Proč může být meloun hořký?

Milujeme meloun pro nádhernou vůni, medovou sladkost zralého ovoce. Je-li náhle v ústech po něm hořkost, pak je to jisté znamení, že ovoce je zkažené, je nemožné. Ale je tu úplně jiná rostlina, jejíž plody se nazývají "hořký meloun". Má jedlé mladé výhonky, listy, dužinu plodu a semena. Všechny krásné dekorativní plody jsou léčivé hodnoty, jsou aktivně využívány v lidovém lékařství. Jaké to je - hořký meloun?

Obsah
  1. Možné příčiny
  2. Chemické složení hořkého melounu
  3. Správná péče o pleť
  4. Video «Rostoucí morgan»

Možné příčiny

Když si koupíme malé kulaté hloupé nebo dlouhé Středoasijské s závratnou vůní, pak očekáváme sladkou sladkou chuť v ústech. Pokud místo toho cítíme hořkost, pak něco z tohoto melanie není v pořádku.

Nejčastějším důvodem je skutečnost, že plod může být postižen plísňovými infekcemi, po čemž je v ústech nepříjemná chuť. Vysoký obsah dusičnanů také nezlepší sladkost masa. Chcete-li se vyhnout takové problémy, musíte pečlivě zvážit ovoce při nákupu a nebere ty, ve kterých je kůže poškozena. Pamatujte, že trhliny jsou otevřenou cestou pro infekce a bakterie a hořká chuť v ústech nám pomáhá udržet se na čase.

Ale "hořký meloun" je úplně jiná rostlina, také se nazývá indická okurka nebo čínský meloun. Tato velmi krásná liána z dýňové rodiny je dnes reprezentována 20 druhy známými,mezi nimi jsou roční a celoroční rostliny. Nejčastěji se však pěstují dva z nich: marmarická charita (z latinského názvu) a kohinchinskaya.

Přišli k nám z indických tropů, čínské jižní a karibské oblasti, kde rostou jejich divokí bratři.Navzdory svému jižnímu původu se „hořký meloun“ usadil na našich chatách a soukromých pozemcích. Některé krásy zaujaly rostliny, zejména světlé exotické ovoce, jiní měli rádi neobvyklá jídla z nich, jiní doufají v úžasné léčivé vlastnosti.

Tenké výhonky rostou až 4 metry, jsou dostatečně silné, aby udržely velké vyřezávané listy jasně zelené barvy. Žluté květy jsou vypalovány v pořadí - zpočátku muži s příjemnou sladkou vůní, pak ženy. Téměř bezprostředně po opylování se tvoří vaječníky, rostou velké zelené plody, jako jsou bradavice okurky, které rostou dozrávají.

Krajané oceňují marmarchy pro svůj dekorativní charakter: plot si můžete ozdobit, pokud na něj položíte dýhu s velkými, dobře tvarovanými listy bohaté zeleně, s plody až do 25 cm, které zrajícím od zeleného do jasně oranžového. Zajímavostí je, že až do zrání plodů větve pokrytých bodavými chlupy, které z nějakého důvodu zcela zmizí po zrání plodů. Vyvýšené plody jsou otevřeny, kůže s tenkou vrstvou buničiny je rozdělena do tří částí, které se otáčejí nahoru, stávají se jako obrovské světlétrilupate květiny. Z každého ovoce až do 30 semen, pokrytých tmavě červenou hustou slupkou masa (jako velká zrna granátového jablka), po které se v ústech objeví hořká hořkost, vylévá.

Tato rostlina je velmi krásná, je nápadná svým tropickým jasem uprostřed naší zdrženlivé přírody. V této kultuře jsou krásné a neobvyklé pro naše oči všechno, dokonce i semena. Kupodivu, je velmi snadné růst. Je to skvělé, a to nejen ve sklenících, ale také pod širým nebem, můžete se usadit na balkoně a dokonce i na parapetu. Je pravda, že je tu jedna námitka - v krátkém létě není vždy možné získat zralé ovoce, to je důvod, proč mnozí pěstují přes sazenice.

Chemické složení hořkého melounu

\ t

"Hořký meloun" dokáže zapůsobit nejen svým nádherným vzhledem, ale i měnící se chutí. A chemické složení ovoce uzavře pás nejužitečnější a výživné zeleniny našeho města. Mramor obsahuje:

  • proteiny, sacharidy, potravinářská vlákna a cukry více než lilek a bulharský pepř;
  • beta-karoten více než zelí brokolice;
  • vápník dvakrát více než známý špenát;
  • draslík je více než banán.

Kromě toho v hořkém melounu je stále mnoho železa, hořčíku, zinku a fosforu, kyseliny listové, která je potřebná pro kostní dřeň. Vitamíny jsou lepší než jakýkoliv multivitaminový komplex: Skupina B - Pro nervový systém, E - Proti stárnutí, C a F - Pro sílu a živost. A to vše lze získat z jednoho závodu! Pouze proto, že není vždy příjemné kvůli hořkosti.Čím více zralého ovoce, tím více hořké v jeho ústech jeho tělo.

Neúspěšné plody jsou křupavé a šťavnaté, jako je zelená okurka nebo bulharský pepř. Semena se před vařením očistí. Dužina nezralých plodů se konzumuje syrová, konzervovaná, vařená a pečená. Používá recepty z čínské, indické, indonéské, vietnamské kuchyně. Je zajímavé a příjemné, aby byl morganový jogurt, maso nebo brambory zařazen do zeleninové zuřivosti. Jedná se o neobvyklé exotické pokrmy pro nás. Proto je zajímavé je vyzkoušet. Například japonská kuchyně Okinawan nabízí pokrmy, jen se rozpouští v ústech.

Zralí měkkýši zanechávají po nich velmi hořkou chuť, proto je nejčastěji používán lidovým léčivem než vaření.

Použití ovoce a semen díky jejich úžasnému chemickému složení má zdravotní účinek na celé tělo. Pomáhají čistit a posilovat cévy, stimulují činnost srdce, jater, ledvin, slinivky břišní, posilují imunitu a odolnost organismu vůči infekčním onemocněním.

Mnozí viděli v této rostlině všelék na všechny nemoci, které nemohou být ale vyděšeny. Je známo, že může způsobit otravu u dětí, zhoršit stav pacientů s vředy zažívacího systému. Dlouhodobé užívání marmarchy v tibetském, čínském nebo japonském lidovém lékařství by nemělo přispívat k jeho nekontrolovanému používání v naší realitě - vše je třeba přistupovat racionálně a opatrně.

Správná péče o meloun

\ t

Čínštinameloun se snadno pěstuje v mírném podnebí. Je znásoben semeny a rybízem.

Semena se častěji používají k pěstování ročních sazenic prostřednictvím sazenic. Z nich jsou nejtmavší odebrány, dekontaminují mangan a pak položí vlhký ubrousek, nechají jej v blízkosti baterie ústředního topení. Po 2 týdnech se naklíčená semena zasadí do rašelinových šálků. Listová půda se smíchá s humusem, zahřeje se, aby se semena dezinfikovala, žebra se do ní lehce vtlačila, přikryla se topem zahřátým pískem. Plodiny vytvářejí skleníkový efekt s teplotou ne nižší než +20 ° C a vysokou vlhkostí. Po několika týdnech lze otevřít šálky naklíčených sazenic. Pak je zaléváno, poháněno hnojivy fosforečnanu draselného, ​​kalené a na konci května jsou vysazeny na ulici.

Rostliny musí vyzvednout suchou světelnou skvrnu s půdou s lehkým obsahem živin, připravit podporu obložení. Jak rostlina roste, rostlina je broušena tak, aby se listy a nové výhonky nestínily, jinak to bude mít negativní vliv na sklizeň.

Při práci s rostlinou by měla být ruka chráněna, jinak by její hořící chlupy po kontaktu s popáleninami odcházely.

Tato tropická krása miluje vlhkost, ale netoleruje stagnaci vody u kořenů. Uprostřed horkého léta je denně zavlažován, večer je lepší a ráno je třeba půdu mírně uvolnit. To je posypané, jak je vyplaven. Nakrmte minerální hnojivo Liana po 3 týdnech, můžete použít kapalinuroztok směsi kravského hnoje a planých neštovic.

Mezi nemocemi se musí bát šedé hniloby, bakteriózy, padlí. Může udusit mšici. Pokud se takové problémy vyskytnou, dobrý účinek je dán koloidní sírou, rostliny, které jsou jím zasaženy, jsou postříkány a distribuovány 40 g na 10 litrů vody. Další rostliny jsou v prášku s popelem ze dřeva.

U potravin se plody sklízejí asi 10 dní po tvorbě vaječníku - již rostly, ale ještě nevyzrály, kůže vzplanula, ale nestane se oranžová. Pokud budete čekat ještě několik dní, pak bude ovoce velmi hořké a jeho použití v potravinách bude doprovázeno nepříjemnými pocity v ústech.

Je snadné pěstovat morgan. Péče o to může být radost. Zdobí venkovský dům a dokonce zlepší zdraví. Ale před použitím této exotické rostliny v potravinách, jeden by měl pečlivě prozkoumat problém a zkusit jen malou část. Děti jí nemají dovoleno.

Video «Rostoucí morgan»

V tomto videu je marmarika prezentována s charancií a pěstováním v zahradě.