Pěstování zeleniny na svých pozemcích, počítáme s určitými jejich chuťovými vlastnostmi, protože všichni jdou k vaření. Když chuť vůbec není, jak se předpovídalo - jsme přirozeně rozrušeni. Jedna z rostlin, ze které nečekáte takové "žihadlo" - cuketu. Kdysi dávno, každý je zvyklý na skutečnost, že okurky jsou hořké. Ale hořká cuketa je smutnou realitou. Pojďme pochopit, proč se to děje a co s tím dělat.
Důvody
Squash pochází z rodiny dýně, které jsou známé pro hromadění kukurbitatsinov, hořkých neškodných látek. Zelenina tak reaguje na změnu nejhorší stránky životních podmínek na lůžku. Kubarbitacin je uložen v kotyledonech rostliny, šíří hořkost do celého těla plodu. Rostliny čeledi Cucurbitaceae obsahují saponiny - aglyky, které jsou hořké. Je pravda, že některé hybridní odrůdy cukety jsou prakticky neovlivněny účinkem kucubitacinu na chuť.
Jedním z důvodů, proč cuketa představuje hořký přebytek fosforu a draslíku, jak v půdě, tak v samotných rostlinách. Je zajímavé, že přebytek dusíku snižuje hořkost. Nicméně, reakce na cucurbitacin se liší od rozmanitosti ke stupni, například, “Zolotinka” je více náchylný k souboru hořké chuti než “Gribovsky 37”. Počet faktorů také zahrnuje proces růstu plodu - v těch případech, kdy dlouho leží na slunci, se zvyšuje pravděpodobnost hořkosti. Tak například rostliny prvního roku jsou náchylnější k tvorbě a akumulaci cucurbitaceum, zatímco rostliny pěstované z jejich semen tuto vlastnost zřídka vykazují. Pro aktivaciakumulace musí umístit kulturu do nepohodlného stavu: nadměrné zalévání, hnojení hnojivy, nedostatek osvětlení, nemoci. Zvláště akutní cukety vnímají sucho, i když berou v úvahu skutečnost, že jsou středně vlhké rostliny. V dlouhé nepřítomnosti zalévání začnou vyrábět a skladovat velké množství sloučenin dusíku a dusičnanů.
Chuť cukety ovlivňuje délku světelného dne - čím méně slunečního světla rostliny přijímá, tím je pravděpodobnější, že začne produkovat kucubitacin.Pokuste se pěstovat cukety na dobře osvětlených místech, kde nebudou stínovány.Pravidelně také provádějte štípání a ořezávání přistání, aby nevznikl žádný přirozený odstín ze samotných rostlin.
Při nedostatečném zalévání se hořká chuť cukety zvyšuje. Při nadměrném zalévání však vykazují stejné vlastnosti. Kromě toho časté zavádění vlhkosti způsobuje, že cuketa je náchylnější k mikroflóře plísní a může způsobit onemocnění plísní, padlí plísní, kořenů, šedé nebo bílé hniloby. V suchých obdobích, zkuste vodu cuketa co nejčastěji, ale v žádném případě nelijte vodu přímo na listy! Zavlažování teplou vodou se nejlépe provádí brzy ráno nebo večer, kdy se teplo vrátí zpět na „ne“.
Významnou úlohu hraje také přebytek hnojiv obsahujících draslík a fosfor. Snažte se udržet normální rovnováhu těchto minerálů, například vyvažování dusíkatých hnojiv nebopoužívat organická hnojiva. Krmte rostliny jódem, kvasinkami, kyselinou boritou, aby se rostlinám vrátila obvyklá chuť.
Méně obyčejná cuketa je hořká kvůli chorobám. Fuzarióza, antracnóza se projevuje nejen v patologických změnách barvy a struktury listů cukety, ale také v chuti ovoce. Naléhavé ošetření by mělo být provedeno, aby se zajistilo, že zelenina může být bezpečně konzumována v příštím roce. Také nezapomeňte na prevenci nemocí, protože jsou nebezpečné nejen pro zeleninu, ale i pro lidské tělo.
Video "Nuance pěstování cukety"
Informativní video, které pomůže pěstovat chutné a zdravé cukety bez hořkosti. Praktické tipy a výklenky pěstování.