Když potřebujete odstranit česnek z postele

Pro úspěšné skladování česneku po celou zimu je velmi důležité řádně a včas odstranit z postele. Vyvstává tedy otázka: "Kdy čistit česnek tak, aby byl skladován co nejdéle?". V zásadě existují určité termíny, ve kterých by měla být sklizeň sbírána, ale mohou se lišit v závislosti na počasí, klimatických podmínkách regionu a dalších faktorech. Proto ostřílený zahradník čistí česnek, vedený vnějšími znaky.

Obsah
  1. Význam včasného čištění
  2. Zrání česneku
  3. Známky zrání ročního česneku
  4. Známky zrání zimního česneku
  5. Čištění
  6. Jak skladovat
  7. Video «Kdy a jak čistit česnek»

Význam včasného čištění

Jak již bylo řečeno, včasné čištění česneku je zárukou a zárukou jeho dlouhodobého skladování. Pokud byl tento okamžik vynechán, může to všechno vynutit.

Pokud vynecháte data kopání hláv, pak se s nimi stane následující:

  • krycí šupiny jsou prasklé, což způsobí, že zuby začnou štěkat - tyto žárovky rychle schnou nebo hnijí, aniž by přežily do ledna;
  • přezrálé žárovky mohou uvolnit nové kořeny a vrátit se k růstu, což negativně ovlivňuje jejich uchování;
  • hlavy mohou být rozděleny do samostatných zubů, což také zkracuje dobu skladování.

Pokud předčasně vyjmete česnek z postele, pak se jeho nezralé zuby rychle změknou. Samozřejmě pomůže správné sušeníhlavy dozrají, ale v tomto případě jsou částice česneku oholené.

Někdy zahrádkáři, kteří se obávají, že vynechají sklizeň, speciálně tráví žárovky týdně dříve a pak vysychají na slunci, což neovlivňuje jeho chuť a délku skladování.

Horší, pokud byly hlavy česneku přezrálé a zuby byly odděleny od šipky. Tato plodina nebude schopna být uložena na zimu - musí být zpracována rychleji nebo použita k výsadbě na podzim.

Zrání česneku

\ t

Jak víte, existují dva druhy česneku: zima (vysazené na podzim) a jaro (ročně) - je zasazeno na jaře a je kopáno v létě téhož roku. Navzdory tomu, že doba zrání určitého druhu je vždy stejná, mohou se podmínky jeho sklizně lišit v závislosti na regionu.

Například ve středním pruhu, kde jsou povětrnostní podmínky poměrně stabilní, lze kopat zimní odrůdy provádět v polovině července. V severních oblastech se sklizeň posouvá o 2 a někdy o 3 týdny. Mnoho pickup truckers je veden lunárním kalendářem, ale tato metoda je přijatelná pro mírné podnebí, ale ne vhodný pro jižní nebo severní oblasti.

Obyvatelé moskevské oblasti dokonale vědí, kdy vykopat česnek v moskevské oblasti. Pro odrůdu zasazenou na podzim spadá tento čas na poslední červencový týden a zachycuje první dny v srpnu. Zatímco v oblasti Leningradu začíná sklizeň o několik týdnů později, protože klima v této oblasti je chladnější a vlhčí.V každémv případě, že je nutné pečlivě sledovat stav žárovek, a pak sami dají signál, který je již zralý.

Známky zrání ročního česneku

\ t

Jarní (roční) česnek začíná dozrávat ve druhé polovině srpna, ale v závislosti na počasí může jeho sběr pokračovat i v prvních dnech září. Aby si tento důležitý bod nenechal ujít, je třeba pravidelně zkoumat postele a rostliny. Můžete také kopat jednu hlavu a zkontrolovat ji. Známky připravenosti žárovek ke sklizni jsou:

  • žloutnutí a sušení listů;
  • stonky;
  • změkčení nebo sušení děložního čípku;
  • Při kopání žárovky můžete pozorovat pevnou, dobře tvarovanou hlavu s jasně zdobenými zuby, pokrytou hustou, ale suchou šupinou.

Známky zrání zimního česneku

\ t

Česnek, vysazený na podzim, tradičně musí být stráven během 100-110 dnů po výskytu prvních výhonků. Toto pravidlo zpravidla odpovídá poslední dekádě července, ale v závislosti na klimatu regionu může pokračovat až do začátku srpna.

Zimní odrůda se liší od schopnosti letních let uvolnit šipky, na konci kterých jsou sešívací boxy tvořeny několika malými žárovkami. A pokud kultura není zasazena za účelem získání semen, pak se tyto šípy obvykle rozkládají, takže všechny síly rostliny jdou k tvorbě hlav.

Zkušení zahradníci vždy ponechají 1-2 šipky, protože také určuje stupeň zralosti česneku.

Následující znaky označují zrání zimní odrůdy:

  • žloutnutí, vädnutí nebo sušení spodních listů, stonky zimního česneku nespadají;
  • je-li šíp s hlízami zachován, je zde patrná prasklá skořápka, pod níž byly vystaveny malé semenné cibule;
  • když je hlava vykopána, je zde silné, téměř suché šupiny s purpurovými žilkami;
  • váhy snadno odstranitelné z hlavy;
  • zuby jsou snadno oddělitelné;
  • spodní film zubu snadno odstraní.

Čištění

Jak již bylo zřejmé, včasnost sklizně je velmi důležitá, je však stejně důležité mít možnost ji správně shromažďovat, neboť v tomto procesu existuje mnoho důležitých bodů:

  • Je nutné kopat hlavu v suchém, nejlépe slunečním dni - pokud je počasí vlhké nebo deštivé, žárovky mohou být rychle potopeny nebo potřebují delší sušení.
  • Je lepší sbírat česnek ráno, aby během dne mohl vyschnout v posteli.
  • Vykopejte žárovky vidličkou nebo zvedněte rýčem, abyste nepoškodili zuby - takže vydrží déle.
  • Je-li půda volná a hlavy se snadno vytáhnou, je možné je vytáhnout rukama, ale musíte to udělat velmi opatrně.
  • Poté, co česnek dostal cibule, měla by být rostlina uložena v posteli, dokud večer neschne. Stonky plodin se nedoporučují 4-6 dnů.
  • Jakmile hlavy na lůžku vyschnou, měly by být úhledně očištěny od země a přeneseny na suché místo pro zrání.

Jak ukládat

Pod baldachýnem nebo v suché větrané místnosti, česnekzrání po dobu 2-3 týdnů. Na konci této doby musí být připraven k uskladnění. Je nutné vědět, že je lepší držet česnekové hlavy na suchém, chladném místě, v zavěšeném stavu. Existuje mnoho způsobů, jak uložit produkt:

  • Korálky, svazky, prýmky. Pro tuto možnost by odříznuté stonky neměly být, naopak, čím déle jsou a čím silnější, tím lépe.
  • Proutěné koše. Tato metoda umožňuje udržet hlavy až do příští sklizně, stejně jako dobré větrání v koších. Stonky v tomto případě by měly být řez na 5-10 sm.
  • Boxy, krabice. Pro tento způsob skladování je stonek rozřezán na 2-3 cm, hlavy jsou naskládány do vrstev a každá vrstva je rozdělena na pergameny.

V poslední době bylo navrženo mnoho nových a originálních způsobů konzervování česneku. Známé pánské hlavy jsou uloženy v obyčejných skleněných nádobách, sypány moukou, solí nebo vylitými čištěnými zuby slunečnicovým olejem. Podstatou těchto metod je, že pokud zablokujete přístup vzduchu k produktu, může být dlouho uložen na dobu neurčitou.

Video «Kdy a jak čistit česnek»

Toto je užitečné video o čištění česneku: kdy ho kopat, jak to správně udělat, jak ho sušit a udržovat.