Obsah
- Co je lepší - plynové nebo elektrické?
- Krok za krokem pro kupujícího
- PostScript na výrobcích
Plynová trouba je ohřívána z hořáků a elektricky pomocí infračervených topných těles.
- Co je lepší - plyn nebo elektřina?
- Postupná postýlka pro kupujícího
- Krok 1. Určete, který vestavěný šatník potřebujete - závislý nebo nezávislý?
- Krok 2. Zvolte velikost a velikost
- Krok 3. Vyberte troubu podle provedení a barvy
- Krok 4. Potřebujete konvekci?
- Krok 5. Který gril je lepší - plynový nebo elektrický?
- Krok 6. Věnujte pozornost troubě se samočisticí funkcí
- Krok 7. Ujistěte se, že vaše oblíbené modely mají užitečné doplňky a nejsou k ničemu
- Pohlednice o výrobcích
Co je lepší - plynové nebo elektrické?
Nejprve se podívejme, v jakých případech je lepší zvolit plynovou troubu a v níž - elektrická.
Co vyhraje plynová trouba?
- Nákladová efektivita je hlavní výhodou, protože náklady na plyn jsou podstatně nižší než náklady na elektřinu.
- Samotná plynová trouba je o něco levnější než elektrická.
- Jednoduchý a známý všem managementům s nejnutnějším souborem funkcí.
- Chuť pokrmů vařených pod plynovým grilem je blíže k pokrmům vařeným na uhlí.
- Pokud je vaše kuchyně špatně zapojena, pak je plynová trouba nejlepší a někdy jedinou.správnou volbu.
- Konstrukce plynové skříně je jednoduchá, a proto - a její údržba je jednodušší, a to méně často.
A přesto existují důvody, proč jsou elektrické trouby dnes žádány více plynu.
Co nemůže ztratit plynová trouba?
- V levných modelech plynových pecí není funkce konvekce, což znamená, že potraviny v nich budou praženy nerovnoměrně a přeplněny zdola. Elektrická trouba rovnoměrněji rozděluje teplo.
- Většina pecí je dnes vybavena funkcí elektrického zapalování a regulace plynu, takže pravděpodobnost úniku plynu je minimální. A přesto toto riziko vůbec nelze vyloučit.
- Pokud se plynová skříň může ohřát na 230 ° C, pak elektrická - do 300 ° C, což je důležité, pokud často vaříte například pizzu.
- Plynová trouba se ohřívá na požadovanou teplotu pomaleji.
- Existuje mnoho dalších funkcí a programů v elektrických pecích. Některé elektrické trouby mohou například ohřívat nebo rozmrazovat produkty v režimu mikrovlnné trouby a dokonce vařit v parním režimu.
Krok za krokem pro kupujícího
Krok 1. Určete, který vestavěný šatník potřebujete - závislý nebo nezávislý?
Vestavěná plynová trouba, stejně jako elektrická, může být závislá a nezávislá. Podle funkce se neliší, jaký je rozdíl a co je v praxi lepší?
- Závislé modely - když je trouba postavena přímo pod varnou deskou, jsou zapojeny a mají společný ovládací panel. Tato možnost je v tomto případě výhodnáPokud plánujete namontovat troubu pod varnou desku, nebudete přeplácet za možnost nezávislého připojení. Aby však bylo možné sestavit takovou sadu, je třeba vzít v úvahu kompatibilitu techniky a jednoho výrobce, a proto bude volba omezená a složitá.
Důležité: trh ve skutečnosti představuje velmi malý výběr skříní závislých na plynu a plynových varných desek, které jsou s nimi kompatibilní, a je zcela nemožné vyrobit soupravu z elektrického panelu a plynové trouby.
Tip: Pokud máte děti, zvolte závislou troubu s aretací a ochranou dětí.
- Nezávislé modely - tyto plynové skříně jsou více žádané, protože mohou být postaveny kdekoli a v jakékoli výšce, například na úrovni hrudníku, jak je uvedeno na obrázku níže, což je mnohem pohodlnější a pro děti - bezpečnější.
Nezávislé pece je obtížnější instalovat, stojí o něco více, ale jejich volba - co je důležitější, protože řada plynových skříní a tak není ve srovnání s elektrickou.
Krok 2. Zvolte velikost a velikost
Výška a hloubka téměř všech vestavěných plynových pecí je přibližně stejná, pouze jejich šířka se může lišit: 45 cm, 60 cm, 90 cm. Objem fotoaparátů plné velikosti se pohybuje od 56 do 74 litrů, objem kompaktních pecí - od 27 do 45 litrů.
Jaká plynová trouba je vhodná pro vaši rodinu, by měla být stanovena na základě počtu jejích členů, jejich potřeb, četnosti vaření a velikosti kuchyně:
- 45 cm - úzké trouby jsou nejlepší volbou promalou kuchyňku a malá rodina 2-3 osob, ale není v nich možné vařit velké pokrmy;
- 60 cm - standardní šířka pro velké a střední kuchyně. Tyto pece jsou univerzální, prostorné a vhodné pro velkou rodinu 5-6 osob;
- 90 cm - vhodné pro velmi velkou rodinu, prostornou kuchyň nebo pro ty, kteří opravdu milují vaření. Níže uvedená fotografie ukazuje troubu této šířky.
Krok 3. Vyberte troubu podle provedení a barvy
Kuchyňská linka vypadá mnohem lépe, když je vestavěná plynová trouba vybavena čelním panelem, který odpovídá barvě a stylu náhlavní soupravy. Ve standardních pecích však není mnoho možností výběru barev. Hlavní barvy jsou stříbrné, černé a bílé.
- Stříbro - nejvšestrannější barva fasády, zapadá do každého interiéru;
- Bílá, smetanová a béžová - trouba s takovou fasádou dokonale zapadá dovnitřku světelné škály barev ;
- Černá - přední panel této barvy může podpořit interiér kontrastního barevného schématu nebo doplnit kuchyni v tmavých barvách.
Krok 4. Potřebujete konvekci?
Doporučujeme, abyste modely s touto funkcí neopouštěli. Plynová trouba s konvekcí má ventilátor umístěný v zadní stěně skříně, která zajišťuje cirkulaci teplého vzduchu v troubě. Nádoby se tedy rovnoměrně pečou, což je velmi důležité pro plynovou troubu s jedním topným článkem. Kromě toho umožní konvekční funkceNa dvou palubách vaříte současně.
Krok 5. Který gril je lepší - plynový nebo elektrický?
Moderní plynové pece mají častěji funkci grilu. Navzdory skutečnosti, že trouba pracuje na plyn, může být gril v něm elektrický. Jaký je rozdíl a jaký gril je lepší - plynový nebo elektrický?
- Plynový gril se blíží podmínkám smažení na uhlí. Ale potřebuje přizpůsobit, včas obrátit jídlo a vybrat správnou teplotu.
- Používání elektrického grilu je výhodnější, protože rovnoměrně rozděluje teplo a můžete jej nastavit na přesnou teplotu, ale s ním se vkusně uvaří, nádobí ztratí několik pokrmů smažených plynovými hořáky.
Krok 6. Věnujte pozornost samočisticí peci
V některých moderních modelech je funkce katalytické funkce v praxi velmi užitečná. V takových pecích jsou lopatky ventilátoru a vnitřní stěna komory opatřeny povlakovým katalyzátorem, který změkčuje a ničí zbytky potravin. Poté, co funkce přestane fungovat, na povrchech bude volný štítek, který bude bez problémů vymazán vlhkou houbou. Účinnost katalytické purifikace se však udržuje pouze po dobu 5-7 let a pak prudce klesá. V případě potřeby jsou však vnitřní povrchy odnímatelné a vyměnitelné.
Krok 7. Ujistěte se, že vaše oblíbené modely mají užitečné doplňky a nejsou k ničemu
Plynová trouba může mít povinné a doplňkové funkce.
Požadované možnosti:
- vnitřní osvětlení - mělo by rovnoměrně a dobře osvětlovat potraviny tak, abyste fotoaparát znovu neotevřeli a nevystavili ho teplu;
- regulace plynu - díky tomu se přívod plynu automaticky zastaví, pokud plamen z nějakého důvodu zemře;
- Elektropumpa - v moderních modelech je nejčastěji automatická, když je jiskra zapálena otočením rukojeti. Existují však modely a ruční žhářství, kdy zapalovací hořáky musí stisknout uvolňovací tlačítko jiskry a při otáčení rukojeti. Mějte na paměti, že tlačítko zapalování by mělo být drženo několik vteřin před zapálením plynu - což není příliš pohodlné, ale je z hlediska bezpečnosti odůvodněné.
Další a požadované funkce:
- teleskopické vodítka - není nutné, ale žádoucí. Tyto vodítka jsou koncové kryty v policích kamer (foto níže), které vám umožní kontrolovat připravenost jídla, tahat kostky rukama bez objímání;
- ochrana před dětmi - před náhodným zapnutím a změnou režimu vaření;
- přídavná skla - jejich počet se může pohybovat v rozmezí od 1 do 4. Čím více skla ve dveřích je, tím lepší je izolace zařízení, a proto se jídlo rychleji připraví a nežádoucí ohřev spotřebičů a nábytku se neobjeví;
- existují moderní modely, kde jsou plynové hořáky umístěny nelineárně a "podkovy" nebo kruhové.
PostScript na výrobcích
Jestli mluvíte o výrobci, pakTradičně, nejlepší plynové pece jsou vyráběny italskými společnostmi, zatímco v elektrické palmě jsou dány Němcům.