Růžičková kapusta: pěstování a péče v otevřeném terénu

Existuje velikost zelí hrachu? Stává se to a ona se jmenuje Brusel. Neobvyklý vzhled, složení vitamínů a ohromující chuť činí zeleninu známou a přitažlivou, ale ne všichni ji spěchají do postelí. To je způsobeno dlouhým obdobím vegetace a slabou sklizní, takže zahradníci opustili případ pro průmyslníky, ale marně. Pěstování zelí v Bruselu nepřináší mnoho problémů a poznání základů agrotechniky, můžete sbírat slušné množství miniaturního zelí.

Růžičková kapusta

Obsah
  1. Popis zelí v Bruselu
  2. Užitečné vlastnosti a použití při vaření
  3. Oblíbené odrůdy
  4. Pěstování zelí zelí ze semen
  5. Výsev a příprava sazenic
  6. Péče o sazenice
  7. Mladé rostliny
  8. Přistání bruselského zelí na lůžku
  9. Péče o kulturu pod širým nebem
  10. Krmení
  11. Nemoci a škůdci zelí v Bruselu
  12. Další problémy v pěstování kultury
  13. Sklizeň a skladování
  14. Tipy pro zahrádkáře

Popis zelí v Bruselu

\ t

Bruselské zelí je dvouletá rostlina, druh gastronomické kultury rodiny Kapustynů. Je to vysoký, hustý stonek pokrytý malými hlavami, zřejmě podobný bělavému, ale roste do velikosti ořechu. V jednom zařízení může být od 20 do 100jednotek je průměrný koeficient 40-50. Listy jsou střední, oválné, šedozelené s voskovým květem, obvykle vytvořené na vrcholu.

V prvním roce rostlina vysadí a příští jaro vysune šipky, květy a vytvoří semena vhodná pro další použití, doba použitelnosti je 5 let.

Kultura byla vytažena již dávno v Belgii, kde se šíří po celé Evropě a získala srdce odborníků na výživu a gurmánů. Plody jsou jemné a příjemné chuti, obsahují mnoho užitečných látek a jsou nízkokalorickým produktem.

Užitečné vlastnosti a aplikace při vaření

Ze všech kultur zelí je Brusel nejchutnější, obsahuje éterické oleje, organické kyseliny, bílkoviny, které tělo snadno stravuje a je na stejné úrovni jako mléko a mléčné bílkoviny. Suché látky, cukr, škrob, vláknina, minerály a různé vitamínové doplňky:

  • Vitamin C.
  • Skupina B (B1, B2, B6, B9).
  • PP, K, E, A.
  • Karoten.
  • Natrium.
  • Draslík.
  • Vápník.
  • Železo.
  • Jod.
  • Hořčík.
  • Fosfor.

Složky se aktivně podílejí na posílení imunity, cévních stěnách, srdečním svalu, zlepšení zrakové ostrosti, konfrontaci virů a nachlazení, snížení hladin cholesterolu a podpoře hematopoézy. Zelí-založené potraviny jsou doporučeny pro lidi, kteří trpí chorobami žaludku, jater, žlučníku, kteří podstoupí operaci.

Indol-3-karbinol je v rozporu s buňkami, které způsobují rakovinu prsu, a kyselina listová pomáhá při tvorběcentrální nervový systém plodu během těhotenství, obnovuje ženské hormony a zvyšuje šance na koncepci dítěte.

Bruselské zelí na vaření

\ t

Ne méně než přínosy zeleniny pro dítě a mužský organismus. Draslík a vápník pomáhají při tvorbě kostního systému a posilování pohybového aparátu a psychické aktivity. Muži mají tendenci zvyšovat svou účinnost, aktivitu spermií a snižovat riziko onkologie.

Zajímavé! Ve 100 gramech zelí Brusel obsahuje pouze 35 kalorií.

Skladování je skladováno po zmrazení a tepelném zpracování, zelenina je vhodná pro sušení a skladování v mrazničce. Mini-zelí vařené a sloužil jako příloha, vařit polévky, zeleninové dušené maso, kastrol, kojenecká výživa, čerstvé saláty a šťávy pro ztráty lidí.

Důležité! Zelenina nemůže být strávena pro správné ochucení. Čerstvé zelí se vaří ne déle než 5 minut, a zmrazené - 10, a pak snížena na studenou vodu k zachování barvy.

Populární druhy

\ t

V Rusku se užitková zelenina zřídka pěstuje kvůli nízkým teplotám, i když zelí může růst i na +5 0С. Lídrem v tomto případě je Nizozemsko, jeho klima a půda jsou pro to plně vhodné a Spojené království, Francie, USA a další země nejsou ponechány samy.

Průmyslové zájmy přispěly k vytvoření různých odrůd přizpůsobených mírnému podnebí, proto se v Rusku často vyskytují odrůdy jako: Perffekn, Isabella, Hercules 1342 (známé od sovětských časů). Zaměření na krátké léto,Vyberte si chovatele, zejména pro střední a severní regiony.

Nejoblíbenější rané a středně velké druhy zelí v Bruselu:

  • Franklin F1 je hybridy rané a studené. Od setí po sklizeň trvá 150 dní, z jednoho keře můžete sbírat až 1 kg lahodných řádků.
  • Dlouhý ostrov tvoří až 80 hlav na kmen, chuť je vynikající. Odhaluje se odolnost vůči chorobám a jarním mrazům.
  • Rosella F1 - německý hybrid s mírným voskovým květem a kulatými hřebeny o hmotnosti 10-12 gramů. Ovoce je střední.
  • Dolmik F1 - ovoce holandského chovu, hlava je kulatá, středně velká, hmotnost se pohybuje od 7 do 17 gramů. Časné zrání.
  • Veselá společnost - zpívá 160 dní a má zeleno-fialovou barvu. Na jednom stonku je tvořeno až 80 plodů.
  • Náramek z granátového jablka F1 - dává jasně fialové hlavy o hmotnosti 12 gramů. Hybrid má vysoké chuťové vlastnosti, širokou kulinářskou aplikaci a nenáročnost.
Pozdní odrůdy zahrnují Sanda, Commander, Boxer, Curl a další. Odrůdy nevyžadují zvláštní péči, dobře plodnou na jakékoli volné půdě, ale vyžadují velkorysé zavlažování.

Pěstování zelí zelí ze semen

\ t

Být vůdcem ve studené rezistenci mezi zeleninou zelí, může kultura vydržet pokles teploty na -10 stupňů, ale dlouho dozrává.

Důležité! Vegetativní období bruselského zelí se pohybuje od 120 do 180 a více dnů.

Vzhledem k dlouhodobému horizontuzrání, zelí se pěstuje ze sazenic od začátku jara, optimální čas na to - první dny v březnu. Dokonce i nejstarší odrůdy začínají tvořit řádky za 100 dnů od výsevu. Pro získání velkorysé sklizně existují rysy pěstování růžičkových kapust, při jejichž porušení mohou rostliny zahynout nebo se deformovat.

Linky pro setbu a přípravu sazenic

\ t

V jižních regionech byla semena zaseta v březnu a v centru av severu v dubnu. Můžete to udělat ve vnitřních nebo ve skleníku, ale dobře vyhřívané, aby se udržovala teplota +18 ° C a vlhkost (70%). Je nemožné připustit průvan a prudké ochlazení, negativně ovlivňuje schody.

Před výsevem musíte dezinfikovat a připravit materiál na výsadbu. Kupní semena se obvykle prodávají ve speciálních obalech, nevyžadují namáčení a jiné manipulace a obyčejné domácí potřeby koupit v růžovém roztoku manganu, opláchněte a osušte. Nebo dát do vody s teplotou +50 stupňů po dobu 15-20 minut, pak přenést do studené, suché a poslat do dolní police chladničky pro stratifikaci po dobu 24 hodin. Teplotní stres zvyšuje klíčivost semen.

Jako půda vhodná pro univerzální půdu s neutrální reakcí, rašelinovými pilulkami nebo směsí domácí půdy na základě:

  • sod země.
  • Velký písek.
  • Rašelina konská.
  • Vermikulit.
  • Načechraný.
  • Dřevo popel.

Rašelinové pilulky

\ t

V květináčích neboZásuvka vylévá půdu, zvlhčuje ji, vyhlazuje, vytváří drážky s hloubkou 1,5 cm a semena jsou umístěna 3-4 cm od sebe. Nádoba je potažena sklem nebo polyethylenem a ponechána v teplém, dobře osvětleném prostoru pro klíčení. Každý den je nutné otevřít skleník pro ventilaci a odstranění kondenzátu. Po 5 dnech se objeví první schody.

Mrkev pro sazenice

\ t

Vysoce kvalitní zmrazená semena dávají silné semenáčky, které jsou schopny rychlého růstu a mají silnou imunitu. S příchodem prvních výhonků, odstranit film a poskytnout sazenice s dostatečným světlem a teplem, půda zvlhčuje pomocí stříkacího zařízení podle potřeby, aby se zabránilo přetečení.

Důležité! Při nadměrném nasycení půdy vlhkostí na sazenicích vznikla černá noha.

Sazenice zelí v Bruselu rostou dokonale při + 18 ... + 22 stupních, ale mírný pokles není smrtelný. Pro prevenci hniloby a plíseň, postřik slabého roztoku manganu na zem nebo kropení popelem dřevem. Když se vytvoří první pravý list, jsou nakrájeny.

Mladé rostliny

\ t

Za účelem pěstování pěstovaných sazenic, které nejsou natažené a nedeformované, se pěstuje v jiné nádobě, na které budou dohodnuty plastové kelímky nebo hrnce, semenáčky sazenic. U dna nalijte drenáž vermikulitu, pěny nebo expandované hlíny, a pak jemně zmáčkněte klíčky spolu s kusem země, centrální kořen je zkrácen trochu tvořit tlustou korunu. Vrstva půdy by se měla dostatprvní listy sazenic, pokud je prohlubování, rostlina začne hníst.

Po zákroku se sazenice zalévají a čistí na teplém, upraveném místě pro adaptaci. Po čase, kdy semenáčky začínají růst, jsou opět vystaveny světlu a denně hydratují půdu. Teplota vzduchu by se měla pohybovat od +18 do + 20 0С.

Výsadba zelí v Bruselu na lůžku

Ve ​​vhodném čase si sazenice zvyknou na sluneční světlo a tvoří husté listy, a když je na ulici normální počasí, můžete rostliny ztvrdnout. Procedura začíná větráním a snižováním teploty v místnosti, pak pokračuje na procházky, přináší boxy s sazenicemi na ulici, postupně zvyšuje čas.

Pěstování zelí v Bruselu v otevřeném terénu není problém, více tmavé u sazenic než u dospělých sazenic. Před výsadbou si vyberte otevřenou slunnou oblast, ale chráněnou před průvanem, s úrodnou volnou půdou. Landers kopat, přidat humus a dřevo popel, aby otvory 60 cm od sebe.

Potřebujete vědět! Růžičková kapusta roste dobře na místě siderátů: brambor, cibule, mrkve, hrášku a obilovin.

Výsadba zelí se provádí metodou překládky, vyjmutím semenáčků spolu s hliněnými prsy, posypeme půdou, zapečetíme vařiště a zalijeme. Postup je lepší strávit ve večerních hodinách nebo v temném počasí, kdy není žádné hořící slunce a sazenice je snazší přežít stres.

Péče o kulturu pod širým nebem

Po transplantaci rostlinpotřebu zalévání a udržování vlhkosti 80%. Voda se přidává denně v malých porcích, když se sazenice přizpůsobují a pohybují se do růstu, zvyšuje se množství zavlažování. K tomu použijte hluboké zářezy mezi řádky nebo systém kapiček.

Zavlažování se provádí jednou za 2 týdny, během období tvorby ovoce - jednou týdně. Po každém hojném zalévání nebo dešti je nutné rozlit zeminu, aby pronikla vzduchem ke kořenům a změkčila komatu. Pro ochranu rostliny před teplem je mulč zaváděn ve formě slámy, zkosené trávy, pilin, rašeliny nebo lůžkovin s agro vláknem, nejenže zadržuje vlhkost, ale také zastavuje růst plevelů.

Důležité! V pozdních odrůdách odlupovat korunku zastavit růst a zrání plodiny. V raném a středním věku rostliny verškovaniya nedělá.

Krmení

Pokud by byla organická zavedena před výsadbou, pak není nutná žádná výživa, ale nitro-amposkop je používán jako hnojivo. To bude trvat 15 gramů na rostlinu, první zavedení se koná 2 týdny po transplantaci do lůžek.

Při formování klenby se postříkají křoviny živným roztokem, který se skládá z:

  • Síra draselná.
  • Superfosfát.
  • Nitroamofoski.

Složky se odebírají ve stejném množství - 25 gramů na 10 litrů vody. Krmení se provádí po hlavním zavlažování, aby se zabránilo spalování kořenů a stonků. V tomto případě končí péče o růžičková kapusta.

Nemoci a škůdci zelí v Bruselu

\ t

Kultura je vzácně postižena chorobami a chorobamiškůdci, takové okamžiky nastanou, když jsou porušeny podmínky hospodaření. Hlavním nepřítelem zelné zeleniny je křehký puchýř, který je uložen v půdě i po zimě, takže postele jsou hluboce stravitelné. Aby se zabránilo půdě, posypeme popelem nebo tabákem, aby vyděsil mouchy a hmyz.

Tabák ke strašení škůdců

Larvy květnového hurikánu a housenky motýlovo-kapučína jsou také útokem. Jsou odstraněny ručně, pokud jsou detekovány nebo nastříkány vhodnými léky. Zelenou část zasáhne mšice, ze které rostliny šetří mýdlový roztok.

Mezi časté choroby patří:

  • Fusarium.
  • Rozkvět rosy.
  • Kapr kapusta.
  • Šedá hniloba.

Nelze zapomenout na notoricky známý hmyz medvěda. Jeho larvy žijí v horních vrstvách země a živí se kořeny rostlin, v tomto případě Medvedtoks drogu pomůže.

Další problémy v pěstování kultury

Během vegetačního období tvoří zelí mnoho listů, které odnášejí výživné šťávy, takže se rozpadají tak, aby vlhkost byla dostatečná pro kozy. To se provádí v srpnu až září, kdy dochází k aktivnímu růstu ovoce.

Probuzení, vytahování sazenic a nedostatek hlav hovoří o nesprávném místě a nedostatku světla a nezralé osoby na sklizni pozdních řad sazenic. Rozpad nižších plodů je možný při překládce nebo těsném umístění na zem.

Sklizeň a skladování

Do poloviny podzimu se provádí první sklizeňIndikátorem je hustota a velikost dlažebních kostek. Aby se hlavy nerozpadaly na malé listy, jsou odříznuty na samém dně částí stonku.

Dlouhodobé skladování ovoce nepodléhá mrazu ani čerstvému ​​použití. Někteří zahradníci přizpůsobeni k transplantaci stonků do úložného boxu v suterénu. Při zmrazování zeleniny neztrácejí svou hodnotu a jsou zcela vhodné pro vaření pokrmů.

Tipy pro zahradníky

\ t

Při pěstování růžičkových klíčků je důležité dodržovat všechna pravidla, zejména v období sazenic. Aby se předešlo chorobám a škodám na škůdcích, je lepší rostliny nesadit na místo, kde dříve byla jiná zelenina zelí, rajčata, řepa, tuřín, ředkvičky. Pro výsadbu vyberte pouze osvětlené uzavřené prostory s neutrální půdou, aby se kryly keře není nutné.

Půda vaření začíná na podzim, půda je trávena a obohacena humusem, dřevním popelem a vápnem. Sklizeň nezdržuje, jinak se v chuti objeví nepříjemná hořkost.

Pomocí jednoduchých tipů můžete pěstovat zdravou rostlinu, která dává velkorysý sklizeň užitečných a chutných plodů vhodných pro čerstvou spotřebu a použití při vaření.