Tajemství chovu ředkviček

Růst ředkvičky je tak rozšířený, že žádné tajemství či neznámé momenty by již neměly být ponechány. Zdá se, že každý ví, jak pěstovat ředkvičky šťavnaté a chutné. Je to výsadba v venkovském domě, na balkóně, dokonce v domě na parapetu, na zahradě, ve sklenících a ve sklenících. Je známa i technologie pěstování ředkviček ve vesmíru, když vyrůstal na Mezinárodní kosmické stanici. Ale z neštěstí - někdy místo nádherné kořenové plodiny, dává přednost pěstování šípů květin. Ale stane se, že dobrý druh péče o ředkvičky neospravedlňuje sám - kořenové plodiny rostou tuhé, suché, nebo naopak praskliny, nebo se stávají hořkými. Tak jak se správně starat o tuto tajemnou kulturu?
Obsah
  1. O ředkvičkách
  2. Výsevní technika
  3. Video «Malý trik při přistání ředkviček»

O ředkvičkách

Ředkvička je jedlá zelenina z rodiny zelí (hřebeny). Jeho nejbližší příbuzný je ředkvička, a proto, pravděpodobně, akridová chuť je přítomná ve větším nebo menším stupni ve všech rozmanitostech. Obvykle pěstujeme roční odrůdy, ale existují i ​​bienále, kdy semena dozrávají pouze ve druhém roce vegetace.

Vzhledem k tomu, že se o kořenové plodiny nejvíce zajímáme, pěstované odrůdy se dělí mírou zrání této části rostliny.

Existují ultrarózní odrůdy, které mohou být konzumovány po 2,5 nebo 3 týdnech po výsevu, časně, zrání v 23-30 dnech, zralé zrání 30-35 dní po setí a pozdní šedivění - 36-45 dnů. Pozdní odrůdy bývajíoseté v srpnu, dozrávají na podzim a rané jsou využívány pro jarní a letní pěstování.

Správně pěstovaná kořenová plodina má příjemnou, mírně ostrou příchuť, šťavnatou bílou dužninu a jiný tvar: kuličku o průměru 2 cm, kluzký nebo podlouhlý válec, stejně jako vřeteno, až 10 cm. v červené, oranžové, fialové nebo žluté v závislosti na odrůdě.

Ředkvičky - nepostradatelná složka jarního salátu, pomáhá obnovit ošuntělou zimní imunitu díky přítomnosti vitamínů a podstatných prvků stopových prvků v těle. Vláknina a éterické oleje také nefungují, dostávají se do našeho gastrointestinálního traktu. Ředkvička má mírnou choleretickou látku, stimuluje metabolismus, odstraňuje přebytečnou tekutinu a toxiny, stimuluje střevo, stabilizuje množství cukru. Říká se, že při pravidelném používání této zeleniny získávají plavidla pružnost mládeže, zlepšují paměť a pocity.

Tyto stejné vlastnosti však mohou zkazit blaho lidí s vážnými chorobami dvanáctníku, žaludku, slinivky, jater nebo ledvin. Při problémech s těmito orgány nebo se štítnou žlázou by se ředkev měla používat ne příliš často, v kombinaci s jinými potravinami nebo vaření.

Tato nádherná zelenina je známa již od starověku. Její název se překládá z latiny jako "kořen", ale také spotřebovává jídlo a zeleninu. Vlasti ředkve je Střední Asie, odkud pocházíEvropa v XVI století. Vypadal jako bílá mrkev, která si francouzské kuchaře nezaměňovala, ale už vědí, jak udělat jídlo módní. V Rusku užitečná kořenová rostlina přinesla Petra I z Amsterdamu.

Dnes je pěstování ředkviček nejen v zemi a na zahradě, ale i v průmyslovém měřítku v zimě a v létě po celém světě považováno za záležitost obvyklou a obvyklou.Chovatelé pracují na vytváření nových odrůd a hybridů, které dělají ředkvičky stále snazší a zábavnější.

Secí technika

\ t

Pro setí se vybírají velká semena a pro skleník je důležitější než pro otevřené lůžko. Vzhledem k tomu, že secí materiál není drahý, mnoho zahradníků si obstarává semena. Malé semena se prosévají sítem s buňkami 2-3 mm, největší jsou odebrány pro uzavřenou půdu.

Půda pro ředkvičky by měla být lehká, výživná a ne kyselá, nejlepší je připravit ji na jaře pro jarní výsev. Ihned po vyčištění brambor (okurky, cibule, česnek, rajčata), který je nejlepším předchůdcem ředkviček, je nutné zem dobře vyčistit, vytvořit kompost nebo humus, ne méně než 1 dolar za 1 čtvereček. m. Pokud je půda kyselá, přidejte vápno. Kolik to musí udělat, závisí na stupni okyselení. Pokud je půda těžká, pak je stále vyrobena z rašeliny nebo písku, aby se půda na posteli snadnější a prodyšnější.

V zimě odpočívá připravená půda a na jaře před setím ji opět vylévá, připravuje minerální hnojiva, popel,pokud je to nutné (to také dělá půdu více alkalické), zarovnat, ležet řádky. Před výsevem, pokud se vyskytuje v zimě nebo brzy na jaře, běžci jsou kůlny s velmi horkou vodou. V této době je ředkev zaseta pod filmem, nebo potažená netkanou látkou, aby byl den teplý a v noci.

Před výsevem se semena vydezinfikují, za 30 minut se sivým roztokem manganu zabarví. Některým zahradníkům se doporučuje, aby je dále zpracovávali se speciálními přípravky pro urychlení růstu, ale častěji ředkvičky jdou bez ní. Pak je nutné promytá semena rozložit a vysušit tolik času, kolik bude trvat, aby se nepřilepily na ruce.

Ředkvička je obvykle zaseta v řadách, ponechává mezi nimi až 10 cm a semena jsou rozložena na 3-4 cm, ale můžete je zasít metodou šlechtění a ponechat mezi semeny 5 cm. Hluboko o 1-1,5 cm a odrůdy s dlouhými kořenovými plodinami - o 1,5-2 cm. Není nutné vkládat semena hlouběji na jaře av létě, prodlužuje se tak doba klíčení. Ale odvážní majitelé, kteří na podzim zasévají červené ředkvičky, prohloubí 3 cm, aby v zimě náhodně nevykopali semena.

Aby nedocházelo k narušení malých semen nad ložem, některé ochucené zahradníky předem lepily semena moukovou pastou ve správné vzdálenosti od papíru, například toaletou nebo novinami, a pak je vystavily pouze na správném místě a posypaly zemí.

Existuje dojem, že je nejlepší spoléhat se na vynikající podobnost a umístit jedno semeno na místo toho, aby se zasílal často, a pakztenčení, zranění jemných kořenů rostlin, které zůstanou růst, zpomalí růst, oslabí rostlinu.

Nalijeme semena na zem, je nutné ji namáhat, aby byla zajištěna její plná přilnavost k povrchu osiva, a pak jemně vylejte z nálevky malým odřezávačem.

Video «Malý trik při přistání ředkviček»

Podívejte se na trik, který používají zkušení kariéři při výsadbě ředkviček ve skleníku v venkovském domě.