Topné a varné pece: zařízení a výhody hybridních konstrukcí

Současná úroveň služeb nás naučila být zcela spokojeni se zásadou „all inclusive“. Očekáváme multifunkčnost od výpočetní techniky, komunikace, domácích spotřebičů, technických zařízení budov. A dokonce si to vyzkoušejte na takovém tradičním zařízení našeho domu jako kamna na dřevo. Nejuniverzálnější pec na světě je ruská, pohádka o líném, ale štěstí Omelka. Může dělat téměř všechno: jednotně ohřívá místnost, lépe než jiné typy pecí; V něm můžete péct chléb a chutné koláče; Extrémně vynikající "rajská" kaše s masem a houbami; dokonce napařování Pouze na pravé ruské troubě s nočním stolkem můžete namočit v teple, když je kolem domu zničený zlý pluh a prasklý mráz v rozích protokolu. Nicméně, bez ohledu na to, jak dobrá by byla klasická ruská trouba, z hlediska mnoha současných vesničanů, má tři nevýhody: příliš vysoká, účinnost není dostačující, je nepohodlné používat pánev s nelepivým povlakem. Jako alternativa jsou vynalezeny kompaktní pece na pečení.

Obsah
  1. Obsah
  2. Obecný spotřebič topení a sporáku?
  3. Jak zlepšit účinnost kamen?
  4. Druhy topných a varných kamen?
  5. Ruská vyspělá pec?
  6. Pec na ohřev a vaření s vodním okruhem?
  7. Litinové topení a vařiče?
  8. Video: zdivo topení a sporáku?

Obsah

  • Zařízení pro všeobecné vytápění a vaření
  • Jak zvýšit účinnostpece
  • Varná kamna na ohřev a vaření
  • \ t
    • Ruská vyspělá pec
    • \ t
    • Topná a varná trouba s vodním okruhem
    • Kamna na topení a vaření litiny
    • \ t
  • Video: zdivo topení a sporáku

Obecný spotřebič pro topení a vařič?

  • Pece (palivové plnivo) - základ každé pece. Jeho rozměry mohou být různé, ale v kompaktních pecích a pec je malá. Protože je nezbytné umístit desku ve vhodné výšce (asi 90 cm) nad ní, je pec umístěna pod obyčejným.
  • Porucha - kanál, uzavřený dveřmi, umístěný pod pecí a vedoucí do jeho dolní části. Překryté rošty, které jsou umístěny vzduchem foukaným palivovým dřevem. Stupeň otevření dveří byl podmíněn regulovaným průtokem kyslíku, intenzitou a dobou spalování palivového dříví.
  • Plate - to je v jeho přítomnosti, že kamna na vytápění a vaření se liší od klasické ruské pece. Jedná se o ocelový nebo litinový plech, instalovaný přes ohniště. Ve střední části desky mohou být umístěny odnímatelné části. Po odstranění takové položky můžete pánev umístit přímo na oheň.

Odnímatelné kruhy na desce by měly být dobře upevněny k základně a navzájem, jinak bude kouř pronikající do mezery pronikat do místnosti

.
  • Trouba v klasických pecích (ruská a skandinávská kamna, tradiční pece na chléb a pizza) je kombinována s ohništěm. Vzdálená část palivového článku má často druhé dveře pro snadnou údržbu,naložené palivovým dřívím, je blíže k ústům vařené. V moderních modelech, trouba je uspořádána ve formě odděleného výklenku ve zdivu nebo uzavřené kovové skříňce, umístil vedle pece. Nejčastěji je trouba zcela izolována od plnicího hrdla paliva a kouř do ní neproniká. Toto řešení neumožňuje ochutnat pokrmy v květináčích tak chutné, jak to dělaly naše babičky, ale trouba je kompaktní a slouží pro samostatné pece. Čím silnější je pec, tím déle může trouba skladovat teplo.

Nejčastěji používaným schématem je umístění hlavních prvků topení a sporáku. 1 - byl vystaven přívodu vzduchu do spalovací zóny; 2 - ohniště; 3 - izolovaná trouba; 4 - deska s odnímatelnými kruhy. Ačkoli toto uspořádání neposkytuje nejlepší podmínky pro ohřev a vaření, umožňuje troubě, aby byla co nejkompaktnější

.

Schéma nižších šesti řad zdiva. Pokud trouba není izolovaná, v dolní části instalujte dvířka pro čištění

Pořadí prvních šesti řádků. Pro stavbu takové kompaktní pece je zapotřebí (kromě komína) pouze 175 cihel a odpovídající počet kovových dílů. Velikost plánu je 88x100 cm, což je ideální volba pro malý venkovský dům.

Jak zlepšit účinnost kamen?

  • Komín může být rovný, v tomto případě produkty spalování přímo z ohniště okamžitě jdou do svislého potrubí. S tímto roztokem účinnost pece nepřekročí 50%. ZvýšitJe nezbytné co nejvíce využít tepelnou energii horkých plynů. Můžete to udělat tak, že je přeskočíte přes systém figurín.
  • Kouřové okruhy - systém kanálů, obvykle vertikálních, na kterých se plyny pohybují před tím, než spadnou do přímého prostoru komína, který vede ke střeše. Na cestě ven, plyny dávají významnou část jejich energie do cihlového zdiva, topení to. Díky dodatečnému výběru tepla v kouřových okruzích může být účinnost pece zvýšena až na 80%. Je třeba mít na paměti, že čím déle je kouř, tím lepší by mělo být zatažení na střeše.

Čím větší je délka kanálů (kouřové okruhy), tím účinnější je teplo ze spalování palivového dříví. Vzhledem k poklesu trakce s komínovou komplikací se však nedoporučuje provádět více než dvě vertikální zatáčky v jednopodlažních budovách.

Kanály mohou být umístěny svisle nebo vodorovně

  • Schieber - západka, umístěná na svislém úseku komína za kouřovými okruhy, je určena k nastavení trakce. V chladném období, kdy se kamna neohřívají, je třepačka zcela překrytá.

Optimálním určením poměru velikostí a proporcí plnicího hrdla paliva, konfigurace figurín a průřezu komína dostaneme tzv. Ohřívací a varnou troubu s dlouhým spalováním. Účinnost spalování paliva bude maximální a přívod vzduchu foukáním a průvanem může být nastaven tak, že jedna záložka palivového dřeva bude spalovat s mírnou intenzitou po několik hodin.

Odrůdytopení a vařiče?

Existuje mnoho typů takových pecí, z nichž všechny nelze spočítat, připomínáme jen několik:

Ruská vyspělá pec?

Jedná se o řadu vývojů, na jejichž základě byl tradiční design. Masivní zdivo drží teplo po dlouhou dobu, je distribuováno rovnoměrněji. Velkou troubu je možné vyměnit občas, produkty vařené v troubě, nikoli v nejlepším případě. Řešení je velmi populární, když je k ruské peci připojena přídavná palivová nádrž s ocelovou deskou z pece pece. Kouřový kanál druhého ohřevu zpravidla jde do komína odděleně od hlavního kanálu. Současně v cihlové jsou uspořádány další horizontální kouřové okruhy nebo konvektivní odtoky. Použití rafinované ruské pece může být ve dvou režimech: v mimosezóně pro vytápění stačí dost menšího topného oleje, v mrazu je možné roztavit hlavní pec. Rafinovaný ruský sporák absorboval všechny výhody klasického modelu, jeho funkce vaření se rozšířily. Nedostatek pouze dvou: velká velikost a vysoká cena pece.

Varianta zdokonalené ruské pece, znázorněná na obrázku, je při provádění poměrně složitá, ale má řadu nepopiratelných výhod. Jedná se o pohodlný režim zahřívání, který je vyhříván lůžkem, možnost dvoufázového ohřevu, schopnost pečení chleba, vyšší ve srovnání s tradiční možností nákladů a přínosů

.

Stejná pec v oddíle

Ohřívací a varná trouba s vodním okruhem?

Zde jsou možnosti příliš mnoho,kontura může být zabudována do kompaktního provedení místo trouby a vylepšená ruská trouba, která šetří všechny ostatní prvky. Vodní okruh může sloužit k ohřevu vody nebo sloužit k přípravě teplé vody. Nesou ho z oceli, může to být případ, svařený z potrubí nebo nádrže na teplou vodu. Nejjednodušší a nejlevnější možností je použít jako obrys staré litinové baterie nebo ručníku.

Hybridní konstrukce ohřívače a ohřívače teplé vody s ohřívací nádrží. Zdědila po ruském prostoru ohniště, varnou desku, masivitu a lůžko. Z kuchyně - sporák, další pec, která se nachází na boku. Menší palivový hořák a voda. Z nizozemského hybridního pece vzal také nejlepší - systém figurín, vyrobený ve formě klapek a zvyšující jeho ziskovost

Trouba s vodním okruhem během zdiva. Registr silnostěnných ocelových trubek bude ponořen přímo do pece. 1, 2 - vstup a výstup pro vytápění

Litinové topení a sporák?

Toto je samostatné téma. Populární v evropských zemích s mírnějším klimatem než my. Krásné, stylové, pohodlné a kompaktní. Ale silnice a odpovídající nahrazení pece v našich podmínkách nejsou schopny.

litinový sporák, sporák vypadá stylově, je vhodné vařit, ale na krátkou dobu se nedrží a jako topný článek v chladném podnebí je znatelně horší než cihla

Navzdory aktivnímu zavádění vysokých technologií do našich životů a, jak slibujeme, rychlevývoj planety Mars, vytápění domů se šunkou a jezerem, stejně jako vaření na ohni, je stále relevantní. Konec konců, ne všude je centralizované zásobování teplem nebo plynem. Pro soukromý bytový dům je nejúčinnější variantou moderní kotle na tuhá paliva a vodní topné systémy postavené na jejich základně, plus elektrické nebo plynové sporáky. A pro chaty, kde je zima vyhřívána pouze periodicky, je optimální řešení - ohřev dřeva a vaření kamen.

Video: zdivo topení a sporáku?