Tandoor vlastními rukama

2. února 2013

Tandoor s vlastními rukama
\ t


Sekce: Stavba


V tomto článku se dozvíte:
- Výběr místa pro tandoor.
- Výstavba tandoor.
(základové jámy, cihlové zdivo, dlažba tandoor, kupole tandoor, kryt tandemu.)
- Úpravy pro vaření.
- Tandir vlastní video.

Mám rád vaření, zejména na otevřeném ohni. Ale grilování se už dostalo dokořán, takže asi přirozeně vznikl zájem o tandoor. Jejich hlavním účelem je kamna na dort. Až do testu jsem naprosto lhostejný, ale očitý svědek o extrémně chutných tweetech z tandooru nesměl klidně spát. Ale hlavní věc - tandoor lze použít pro pečení masa, ryb a zeleniny.

Po důkladném zachycení tandooru v síti jsem se rozhodla postavit cihly a horní část s krkem byla ponořena z hlíny.

Můj přítel za takovou věc slíbil sto cihel jako dárek a já jsem zjistil, že jíl potřebný k práci, v blízkosti mých stránek - někdo vytáhl stroj. Vím jistě, že ležela dva roky na čerstvém vzduchu, a odborníci se domnívají, že hlína, udržovaná v takových podmínkách, je ideální pro hrnčířské práce.

Místo . Tandoor může být umístěn v zemi. Tato skutečnost, s nedostatkem volných oblastí (oblast, kterou mám malou), je velmi důležitá.

Jediným místem, kde byste mohli kopat jámu pod tandoorem, byla platforma pro auto. Kromě toho je pod baldachýnem, což znamená, že bude možné vařit v dešti,a dokonce iv zimě.

Když jsem v té době zpevnil plochu dlažbou, nechal jsem mezi koly malou, volnou část uprostřed. Přemýšlel, že sem zaseje tráva, doufajíc, že ​​skrze ni voda půjde na zem. Ukázalo se však, že voda na toto místo nepronikla, takže tráva nerostla, ale země byla nesmyslně zkrotena.

Zde jsem vykopal základní jámu pro samonosnou trubku tandoor a azbestového cementu, která by měla zajistit přívod vzduchu pro podporu ohně. Hloubka jámy vyšla trochu přes metr.

Pokládání Tandoor cihel . Dno tandemu bylo položeno v jedné řadě s cihlou, švy usnuly s hlínou. Nad touto úrovní na 5-6 cm je instalován spodní okraj trubky, umístěný pod úhlem 45 ° k povrchu místa. Pak položil cihly na vrchol v kruhu bez řešení. V jedné řadě obsahovalo 24 kusů. Vnitřní průměr vyšel o něco více než 50 cm - takže tandoor širší neumožňoval velikost přidělené plošiny. Položte jen tři řady, horní - mírně roztažené, což vede k malé římse na vnitřní stěně. Poté byly švy zvenčí naplněny suchou hlínou.

Tandoorová stěrka . Horní řada cihel zevnitř byla plánována tak, aby se třely hlínou, takže stěny se zdály být ještě více přizpůsobené pro pečení palačinek. A to, co tvořilo představení, podle mého plánu, mělo udržet stěrku.

První věc byla jíl. Uvařila ho v kbelíku smetanové konzistence a protáhla se mřížkou. Nyní chápu, že bylo nutné vzít menší sítě - spráce s připraveným roztokem proběhla v neoddělitelných kusech. Po tom, hlína odešla bránit. Po chvíli v korytě, kde byla hlinka kyselá, se voda zvedla nahoru a hlína se usadila. Osprchoval jsem vodu, ponořil cihlu a dostal hlínu, která začala zakrýt vnitřní povrch cihlové horní řady. Chcete-li pracovat s hlínou, mohu říci, je hezké. Po nanesení vrstvy jílu zpevnila pásy sádrové mřížky. Na mřížce způsobil novou vrstvu hlíny a hladil dlaň a navlhčil ji ve vodě. Horní hrany mřížky byly vyříznuty, odstranily horní povrchy cihel a pohladily jílem.

Tloušťka hliněné podšívky byla asi 1 cm.

Tanec pro tandoor.Část tandooru položená z cihly měla být blokována hliněnou kopulí s otvorem v horní části. V hlíně, kterou jsem našel v blízkosti místa, nebyla důvěra, takže jsem se rozhodl ji zkontrolovat jako první. K tomu, uvízl gram gramu na 30, vzplanul oheň v grilu, vyschl obrobek a pokusil se ho spálit. Charocha se obrátil na červenou (stal se jako zralá třešeň), ale v důsledku toho všechno prasklo a když se ochladilo, snadno se rozbilo.

Tradičně, jak jsem zjistil, tandoor je vyroben výhradně z hlíny s přidáním ovčí vlny. S největší pravděpodobností - pro posílení. Vzhledem k nedostatku ovcí - jako velbloud - vlny a neřezání jejich pláště, jak mi někdo doporučil, jsem se rozhodl posílit hliněné skleněné vlákno ze sádrové mřížky.

Kopule měla být vyrobena na určitém vzoru odpovídající formy (tradičně byla formována z jílovitých klobás, ukládala se jedna na druhou, ale taková zkušenost nebyla a dělat)tak jsem se neodvážil. S výběrem šablony se vyskytly potíže - ani já ani obchody nenalezli nic vhodného. Předpokládal jsem, že by se jednalo o plastovou nádobu správné velikosti a tvaru, ale všechny hrnce, misky a vázy byly malé a ty, které byly přibližně ve velikosti, se nehodily do formy.

Klopýtal však v obchodě na váze z šamotové hlíny. Měla požadovaný průměr a tvar byl nejvhodnější pro všechno, s čím se setkali. Je to snadné vzít, odříznout dno a nainstalovat jej na zdivo - bez sochy, žádné spalování je nutné. Ideální! Ale okamžitě opustit svůj plán - ponořit kupole nezávisle - nechtěl jsem. Zejména proto, že jsem již materiál připravil, a četl jsem spoustu literatury o modelování a upuštění jílu. Ano, a příliš jen s hotovým hrncem. Navíc jsem nakonec našel šablonu požadovaného formuláře. Ukázalo se, že je to kotle na surové železo na 16 litrů. Pomohl, jako vždy, soudruzi.


Pak bylo jednodušší odstranit hotovou kopuli z předlohy, zablokovat měď (byl úplně nový, stále v oleji) mokré papíry a začal se třít hlínou, opouštět díru shora. První vrstva jílu položila pět milimetrů, pak se odřízla z pásů omítkové mřížky a obnažila je hliněným polotovarem. Síť byla opět omítnuta hlínou a nechána lehce zaschnout. Pak - nová vrstva hlíny, mřížky a tak dále.

Všechno jsem dělal asi týden. Hlína špatně schne - na ulici během celé doby práce byla chladná (jaro se zdálo být chladné, jako nikdy, a surové). Ráno nechám vrstvu vyschnout. Dal jsem další vrstvuvečer Tloušťka stěny tedy byla přibližně 1 cm.

Nechtěl jsem tvrdě vynucovat nábor, pomyslel jsem si, že když pálím, nebudu schopen se rovnoměrně zahřát. A s velkou tloušťkou stěny výrobek déle schne.

Ale hrdlo vykopalo silnější a navíc, když bylo vyrobeno, přidalo vlákno z hlíny z diagonální mřížky. Aby to bylo snazší pracovat s jílem, vyvazkujte ho tenkou vrstvou překližky, a když se ponoříte trochu, pili klobásy a vytvořili z nich krk.

Pro urychlení sušení hotové kupole použijte tepelný ventilátor - ohřívač železa se zahřeje a rovnoměrně zahřeje v jílu. Ohřívač není neustále pronásledován - nechal ho zapnutý 8 hodin, v noci se otočil a zaclonil ho závojem.

Druhý den ráno byla hliněná kopule oddělena od mědi a hmota šla rychleji. Zejména proto, že se zlepšilo počasí - slunce se rozhlédlo.

Odstraněná kopule byla roztržena z hlíny zevnitř a obeznala okraj. Po tom, kopule byla zkoušena a uvědomil si, že to bylo nutné zvýšit jeho výšku - snížit krk byl 1-2 cm nad úrovní dlaždice, a v tandoor nedostal vodu (baldachýn chrání, samozřejmě, z deště, ale přesto ...).

Znovu, jíl byl nahrazený skleněným vláknem, převalil se přes klobásu, ponořil je do okraje kopule, změkl vrstvy a uschl na slunci. Ve večerních hodinách se v důsledku sušení objevily praskliny - téměř po celém povrchu kupole. Ale nezastavujte kvůli tomuto procesu! Hliněné mléko opravilo praskliny a v této podobě byla kupole odeslána do garáže v noci, kde zapnul topení.

Ráno kupole, soudě podlebarva, suchá - můžete ji nasadit. Aby toho dosáhl, oprášil horní část cihly, položil na ni vrstvu hlíny a na ní položil kopuli. Po té se spoj s cihlovým zdivem vyrovnal a jemně opálil tandoor.


Zkoušky pevnosti.Trvalo to asi tři týdny, co začal dělat tandoor vlastními rukama. Hlína tentokrát vyschla a já jsem se rozhodl pro tvrdší ohniště. Vrhl na něj tandyr suchého tresky. Thrust - prostě blázen! Po tomto experimentu však došlo k trhlinám, které se při ochlazení prakticky nepoznaly. Musel jsem opravit stěny hlinitým mlékem. Také uvnitř vznikly trhliny, ale nevýznamné. Nicméně, přes nemnoho takových ops, praskliny uvnitř stal se více viditelný. Když klepali na stěny kupole, nezazvonili jako fit, ale vydali "dřevěný" zvuk.

Ale bylo nutné, aby věc byla logická - vypálit tandyr. K tomu jsem postupně zahříval papírem, pak začal házet břízy. Stěny se postupně zahřívaly a na nich se nejprve usazovaly saze. V grilu vystřelili uhlíky a uzavřeli kopuli z vnějšku, hodili kus uhlí na uhlí. Uvnitř Tandyr udělala břízový dres.

Oheň uvnitř začal bzučet jako v raketě! Taková trakce nebyla pozorována v krbu, ani v buržoazii. V azbestové cementové trubce vzduch nasákl tak, že pokud by nějaký komár pokládal létat blízko, také by nasával v tandoori. O baldachýnu se začalo vážně bát - nerozsvítilo se. Palivové dřevo hoří jakostřelný prach, v metrech nad krkem, nedrží ruku - hoří. Kvůli pokusu jsem rozbil láhev, položil krk na drát a začal se smažit v tandoori. Za necelé tři minuty se sklo tavilo !!!

V tomto režimu jsem dřevo spálil čtyři hodiny, možná i více. Uvnitř hlíny se stala stejná barva jako cihla. Byl to pocit, že celá struktura byla spojena dohromady - vypadalo to působivě. Praskliny se samozřejmě zdály, že se mi nelíbí.

Další den, kdy se tandyr zchladil rukama a bylo možné ho pozorně prozkoumat, se ukázalo, že uvnitř i vně byly praskliny. S mírným poklepáním spadl kus kupole. Při opakovaném poklepání kopule rozptýlené vůbec. Laminátové pletivo se spaluje, ale ne hoří. Při poklepání na střepy navzájem, zvuk je "dřevěný". Střepy byly snadno rozbité. Ale ve vodě, samozřejmě, nemáčejte.

Plán „B“ . Nemělo smysl obnovovat takovou kopuli. Proto přistoupil k realizaci plánu "B" - použití jako kopulovitá váza z šamotové hlíny. Původně je určen pro pouliční barvy. Koupil jsem ho za asi 40 dolarů, když jsem si uvědomil, že zkušenosti s jílem selhávají.

Bulharský odřízl dno vázy. Díra byla měřena nerezovou miskou, která měla být použita pro vaření v tandoori. Vzhledem k tomu, že váza nebyla dostatečně hluboká, bylo nutné ji před položením zdivo zvednout do jedné řady cihel a postavit je do pořádku. Po instalaci vázy byla hlinka omítnuta cihlovým spojem.

Poslední nevyřešená otázka zůstala - co uzavříttandyr z cihel. Četl, že na východě, když se vaří v tandoori, je horní díra opatřena hlínou. Vyhlídka na míchání jílu pokaždé, když chci upéct něco, co se mi nelíbilo, tak jsem plánoval ponořit hliněný kryt do velikosti. A udržet teplo, můžete pokrýt něco z vrcholu - například, cítil. Víko však nemuselo vyřezávat - na farmě našlo víko z litého kotle litiny. Podle velikosti - jen přijít.

Trubka pro potrubí . Je navržen tak, aby překonal přístup vzduchu do tandooru a chránil část trubky, která vychází ven na povrch. Trubka, kterou jsem odřízl na kachlovém místě pod úhlem, rovnoběžným s povrchem místa. Rám pro muže se vaří z ocelového rohu. V prostoru kolem potrubí, nalil písek - pokud dojde do vody, pak bude absorbovat a nepadá do potrubí (konec trubky je nad úrovní písku). K připevnění rámu zabil muž čtyři rohy o průměru 8 mm v rozích a přivařil je k rámu.

Konečné zpracování . Tobolka byla omítkována zvenčí hydroizolační směsí Tserezit CR-65 (po opravě vlevo). Pak vyhodil baldachýn s expandovaným jílem a shora byl naplněn cementovými mléky. Keramit - kromě toho, že slouží jako ohřívač - bude hrát roli klapky při tepelné expanzi tandooru. V poslední fázi položil kachlový prostor všude, kde je to možné, prostor kolem tandooru. A tam, kde se dlaždice nehodila - udělal cementový potěr. Stará dlažba musela být částečně přeložena: vztyčit místa a někde se utopit.

Příslušenství k vaření.Vaření v Tandooru má své zvláštnosti, proto jsme museli udělat několik speciálních úprav.

hlavního kroužku je suspenze, založené na třech krk tandoorovými skob ve tvaru L: to bude viset špízy a další příslušenství. Konstrukce svařovaných tyčí s čtvercovým průřezem, řez drážky v krku uzavřít háčky neinterferují příchutí kryt. Uvnitř závěsné tyče pryvaryv dráty? 8 mm, která je připojena k háku pro zavěšení masa a pero (s drátem? 6 mm), který byl vhodný pro instalaci Tandooru suspenze a odstranění z něj.

Po vyjmutí špejle jsem si uvědomil, že maso se při zavádění dotýká krku. Musel jsem svařit jiného v rámci hlavního kroužku s menším průměrem, která bude viset na špejle.

V misce z drátu z nerezavějící oceli? 6 mm rámu prstence pryvaryv na závěsných systémů na břevno. Všichni počítali, že šťáva z masa během vaření kapala v misce.

zpracovává se suspenze následně svařovat poperechtsi - to vše aniž by to design byl křehký, a v různých hmotnostních jehle miska mohla převrátit. Po dokončení hotového přívěsku byl přikrytý slunečnicovým olejem jako litinové víko.

Teplo přes kryt bude částečně vycházet z tandooru. Snížit tuto tepelnou ztrátu, rozhodl se ji izolovat z horního plsti. - díky přátelům, kteří mi dali tloušťku řezu 4,5 cm od zůstatku bude dělat polštáře, koberečky na pokrytí lavičky, kdy se propad sedět venku.

Při vaření ohněm kolem okrajů víka se trochu zplonilo,kde je těsně přiléhající. Vůně je velmi pestrá! Ale všechno je přirozené a teplé.

Tandyr byl opakovaně testován. Musím říct, že se mi nikdy nepodařilo maso zjemnit (nemluvím o chuti). Kromě toho, tandoor s vlastníma rukama vám umožní vařit maso s velkým kusem - nedávno, prase v 12 kg pečené úplně, a že na vrchol není spálen, byl unavený z jeho testu. Po půl hodiny zahříval tandyr a koupal se dvě a půl hodiny. Prostitutka prasátko je úžasné!

Pokusné koláče jsou stále před námi, dokud ruce nedosáhnou.

O. Syvenko.
Tandyr s vlastníma rukama video

Zdroj vlastních výrobků:

http://www.umeltsi.ru/