Proč jsou cukety hořké a jak odstranit hořkost

Pěstování zeleniny na svých pozemcích, počítáme s určitými jejich chuťovými vlastnostmi, protože všichni jdou k vaření. Když chuť vůbec není, jak se předpovídalo - jsme přirozeně rozrušeni. Jedna z rostlin, ze které nečekáte takové "žihadlo" - cuketu. Kdysi dávno, každý je zvyklý na skutečnost, že okurky jsou hořké. Ale hořká cuketa je smutnou realitou. Pojďme pochopit, proč se to děje a co s tím dělat.

Důvody

Squash pochází z rodiny dýně, které jsou známé pro hromadění kukurbitatsinov, hořkých neškodných látek. Zelenina tak reaguje na změnu nejhorší stránky životních podmínek na lůžku. Kubarbitacin je uložen v kotyledonech rostliny, šíří hořkost do celého těla plodu. Rostliny čeledi Cucurbitaceae obsahují saponiny - aglyky, které jsou hořké. Je pravda, že některé hybridní odrůdy cukety jsou prakticky neovlivněny účinkem kucubitacinu na chuť.

  • Jedním z důvodů, proč cuketa představuje hořký přebytek fosforu a draslíku, jak v půdě, tak v samotných rostlinách. Je zajímavé, že přebytek dusíku snižuje hořkost. Nicméně, reakce na cucurbitacin se liší od rozmanitosti ke stupni, například, “Zolotinka” je více náchylný k souboru hořké chuti než “Gribovsky 37”. Počet faktorů také zahrnuje proces růstu plodu - v těch případech, kdy dlouho leží na slunci, se zvyšuje pravděpodobnost hořkosti. Tak například rostliny prvního roku jsou náchylnější k tvorbě a akumulaci cucurbitaceum, zatímco rostliny pěstované z jejich semen tuto vlastnost zřídka vykazují. Pro aktivaciakumulace musí umístit kulturu do nepohodlného stavu: nadměrné zalévání, hnojení hnojivy, nedostatek osvětlení, nemoci. Zvláště akutní cukety vnímají sucho, i když berou v úvahu skutečnost, že jsou středně vlhké rostliny. V dlouhé nepřítomnosti zalévání začnou vyrábět a skladovat velké množství sloučenin dusíku a dusičnanů.
  • Chuť cukety ovlivňuje délku světelného dne - čím méně slunečního světla rostliny přijímá, tím je pravděpodobnější, že začne produkovat kucubitacin.Pokuste se pěstovat cukety na dobře osvětlených místech, kde nebudou stínovány.Pravidelně také provádějte štípání a ořezávání přistání, aby nevznikl žádný přirozený odstín ze samotných rostlin.
  • Při nedostatečném zalévání se hořká chuť cukety zvyšuje. Při nadměrném zalévání však vykazují stejné vlastnosti. Kromě toho časté zavádění vlhkosti způsobuje, že cuketa je náchylnější k mikroflóře plísní a může způsobit onemocnění plísní, padlí plísní, kořenů, šedé nebo bílé hniloby. V suchých obdobích, zkuste vodu cuketa co nejčastěji, ale v žádném případě nelijte vodu přímo na listy! Zavlažování teplou vodou se nejlépe provádí brzy ráno nebo večer, kdy se teplo vrátí zpět na „ne“.
  • Významnou úlohu hraje také přebytek hnojiv obsahujících draslík a fosfor. Snažte se udržet normální rovnováhu těchto minerálů, například vyvažování dusíkatých hnojiv nebopoužívat organická hnojiva. Krmte rostliny jódem, kvasinkami, kyselinou boritou, aby se rostlinám vrátila obvyklá chuť.
  • Méně obyčejná cuketa je hořká kvůli chorobám. Fuzarióza, antracnóza se projevuje nejen v patologických změnách barvy a struktury listů cukety, ale také v chuti ovoce. Naléhavé ošetření by mělo být provedeno, aby se zajistilo, že zelenina může být bezpečně konzumována v příštím roce. Také nezapomeňte na prevenci nemocí, protože jsou nebezpečné nejen pro zeleninu, ale i pro lidské tělo.
  • Video "Nuance pěstování cukety"

    Informativní video, které pomůže pěstovat chutné a zdravé cukety bez hořkosti. Praktické tipy a výklenky pěstování.