Kultivace květáku ve skleníku

V severních oblastech Ruska se doporučuje pěstovat květák ve skleníku na základě doporučení odborníků. Ale na jižních hranách, tato zelenina, přivezená z Evropy asi před 200 lety, je dobře kultivovaná v otevřené půdě.

Pěstování květáku

\ t
Obsah
  1. Vlastnosti pěstování květáku ve sklenících
  2. Odrůdy květáku pro skleníky
  3. Kultivace ve fázích
  4. Sazenice sazenic
  5. Transplantace do skleníku
  6. Péče o květák ve sklenících
  7. Osvětlení
  8. Zalévání kultury
  9. Použití hnojiv
  10. Ochrana před chorobami a škůdci
  11. Sklizeň

Vlastnosti pěstování květáku ve sklenících

\ t

Zajímavá agro-kultura je jednoletá zelenina, která dává jednoleté ovoce v podobě hlavy. Ten druhý je soubor pevně stažených výhonků jeden k jednomu. V procesu růstu hlavy je pozorován vývoj výhonků semen. Sbírají se v kartáčku, po kterém se lusky začnou tvořit.

Květák je dobře vyvinut v podmínkách, kdy temná a denní denní doba mají přibližně stejnou dobu trvání. Mnoho teplé zeleniny není potřeba. V ideálním případě, když se teplota ve skleníku udržuje na + 16-20 ° C.

Důležité! Pokud je skleník pod + 15 stupňů, vidlice kultury se ukáže špatně rozvinuté a velmi malé.

Květák se stává státemtechnické zrání dostatečně dlouho. Návrat připravené sklizně se může prodloužit o měsíc. To je dvakrát více než u odrůd tuků.

Mnoho zahradníků si stěžuje, že zelenina z Evropy dává špatnou sklizeň, je vzrušující. Tyto situace vznikají pouze tehdy, pokud nejsou dodržována pravidla pro pěstování sazenic a péče o rostliny. Stačí se vyrovnat s některými nuancemi jeho pěstování, aby se vždy dostalo vynikající sklizně této užitečné zemědělské plodiny.

Odrůdy květáku pro skleníky

\ t

Ve ​​sklenících se pěstují různé druhy zeleniny. Jeho rozmanitosti se liší v řadě rysů:

  • trvání vegetačního období;
  • listová forma;
  • barva, hustota a velikost hlavy.

Největší hodnotou při výběru zelí pro pěstování ve sklenících je doba vegetace. Na tomto základě je kultura rozdělena na:

  • Pozdní (zraje 5 měsíců).
  • Střední pepř (3 měsíce).
  • Brzy (2 měsíce).

Mezi oblíbené pozdní odrůdy patří Podzimní obří a Regent, středního věku - vlastenecký a Jakov, brzy - Bílý hrad, Movir-74, Alpha, Express. Ve sklenících se květák obvykle pěstuje prostřednictvím sazenic. Maximální výtěžek je v těchto případech zajištěn ranými a středně velkými odrůdami.

Moviver-74

Kultivace ve fázích

Výsev semen do sazenic

\ t

Vykládací materiál vyžaduje pečlivou přípravu. Jsou vyžadovány následující operace:

  • Třídění a kalibrace (podle velikosti).Je vybrán největší materiál.
  • Ošetření osiva česnekovou infuzí nebo jiným netoxickým roztokem (dekontaminace) a následným zahřátím v teplé kapalině (v normální, čisté vodě).
  • Smáčení materiálu. Provádí se ve skladech, naplněných stopovými prvky.

Semena se vysazují do rašelinových šálků nebo hrnců nebo do sáčkových sáčků. Na dně kontejnerů ležela tenká vrstva expandovaného jílu. Je třeba zajistit dobré odvodnění. Horní patro je plné patrových půd. Můžete si udělat půdu a sami, pomocí:

  • 5% písku;
  • 30% rašeliny;
  • 35% obvyklé půdy ze zahrady nebo města;
  • 30% černé půdy.

Semena se zmrazují v půdě o 5-6 mm, přičemž písek padá na vrchol. Toto minimalizuje riziko poškození rostlin houbami. Kapacity jsou pokryty filmem umístěným v teplé místnosti.

10-12 dnů po výskytu masových schodů zelí vybrané odrůdy se provede:

  • Krmení sazenic. Používá se průmyslové hnojivo nebo roztok amoniaku (5 g) a draslíku (10 g) dusičnanu, rozpuštěného v 10 litrech vody.
  • Sbírání sazenic.

Každé 3 až 4 dny se semenáčky nastříkají kyselinou boritou (slabý vodný roztok) za použití stříkací pistole. Často se provádí opakované krmení.

Převod do skleníku

Přesídlení semenáčků do skleníku by mělo být provedeno bezprostředně po vytvoření 5 letáků. Je nemožné tento proces odložit, protože příliš přeplněná kultura si nemusí zvyknout na nové místo.

Transplantace se provádí předempřipravené otvory. Jejich žádoucí velikosti jsou 30 až 70 cm, ve spodní části těchto jám se vylévá "Kemer" nebo jiná komplexní hnojiva, humus a popel (dřevo).

Sazenice se prohloubí pro první list a ihned zalévají. V prvních dnech po transplantaci, je-li ulice chladná, můžete ji dodatečně zakrýt filmem, netkaným.

Péče o květák ve sklenících

\ t

Odrůdy květáku

\ t

Osvětlení

Dobré sklizně lze dosáhnout pouze v případě maximálního osvětlení rostlin ve sklenících. S nedostatkem světla, kultura špatně odolává škůdcům a chorobám, je vytěžena.

Sazenice jsou podsvíceny luminiscenčními lampami. Pro lepší výsledky používají někteří zahradníci reflexní obrazovky.

Zalévání kultury

\ t

Půda ve skleníku by měla být pravidelně zvlhčována. To je obzvláště důležité, když se hlava zeleniny začne tvořit. S nedostatkem vlhkosti se kvalita plodin výrazně zhorší a zralost se zvýší.

Nuances! Nejlepší květák roste s vlhkostí asi 80%.

Aplikace hnojiv

\ t

Krmení rostliny je nitrofosní. Hnojivo po vytvoření skutečných letáků.

Po 10 dnech je nutný další kořenový obvaz. Provádí se směsí složenou z následujících komponent:

  • síran manganatý;
  • dusičnan (amoniak);
  • draslík sírový;
  • síran měďnatý;
  • superfosfát;
  • kyselina boritá.

Rovněž se doporučuje provádětAplikace na list s vodným roztokem amonné kyseliny molybdenové a kyseliny borité.

Ochrana proti chorobám a škůdcům

\ t

Kultura je náchylná k různým onemocněním. Nejčastěji trpí:

  • kapr;
  • bakteriosy sliznice;
  • padlí (falešné);
  • černé nohy;
  • alternaria způsobené houbami;
  • Pernostróza;
  • mozaiky viru.

Stejně jako plodiny vynikající zeleniny a hmyzí škůdci - bílí motýli, mšice, mouchy, můry, lopaty zelí, puchýřky, skryté prase.

Boj proti chorobám a škůdcům je snadný. Když se objeví první příznaky plísňových lézí, listy rostliny jsou ošetřeny "fytosporinem". Tento lék nepoškozuje květenství.

S jinými chorobami a hmyzem se vyrovnat s infuzí lopuchu. Jeho listy jsou umístěny v nádobě naplněné obyčejnou vodou a čekají na den. Výsledný roztok postříká všechny lůžka a krmí ho přímo pod kořeny zelí.

Lobby

Pokud si nechcete dělat starosti s lopuchem, můžete si koupit ready-mix «Enterobacterinum». Pravidla pro jeho použití jsou uvedena na obalu přípravku.

Sklizeň

Robustní řádky se stříhají 4 listy a malým kouskem stonku. Nezralé ovoce lze přivést do požadovaného stavu jednoduchým schématem:

  • keř je vykopán s kořenem;
  • do sklepa;
  • přes rostlinu se nalije tenká vrstva zeminy.

Pravidelné zalévání zelí dozrává ajeho hmotnost se zvýší o 300-500 g. Podobného výsledku se dosáhne tím, že se řezané kořeny zavěsí vzhůru.

Květák se skladuje ve sklepích po dobu 110-120 dnů. V chladničce neztrácí chuť a po 50 dní se nepokazí.

Pokud oddělujete vidličky do samostatných květenství, stohujte je vodou, dobře osušte, odstraňte všechny shnilé fragmenty, vložte zelí do balíku a umístěte jej do mrazničky chladničky, snadno se přehraje. A budete se moci potěšit čerstvou zeleninou, ne čekáním na novou plodinu.

Sýr a zmrazený květák - výživný, ale nízkokalorický produkt, který děti i dospělí milují. Z ní udělejte dušené maso a různé polévky, smažené se sýrem a vejci, používané jako přísada při přípravě dietních jídel. Pěstujte své plodiny podle níže uvedených doporučení a vychutnejte si zdravé zeleninové jídlo.