenem, za předpokladu, že poskytuje zvolený způsob skladování zeleniny;
    • trakař pro přepravu plodin.

    Důležité! Při vychystávání zelí na vzdálených polích pro přepravu také vyžaduje auto.

    Jak skladovat zelí?

    Ne všichni vesničané vědí, jak správně sbírat hlavy. Mezitím jsou zde i jeho zvláštnosti. Ano, teplota v místnosti, vkterý je uložen zelí, by měl být na nula stupňů. Takový režim maximalizuje pružnost vlků.

    Dalším důležitým parametrem je vlhkost vzduchu. Na příliš suchém místě zelenina rychle vybledne. Pokud vlhkost vyschne, na swingers, naopak, objeví se forma.

    Uchovávejte plodiny v dřevěných bednách s nuceným průchodem mezi deskami. Takové praskliny zajistí odvzdušnění, aby se zabránilo hnití. Pokud po ruce není materiál pro montáž zásuvky, mohou být kryty pevně umístěny v mřížce a uloženy v nich. Samotné mřížky by však měly být vyrobeny bez těsného vzájemného spojení. Pomůže také větrat.

    V případě zjištění mezi skladovanými rojy těch, kteří vykazují známky poškození nebo úpadku, jsou tyto urgentně odstraněny ze suterénu, aby se zabránilo šíření hniloby na sousedních zdravých vidličkách.

    Včasné a řádné čištění zelí je důležité, ne méně než řádná péče o kulturu během jejího růstu. Od doby, kdy zahradník sbírá úrodu, délku skladování vidlic, jejich chuťové vlastnosti přímo záleží. Kromě toho by při výběru optimálního data pro čištění hlavy měla být zohledněna nejen délka vegetačního období určité odrůdy, ale také klimatické podmínky, ve kterých je kultura pěstována.