Přistání a péče v otevřeném terénu pro česnek

Česnek - to není jen spalování koření, ale také prostředek prevence a léčby mnoha nemocí. Proto prakticky všichni krajané a zahradníci zasadili tuto kulturu do svých měst. Obecně není pěstování česneku v otevřeném terénu nijak zvlášť obtížné. Pro získání vysoké a dlouhodobé plodiny je však nutné dodržovat řadu pravidel a agrotechnických metod pěstování této užitkové plodiny.

Obsah
  1. O česneku
  2. Seřadit
  3. Technologie výsevu
  4. Při výsadbě
  5. Příprava půdy a semen
  6. Přistání
  7. Video "Pěstování česneku na jaře na jaře"

O česneku

Česnek - vytrvalá cibulovitá rostlina s terestrickým travnatým stonkem a podzemní částí složité cibule sestávající z několika zubů. Chuť masa je hořká, hořká a velmi ostrá. Chuťové vlastnosti, jakož i charakteristický zápach jsou způsobeny přítomností thioetherů v rostlinných organických sloučeninách, které kombinují vlastnosti esterů a alkoholů. Právě tyto látky dávají rostlině výrazný antiseptický účinek.

Kořeny česneku jsou kašovité, uspořádané ve spodní části žárovky. Samotná žárovka se skládá ze 4-30 částic (zubů) pokrytých hustými šupinami. Listy rostliny jsou úzké (1-2 cm široké), dlouhé (30-100 cm), klíčí od sebe, tvoří stabilní stonek, který během zrání změkne.

Květinové košíky - deštníkové šípy s komplexními květenství na vrcholu, ze kterého je tvořen výsevní boxčetné žárovky - semenný materiál. Hlavní nutriční hodnota rostliny je soustředěna do zubů, ale v mladém česneku jedlé mají také stonky a dokonce šípy s květinovými stopkami.

Historie nám říká, že k pěstování česneku dochází v hornatých oblastech Střední Asie, které jsou považovány za domov rostliny. Studie potvrdily, že česnek byl odvozen z dlouhotrvající louky rostoucí ve volné přírodě na dně soutěsek v horách.

Doposud bylo mnoho odrůd sklizeno, ale pro hospodářské potřeby pěstovalo až 30 odrůd domácího a zahraničního chovu.

Seřadit

Česnek je rozdělen do dvou typů:

  • Zima (zima). Jeho výsadba se provádí na podzim a sklizeň - v létě příštího roku. To snadno snáší i těžké mrazy, vysoké výnosy, ale netrvá dlouho.
  • Jaro (roční). Přistání se provádí na jaře. Jeho hlavy nejsou tak velké jako zima, ale mohou být skladovány až do příští sklizně.

Zimní odrůdy jsou poměrně nenáročné a mohou být pěstovány v otevřené půdě, prakticky v kterékoli z nich. Často se však doporučuje pěstovat následující odrůdy:

  • Losevsky je průměrná známka, zapsaná do státního rejstříku jako kultura zemědělské hodnoty, má vysokou mrazuvzdornost, hlavy jsou velké (až 75 g), obsahují 5 až 6 zubů, uchovávají se až 6 měsíců;
  • Gribovsky - odrůda raného rodu, náchylná ke střelbě, hlava střední velikosti se 7-11 zuby, je vysokáodolnost vůči nemocem a povětrnostním podmínkám;
  • Komsomolets je trhavá odrůda středně dlouhých, hustých hlav, která obsahuje 6-12 zubů pokrytých narůžověle zbarvenými křovinami, odolnými vůči chladu;
  • Doktor - středního věku nelepivý typ, husté hlavy, obsahující až 16 zubů, dlouho skladované, dobře přepravitelné;
  • Jubilejní - rozmanitost zralého období, náchylná k tvorbě šípů, se vyznačuje vysokým výtěžkem a odolností vůči chorobám, hlavy jsou velké, skládají se z 10-12 zubů.

Mezi jarními odrůdami jsou nejčastější:

  • Gulliver je středně velká odrůda s masivními hlavami (90-120 g) mírně plochého tvaru, obsahující 3-5 velkých zubů, pokrytých šedými šupinami, bílá dřeň, velmi ostrá, může být skladována déle než 8 měsíců;
  • Vítězství - středně ostrá odrůda středního věku, zařazená do státního rejstříku jako kultura pěstovaná v zahradních farmách, středně velké cibule (do 40 m), obsahující 10-13 zubů, skladovaná po dobu až 8 měsíců;
  • Elenovsky - nedávno zahájená, ale již velmi populární odrůda, malé žárovky (25-40 m), skládající se ze 7-10 zubů, se vyznačuje vysokou odolností proti mrazu a chorobám, až do 2 let věku, je možná jako jarní výsadba, zimní i zimní;
  • Sichinsky je odrůda raného zajištění (80-92 dní), hmotnost hlav je 40-45 g, zuby jsou bílé, husté, mírně ostré, rostliny jsou odolné vůči nachlazení a chorobám, životnost hlav je 1,5 roku.

Secí technika

\ t

Zemědělské stroje v zimě afialový česnek se liší pouze v tom, ve které výsadbě se provádí, ale v jiném se proces pěstování a péče prakticky shoduje.

Při výsadbě

Výsadba letních (jarních) odrůd se provádí velmi brzy - jakmile sníh padá. Zpravidla tento okamžik přichází na začátku dubna. Česnek je poměrně mrazuvzdorný a může se vyvíjet normálně ve studené půdě.

Během opakovaných pozorování bylo zjištěno, že kořeny rostliny jsou schopny klíčit, jakmile se půda ohřeje na teplotu 2-3 ° C a výhonky začnou růst při teplotě 5-6 ° C, zatímco v letním teple se vegetativní proces zastaví.

Výsadba plodin na zimu se provádí ne dříve, než teplota půdy klesne na 8-10 ° C. Obvykle se to děje v období od konce září do poloviny října. Přistání v tomto období je považováno za optimální, protože rostliny mají čas na mráz, aby vytvořily kořenový systém, ale vegetativní proces nezačne.

Příprava půdy a semen

\ t

Místo česneku by mělo být vybráno rovnoměrně a otevřeno slunci. Ujistěte se, že dodržujete pořadí střídání plodin - nedoporučuje se sázet česnek na jedno lůžko déle než 2 po sobě následující roky. Je také důležité zvážit, kdo byl předchůdcem kultury - nejjednodušší způsob, jak pěstovat česnek na místě, kde rostly okurky, cuketa, zelí nebo fazole.

Půda s setím by měla být úrodná, s neutrální kyselostí (v krajním případě světle zrnitá) s dobrými drenážními vlastnostmi.

Pokud je půda v zahradě trochuKyselá, oblast musí být limy, a pokud je půda těžká - promíchejte ji s pískem nebo rašelinou.

Pokud jde o zimní a jarní druhy, půda se připravuje od podzimu. Současně se půda vyluhuje v hloubce nejméně 30 cm a půda se naplní organickými hnojivy spolu s připravenými směsmi. Například na 1 m2 můžete vyrobit 1 kbelík citronu, 30 g superfosfátu a 20 g draselných solí.

Je zajímavé vědět, že někteří správci před výsevem zubů ošetřují (vodu) půdu fyziologickým roztokem v poměru k 1 šálku soli na 1 kbelík teplé vody. Sůl musí být zcela rozpuštěna ve vodě a po ochlazení roztoku použijte k zavlažování lůžka. Poznamenávají, že tato dezinfekce pomáhá zbavit se škůdců žijících v půdě a usnadňuje další péči o rostliny.

Příprava půdy je poloviční. Neméně důležitá je i správná příprava semen určených k setí. V hlavním procesu přípravy česneku pro setbu je stratifikace. Procedura zahrnuje udržování zubů v chladu, ve vlhkém prostředí po dobu 2-4 týdnů. Během této doby začne embryonální spánek v semenech, po kterém, když padnou do teplé půdy, začnou intenzivně růst.

Na konci stratifikace jsou zuby roztříděny podle velikosti a vybírány největší, sudé a zdravé. Potom se vybraný materiál dezinfikuje v roztoku popela: 200 g popela /1 litr vody se vaří půl hodiny a pak se ochladí. V tomto roztoku mohou zuby stát dvě hodiny, poté se zabalí do vlhkého hadříku a vyklíčí v pokojových podmínkách. To je onopečlivá příprava je nutná pro roční odrůdy, zimní stratifikace a klíčení nevyžadují.

Přistání

Tento proces je stejný pro oba typy česneku, s jediným rozdílem v tom, že výsadba zimních odrůd se provádí bezprostředně po přípravě lůžek, a pro jarní odrůdy je tato plocha nutná dva týdny před setím, aby se uvolnily, a pokud je to nutné, zalijeme.

Dále jsou v půdě vytvořeny podélné drážky s libovolnou délkou, na jejímž dně je nalita 2, 3 centimetry vrstva popela nebo písku - je nutné zabránit kontaktu semen s půdou, a tím je chránit před hnilobou. V této směsi půdy se zuby prohlubují dolů.

Vzdálenost mezi zuby závisí na jejich velikosti. Zuby zimního česneku jsou větší, proto jsou vysazeny 10-15 cm od sebe, zuby starších odrůd jsou menší - pro ně je optimální vzdálenost 7-10 cm. Jakmile je výsadba provedena, zuby usínají se zemí a mírně zhutňují. Pro usnadnění péče o zimní česnek jsou lůžka mulčováním s pilinami nebo rašelinou.

Video "Pěstování česneku na jaře na jaře"

Toto je video o výsadbě čerstvého česneku. Naučíte se málo tajemství pro úspěšnou výsadbu a bohatou sklizeň.