Potřebujete kuchyňku s elektrickým sporákem: klady a zápory, proč ji používat, lze provést bez ní

Zatímco někteří lidé považují kapotu za nedílnou součást kuchyňského nádobí vedle sporáku, lednice a dřezu, jiní se domnívají, že ve věku elektrických zařízení ztratila svůj význam. Chcete-li zjistit, zda potřebujete kuchyňský sporák v kuchyni s elektrickým sporákem nebo bez něj, musíte zjistit, proč je tento spotřebič vůbec používán, jaké funkce provádí.

Obsah
  1. Základní funkce
  2. Výhody a nevýhody
  3. Pozitivní vlastnosti
  4. Negativní vlastnosti
  5. Typy zařízení
  6. Výhody a nevýhody neexistence prostředku
  7. Kuchyně bez výfukového systému

Základní funkce

Má se za to, že nejlepší extraktor je kompatibilní s tradičním plynovým sporákem. Při vaření se jeví zápach plynu, který je obtížné odstranit běžným větráním. Proto bude speciální zařízení, které absorbuje všechny nepříjemné pachy vzduchu, zde jako nikdy předtím.

Elektrické a indukční desky nemají takovou nevýhodu: když se používá, oxid uhelnatý není emitován, proto se někteří domnívají, že není třeba extrakci. Nicméně při vaření praktickyjsou všechny procesy stejné- jak na starých, tak na nových deskách. A vůně tuku a dalších silných chutí jsou dobře distribuovány z obou typů zařízení.

Extraktor je schopen se zbavit jakýchkoli nepříjemných pachů, které zkazí vaši náladu a chuť k jídlu. To je důležité zejména pro rodiny, které jsou zvyklé trávit spoustu času v kuchyni, po snídani, jídle a večeřispolečně. Čištění vzduchu je nezbytné v každé místnosti a nezávisí na typu desky. Proto i v kuchyni s elektrickým sporákem je žádoucí instalovat kapotu, i když ne nutně.

Tímto zařízením se pomocí speciálních filtrů - mazacích uzávěrů - nasává vzduch do sebe, přičemž zachycuje jak saze, tak mastnotu a nečistoty. Kromě toho, v přítomnosti plynového sporáku, také odstraňuje přebytečný plyn, nespálený během provozu. To vše vám umožní nejen čistit vzduch, ale také udržovat bezpečné prostředí v bytě, stejně jako chránit okolní objekty před tukem.

Koneckonců, pokud nejmenší kapky tuku neabsorbují extrakt, nakonec se usadí na nejbližších plochách.

Navzdory tolika pozitivním vlastnostem zařízení však ne všichni lidé stavěli do vlastní kuchyně. Někdy je to způsobeno tím, že nevědí, proč je nad sporákem potřeba digestoř. Abychom pochopili, zda potřebuje konkrétního vlastníka bytu , stojí za to zvážit všechny výhody a nevýhody .

digestoř. A potřebujete to vůbec ...?

Výhody a nevýhody

\ t

O tomto poněkud nejasném detailu interiéru na některých internetových fórech jsou dlouhé spory. Někteří uživatelé říkají, že bez kapuce v kuchyni můžete a dělejte, a další - to potřebuje, jako je vzduch. Ale to není problém, kdy musíte nutně vstát na něčí straně. Tady se každý rozhodne pro sebe.

Pozitivní vlastnosti

Při instalaci digestoří existuje mnoho výhod.Zde jsou některé z nich:

  • Tento přístroj eliminuje ostré pachy z kuchyněrychle, aniž by je nechali šířit do jiných bytových prostor. Tato funkce je obzvláště důležitá v malých bytech nebo studiích, kde nejsou oploceny žádné prostory, a kuchyně je kombinována s místností.
  • Díky speciálním filtrům může ušetřit nábytek, podlahu, okna a stěny před kapkami tuku a sazí. Pokud není kukla, usadí se na okolním povrchu.
  • Vzhledem k tomu, že se jedná o odvětrání, může zvýšit přívod vzduchu do bytu s nedostatečnou výměnou vzduchu z přirozeného větrání domu. To vám umožní vždy udržet zdravé klima v domácnosti.
  • Během vaření je vlhkost, která zvlhčuje vzduch. S nevýhodou tohoto problému není - absorbuje přebytečnou vodu z atmosféry.
  • Pro příznivce ergonomie je toto zařízení také vhodné: není možné zavěsit přídavnou skříňku přímo nad elektrickým sporákem, ale je možné ji umístit nad kapotu.
  • Při použití plynového sporáku šetří odsavač také majitele spalin. Používejte je však při správném provozu - nezapínejte současně s plynem.

Jak si vybrat kuklu do kuchyně Tipy comfy.ua

  • Toto zařízení má zpravidla zabudované žárovky, které jsou vhodné pro osvětlení desky. Jinak by pro dosažení takového efektu muselo být namontováno odděleně, což je pro mnoho lidí mnohem obtížnější.

Negativní vlastnosti

Existují lidé, kteří nechtějí jen instalovat kapuci ve svém domě, ale také obecně proti tomuto zařízení. Jsouvěří, že jeho popularita je jen marketingový tah a nemá z ní prospěch. A k jejich argumentům stojí za to si poslechnoutvolbu pro sebe:

  • První věc, kterou lze při zapnutí přístroje vidět, je to, jak zazvoní. Ačkoli tam jsou bezhlučné modely, oni jsou obvykle mnohem dražší. Hluk se vyskytuje během provozu jakéhokoliv větracího zařízení, ale nelze tvrdit, že může některé lidi dráždit.
  • Spousta těch, kteří celý život žijí bez kapuce a nepociťují žádné nepříjemnosti. Jejich hlavní argument proti tomu je, že je k ničemu: navzdory všem deklarovaným funkcím je jeho přítomnost prakticky nepostřehnutelná.
  • V malé místnosti je snadné provádět větrání a bez dalšího vybavení. Jednoduše otevřete okno a vzduch z ulice v kombinaci s odvětráváním výfukových plynů bude dělat svou věc. Ti, kdo úspěšně vysílají vzduch a bez kapot, nevidí místo v jeho instalaci.
  • Souhlasí s nimi a s majiteli velmi malých kuchyní, kde je instalace všeho jiného než toho, co je již nemožné. Obvykle je kapuce poněkud těžkopádná. I když jsou modely menší, ale na nich bude opět muset vyklopit.

  • Další nevýhodou je, že extraktor je zařízení, které je přímo připojeno k ventilačnímu systému. Ve své práci může vytvořit touhu z koupelny ventshahti, což někdy vede k problémům s prací tohoto systému v sousedních apartmánech. Tak, pokud optimální klima doma může zničitokolních lidí.
  • Extrakční filtr, pokud není vyčištěn, hromadí velké množství tuku a nečistot, které se stávají ideálním prostředím pro vývoj patogenních bakterií a jiných nebezpečných mikroorganismů. Tento argument je nejjednodušší věc popřít: pokud zařízení pravidelně čistíte (a mělo by se to udělat), tento problém nevzniká. Pokud však není kukla, není nutné ji čistit vůbec.
  • Jedná se o další zařízení v kuchyni, na které musíte utratit peníze, ale ne všechny.

Mnohé z uvedených nevýhod jsou založeny na skutečnosti, že lidé si nejsou vědomi alternativ k technologii těžby. Proto, aby se rozhodnutí, musíte zvážit celou škálu variant.

Typy zařízení

Existují 2 hlavní typy extraktorů: průtok a recirkulace. Odlišují se navzájem způsobem fungování. První z nich má tradiční způsob odstraňování vzduchu - na ulici, a ten nikam nechodí, ale filtruje se a vrací se zpět do místnosti.

Závitové konstrukce jsou mnohem účinnější a mohou se vyrovnat s velkými průtoky vzduchu za jednotku času. Proto jsou vhodné pro ty, kteří často vaří tučné potraviny. Instalace těchto systémů je však mnohem složitější: bude nutné najmout specialisty, kteří připojí zařízení k větracím šachtám v domě. Kromě toho budete potřebovat ventil, který neumožní návrat odpadního vzduchu do bytu.

Recirkulační kryty jsou mnohem kompaktnější a nevyžadují tak složitou instalaci. Jejich funkčnost je však omezená: od nepříjemnýchNebudou zachránit vůni, protože se vrací celý vzduch, který jimi prochází. Jsou však schopny odstranit nečistoty a mastnotu z atmosféry. Proto musí být filtry zabudované v nich pravidelně měněny.

Pro ty, kteří se obtížně rozhodují, existují kombinované modely, které mohou střídavě pracovat v režimech recirkulace nebo odvzdušňování. Samozřejmě, že budou o něco dražší, a veškerá složitost instalace tekoucí extrakty nezmizí, ale v některých případech stojí za to přeplatit za takový model.

Kromě toho se tato zařízení mohou lišit svým uspořádáním.Zde jsou uvedeny jejich hlavní varianty:

  • Vestavná zařízení s posuvným spodním panelem. Jedná se o drahé modely se spoustou dalších funkcí. Vestavěné kuchyňské linky, téměř bez obsazení prostoru a ekologicky zapadají do interiéru. Jsou vhodné pro použití, jsou kompaktní, krásné a multifunkční.
  • Zavěšená - nejčastěji se jedná o recirkulační typ, i když se jedná o průtok a průtok. Jedná se o plochý panel upevněný ze dna sklopné skříně. Kompaktní, ale pumpujte malé množství vzduchu. Ideální pro malé kuchyně s nízkou úrovní znečištění ovzduší.

VĚTRÁNÍ JE ŽÁDNÉ PRO JAKÉKOLIV POTŘEBNÉ?

  • Ostrov - nejsilnější, schopný čistit vzduch nejen v kuchyni, ale i v celém bytě. Připevněte ke stropu na správném místě, takže se snadno instalují tam, kde ho potřebujete.
  • Kopule - připevnění ke stěně nebo stropu, připomínající kopuli. Často se vyskytují plynulé typy.

Výhody a nevýhodyNevýhody zařízení

Stojí za to zvážit, co vypadá a jaké jsou výhody a nevýhody kuchyně, ve které není digestoř instalován. Navzdory ujištění některých lidí je možné žít zcela bez něj. Po zvážení všech kladů a záporů je možné pochopit, zda je v tomto bytě potřeba kachle na sporáku.

Výhody takového stavujsou:

  • žádný nadměrný mechanický hluk;
  • více volného prostoru, který je zvláště cenný v malých kuchyních;
  • design se stává výstižnějším, nezatíženým těžkým vybavením.

Neměli bychom však zapomínat na problémy, které v tomto případě mohou nastat.Jsou o něco více:

  • Pokud majitelé prostor milují a často vaří pražené potraviny, pak se vůně rozšíří po bytě, stravuje se v nábytku, oděvech a jiných textilních povlacích;
  • k větrání, bude nutné otevřít okno neustále - to nemusí být vždy vhodné, zejména v zimě, a může vést k průvanu, nachlazení, ztráta květin na parapety;
  • Všechny povrchy v kuchyni budou časem pokryty mastným filmem, jehož odstranění není snadné, a bude muset provádět častější čištění;
  • To ovlivní vzhled místnosti - tapeta a dokonce i strop ztratí svůj vzhled, oprava bude muset být provedena velmi brzy;
  • Je-li použit plynový sporák, oxid uhelnatý vznikající během provozu nezmizí a může negativně ovlivnit lidské zdraví.

Nevýhody nedostatku extrakce jsou samozřejmě podstatně vyšší než přínosy. Mnoho lidí bez nich žije celý život a nic se s nimi nestane. Ukazuje se, že v některých případech můžete bez tohoto zařízení bezpečně dělat.

Kuchyně bez výfukového systému

Mnoho lidí volí ve prospěch nepřítomnosti kukly. Některé z nich prostě nejsou potřeba a pro ostatní převažují jeho výhody. Zde, ve kterých případech je možnébezbolestně bez ní:

  • Někteří lidé prakticky nevaří v kuchyni a veškeré jídlo se objednává nebo zahřívá pouze v mikrovlnné troubě - kvůli nedostatku času, neochotě nebo neschopnosti vařit. Jsou ti, kteří jsou prakticky jen noci doma. V kuchyni je spíše další místnost nebo jídelna. Samozřejmě, v tomto případě byl z kapoty malý smysl.

Výfuk a ventilace - nejlepší kombinace.

?

  • V místnosti je již nainstalován výkonný větrací systém, který odstraňuje všechny nepříjemné pachy zvenčí. Vzhledem k tomu, že extraktor je také zařízením pro ventilaci, v tomto případě se jednoduše duplikují funkce, které již existují, a není nutné je kupovat.
  • V kuchyních s elektrickým sporákem je toto zařízení mnohem menší než zařízení s plynovým sporákem. Ano, má mnoho dalších užitečných vlastností, ale elektrický sporák nevydává oxid uhelnatý, takže je zajištěna bezpečnost a bez odsávání.

Ve všech těchto případech se snadno provádí bez dodatečných větracích systémů.

Samozřejmě je instalujte nebo ne, všichniřeší se pro sebe, ale první věc, kterou je třeba si uvědomit, je skutečnost, že možnosti jsou správné ve všech situacích bez výjimky, ne, a musíte si vybrat, řídit se vlastním rytmem života a úrovní pohodlí.