Nejlepší odrůdy červeného zelí: recenze a fotografie

Červené zelí je nejbližší sestřenice zelí na bělavé zelí. Nicméně, pokud jde o chuť a dietní vlastnosti, překonává tuto populární kulturu. Bohužel zelenina v zemích SNS má velmi omezenou distribuci. K tomu existuje několik vysvětlení: latence mnoha odrůd a neznalost kultivačních pestrostí. Neměli bychom však odmítat pěstovat užitečnou kulturu z těchto menších důvodů.

Červené zelí

\ t
Obsah
  1. Červené zelí - obecný popis plodiny
  2. Užitečné vlastnosti zeleniny
  3. Populární odrůdy červeného zelí v Rusku
  4. Kamenná hlava
  5. Kalibro
  6. Avangard
  7. Paleta
  8. Drummond
  9. Rané zelí
  10. Primero
  11. Topaz
  12. Kyoto
  13. Střední odrůdy
  14. Gaco
  15. Varna
  16. Autoro
  17. Mikhnevskaya
  18. Pozdní odrůdy červeného zelí
  19. Rodima
  20. Langdeyaker

Červené zelí - obecný popis plodiny

\ t

Červené zelí - druh společného zelí. Liší se od listů sizzo-fialové nebo červenofialové barvy. Všechny hybridy a kultivary mají na povrchu dlažební kostky výrazný voskový povlak.

Vzhledem k tomu, že některá označení jsou společná, jsou všechny odrůdy červeného zelí zcela odlišné nejen podle jejich chuťových vlastností. Liší se ve formě zásuvek, hustoty, strukturylisty, hmotnost, doba zrání a dokonce i odstín.

Pokud jde o zvláštnosti růstu a vývoje, kultura se neliší od kultury nejbližšího příbuzného - zelí bělavého kaviáru. Zdá se, že jediný rozdíl je pouze v jeho výnosu - je mnohem menší. To je vysvětleno velikostí zeleniny, která nikdy nevyrostla (vidlice rostou pouze středně a malé).

Červené zelí - kultura odolná za studena, která vydrží i krátkodobé zmrazení, dosahuje -15 ° C. Vrchlík může mít oválný, zaoblený nebo kuželový tvar. Hmotnost zeleniny se pohybuje od 1 do 4 kg.

Důležité! Červené zelí má výbornou hustotu, díky které se dobře drží a má také schopnost vydržet dlouho.

Užitečné vlastnosti zeleniny

\ t

Kromě skutečnosti, že kultura má dietní vlastnosti, se může pochlubit enormním množstvím živin. V každé vidlici, fialová plodina obsahuje mnoho vitamínů, minerálů, mikro- a makro prvků.

V zelí je také provitamin A a karoten. Mimochodem, ten druhý v ní je mnohem více než u bělovlasé zeleniny. Anthocyan, kvůli kterému kultura má takovou neobvyklou barvu, velmi ovlivní lidské tělo. Normalizuje propustnost kapilár a podporuje zvýšenou elasticitu, zabraňuje proteinurii a také vytváří překážku pro škodlivé účinky záření.

Soli draslíku, železa a hořčíku, enzymy a fytoncidy, které jsou přítomny ve velkých množstvích v purpurových výlevkách, se pouze zvyšují.léčivé vlastnosti zeleniny. Např. Ty neumožňují rozvoj tyčinek tuberkulózy.

Důležité! Zelná šťáva se používá již od starověku. Dříve byli léčeni na plicní onemocnění, dnes jsou akutní a chronickou bronchitidou. Podporuje odstranění sputa z průdušek, usnadňuje celkový stav a urychluje proces regenerace.

Zelí snižuje krevní tlak. Proto musí být nutně přítomen v menu hypertenze. Zahrnout zeleninu ve stravě by měly být a ti, kteří se chtějí vyhnout cévním onemocněním.

Červené zelí

\ t

Červené zelí se používá k hojení ran a používá se pro takové nepříjemné onemocnění jako žloutenka. Zelenina, konzumovaná v syrové formě krátce před použitím alkoholických nápojů, odstraní účinky intoxikace a zmírní její následky.

Populární odrůdy červeného zelí v Rusku

Během pěstování rostliny identifikovali agronomové nejlepší odrůdy, které jsou nejvhodnější pro pěstování v Rusku. Obvykle jsou odolné vůči měnícím se povětrnostním podmínkám a mnoha chorobám.

Kamenná hlava

\ t

Médium zralosti zraje 125-130 dní. Kamenná hlava se vyznačuje zvýšenou odolností vůči různým chorobám, které jsou často vystaveny zelí.

  • vidlice kulatého tvaru;
  • barva zásuvky - nasycená fialová;
  • hmotnost vrchlíku může dosáhnout 3,5 kg;
  • je dobrý výnos odrůdy.

Kultura je již delší dobu dobře chráněna a bez ní dopravajakékoli následky.

Kalibros

Kulturní hybrid byl zaveden chovateli v České republice. Calibros je středně velký vzhled, zrání po dobu 100-110 dnů. Rostlina dokonale snáší vlhkost a poměrně chladné počasí.

  • hrdlo ve tvaru kužele;
  • maximální hmotnost vidlice - 2 kg;
  • listy pokryté výrazným voskovým květem mají červenofialový odstín;
  • zvýšená hustota;
  • odolnost proti dostatečně dlouhému skladování;
  • vysoké výtěžky.

Calibros má jemnou, lehce sladkou chuť. Šťavnatost listů činí produkt nepostradatelným pro přípravu salátů a okurek.

Calibros

Ochranná mřížka

Zástupce druhů středního věku. Při jeho zrání trvá 120 až 130 dnů. Avantgarda je odolná vůči tradičním chorobám kultury a změnám počasí.

  • vnitřek plodu má fialovou barvu a vnější slabě zvlněné listy - modrozelený odstín;
  • oválná forma volů;
  • Hmotnost zásuvky - do 2 kg;
  • dobrá hustota;
  • doba skladování (asi 4 měsíce).

Chuť zelí je velmi jemná a šťavnatá. V něm není žádná hořkost. Vhodné pro přípravu jakýchkoliv pokrmů na základě této kultury.

Paleta

Zrání této plodiny trvá přibližně 150 dnů. Pozdní vzhled je velmi odolný vůči teplotním a klimatickým výkyvům, které jsou v Rusku tak často pozorovány.

  • hmotnost hlavy - 1,3-1,8 kg;
  • vidlice kulatého tvaru;
  • listysvětle fialová se světle červeným nádechem;
  • hustota je zvýšena;
  • je dobře zachováno (více než 4 měsíce).

Z minusů je nedostatečná šťavnatost zeleniny. Proto se paleta zřídka používá pro čerstvou spotřebu.

Drummond

Při zrání zelí se vyžaduje od 100 do 110 dnů od okamžiku vzniku schodišť. Drummond klidně snáší drobné teplotní výkyvy, ale špatně odkazuje na vysokou vlhkost.

  • hustá struktura větví;
  • listy jsou vlnité světle fialové;
  • hmotnost hrdla - 1,5-2 kg;
  • zelí;
  • hustý voskový obal pokrývající listy;
  • stabilní vysoké výtěžky.

Drummond má vynikající chutí bez hořké hořké hořkosti. Používá se jak v čerstvém, tak v konzervovaném stavu.

Rané zelí

\ t

Sběr některých raných druhů může za sezónu dosáhnout několikrát. Takové zelí je považováno za nevhodné pro skladování v zimě, ale může se pochlubit vynikající chutí a vysokým obsahem šťavnatosti.

Primero

Odrůda zelí Primero

Sklizeň trvá pouze 75–85 dní. Primero dobře leží na lůžkách, není náchylné k praskání a fuzarióze a také dokonale přepravuje dopravu.

  • husí fialové listy zelí hojně pokryté voskem;
  • hmotnost velryb se pohybuje od 2 do 2,5 kg;
  • elastická struktura;
  • tvar hlavy -zaokrouhleno nahoru

Vzhledem k jemné chuti kuchařů se doporučuje používat výrobek výhradně v čerstvé formě.

Topaz

Nejdelší zrání (mezi časně padlými) odrůdami. Než přijde čas sklizně, bude trvat od 95 do 105 dnů. Přes délku zrání je kultura populární mezi agronomy a běžnými zahradníky. To je vysvětleno imunitou vůči mnoha chorobám a praskání řádků.

  • hojný výnos odrůdy;
  • kořenový květ sférického tvaru s listy tmavě fialové barvy;
  • vidlice s maximální hmotností - 1,5 kg;
  • vysoká hustota.

Dobrá chuť zelí vám umožňuje používat produkt pro saláty, solné soli a zavařeniny.

Kyoto

Vůdce v rychlosti zrání u raných odrůd. Od vzhledu žebříků po sklizeň nebude trvat déle než 70-75 dnů. Hybrid je dobře udržován na poli a není prasklý. Při včasném přistání je možné sklízet dvě sklizně za sezónu.

  • kulový tvar;
  • tenké listy purpurově červeného odstínu;
  • průměrná hmotnost koky - 1,5-2 kg;
  • struktura průměrné hustoty;
  • výtěžek je vysoký.

Díky své jemné vnitřní struktuře a sladké chuti je zelí ideální pro čerstvou spotřebu a zpracování.

Střední odrůdy

\ t

Odrůdy s průměrnou dobou zrání jsou nejoblíbenější jako obyčejní zahradníci a agronomové. Zelenina s dobou vegetace do 100 s malým dnem má vynikající chuťové vlastnosti,dobré kvality a odolnosti vůči tradičním chorobám zelí.

Gaco

Odrůda je oblíbená od roku 1943. Vegetativní období je od 110 do 130 dnů. Gako je odolný vůči suchu, ale netoleruje velkorysou vlhkost. Neexistují žádné trhliny na procházkách.

  • lesklé sedací listy fialové barvy s načervenalým nádechem;
  • je dlouhodobě dobře zachováno (až šest měsíců);
  • hmotnost zásuvek se může pohybovat od 1,2 do 3 kg;
  • tvar zaoblené vidlice;
  • dobrá hustota;
  • zvýšená tolerance za studena.

Chuť čerstvé zeleniny je vždy hořká hořká. Po několika týdnech však hořkost zmizí. Gako je vhodné pro konzervování a přípravu salátů.

Varna

Hybrid s dobou vegetace do 110-120 dnů. Je odolný vůči vysokým teplotám a suchu. Nemoci, které jsou tradiční v kultuře, jsou vzácné u odrůd Varny.

Hybridní Varna

  • vidlice s kulatým tvarem;
  • listy tmavě červené s malým voskovým potahem;
  • hmotnost hlav často dosahuje 3 kg;
  • přepravuje zimní sklad (cca 5 měsíců).

Zelí má úžasnou chuť, která trvá po celou dobu použitelnosti. Konzumuje se v čerstvé nebo marinované formě.

Autoro

Hybridní kultivar s dobou vegetace 116 dní. Ticho snáší sucho i hojnou vlhkost. Náchylnost k onemocnění kýlu proto vyžaduje pečlivou péči.

  • se udržuje po dobu 4 měsíců;
  • je velmi vysokáplodnice;
  • hustá struktura;
  • tenké listy a šťavnaté, červenofialové;
  • odolnost proti krátkodobému mrazu (do -15 ° C);
  • zásuvky oválného tvaru;
  • průměrná hmotnost hlavy - 1,5-2 kg.

Přeprava nepoškodí obchodní druh zeleniny. Vaření se používá na výrobu ozdob a salátů. Výběr odrůdy Autoro není vhodný.

Mikhnevskaya

Sklizeň je možná po 120 dnech od vzniku žebříku. Odrůda má strach z nemocí, jako je kiola a sliznice bakteriosis. Z mnoha druhů zrzka zelí, Mikhnevskaya se nazývá nejlepší pro zimní skladování.

  • kulatá, vzácnější zkratová zásuvka;
  • je velmi vysoká hustota;
  • průměrná hmotnost hlav - 1,5-3 kg;
  • žebrované listy purpurově červené barvy se znatelným voskovým květem;
  • průměrný výnos.

Mikhnevskaya se používá v čerstvé nebo konzervované formě. Charakteristikou této kultury je hořká chuť.

Pozdní odrůdy červeného zelí

\ t

Zelí, jehož vegetační období někdy dosahuje 160 dnů, se vyznačuje velkou velikostí, schopností trvat po dlouhou dobu skladování a přepravy. Tyto odrůdy tolerují jemné mínusové teploty a nejsou náchylné k praskání hlav.

Rodima

Doba zrání trvá až 140 dní. Milujeme agronomy pro hojný výnos a imunitu vůči nemocem.

  • hmotnost zásuvky často dosahuje 4 kg;
  • vlnité listy tmavě fialové barvy, pokrytévrstva vosku;
  • objímky sférického tvaru;
  • schopnost zůstat do příští zeleninové sezóny;
  • super-vysoká hustota.

Vzhledem k šťavnaté povaze zelí je vhodná pro čerstvou spotřebu.

Langedeyker

Odrůda zaujímá vedoucí postavení v období zrání, které se pohybuje od 150 do 160 dnů. Dokonale snáší krátkodobé zmrazení, vlhkost a sucho. Má odolnost vůči chorobám.

  • kulatý tvar objímky;
  • průměrná hmotnost - do 3 kg;
  • zvýšená hustota hlavy;
  • tmavě fialové listy;
  • dlouhodobé uchovávání (do šesti měsíců);
  • stabilita dopravy.

Langedeyker používají kuchaři k vytvoření předkrmů a salátů. Nedoporučuje se pro přežití.

Červené zelí - zelenina, vhodné pro dlouhodobé skladování. Hlavní výhodou kokausů je složení vitamínů, které časem nezmizí. Další výhodou je sofistikovaná úroda plodin, pro kterou je zelenina milována jak agronomy, tak běžnými amatérskými zahradníky.

https://youtu.be/pUdg0fE87b0