Větrací jídelna

Mnoho soukromých vlastníků domu mylně věří, že není zapotřebí zařízení pro správnou cirkulaci vzduchu. Jsou překvapeni, když slyší opak. Nicméně, v každém systému větrání domu je prostě nutné. Kromě toho, že je problematické a je třeba vzít v úvahu mnoho aspektů, které byste prostě nebude věnovat pozornost při bydlení v bytě.

Obsah
  1. Jaké typy větrání by měly být zvoleny pro chaty
  2. Který systém zvolit?
  3. Jak správně vypočítat parametry systému?

Jaké typy větrání by měly být zvoleny pro chaty

Volba konkrétního systému závisí především na místnosti. Například v sanitárních místnostech je dostatek přirozené těžby, a výpočet větrací jídelny, a ještě více s kuchyní, bude vyžadovat použití mechanického modelu.

Větrací kanály jsou obvykle položeny v blízkosti komína a musí být umístěny co nejvýše na střeše. To umožňuje nejúčinnější využití výfukového systému. V domech, kde jsou krby nebo pece, je nutné dodatečné vybavenívětrání jídelnya dalších prostor, ve kterých jsou umístěny, řádné fungování.

Který systém zvolit?

Místnosti, které vyžadují nejúčinnější výměnu vzduchu, mohou mít různé systémy:

  • přírodní
  • přítok-výfuk
  • vícenásobný

První z nich se považuje za nejjednodušší formu. Současně vstupuje do místnosti čerstvý vzduchokna, dveře nebo ventily instalované ve stěnách. Ale pouze jednapřirozená ventilační jídelnanebude stačit. Obvykle v soukromých domech, tato místnost je oddělena kuchyňkou pouze barovým pultem a samozřejmě, že vzduch v ní bude nasycen výpary a pachy z připravených jídel. Proto se doporučuje, aby tyto místnosti byly vybaveny nuceným výfukovým potrubím. Může fungovat jak trvale, tak pouze při práci na plynovém sporáku. To vám umožní udržet potřebný oběh vzduchu v místnosti.

Druhým typem jeventilace s nuceným výfukemkuchyně a jídelny, kombinovaná v jedné místnosti. Může pracovat jak samostatně, tak ve spojení s klimatizačním systémem, což umožňuje nejen regulaci výměny vzduchu, ale také udržení potřebné teploty v místnosti.

Přílivová jednotka se zpravidla skládá z kompresorových a kondenzačních zařízení:

  • filtr
  • kalorifer

Tyto systémy však mají významné rozměry a vysokou úroveň hluku. Proto častěji dávají přednost monoblokovým variantám. Jsou sofistikovanější a mají kompaktní tvar a jsou umístěny ve zvukotěsném pouzdře.

Existuje i jiné stravování s ventilací typus použitím vícezónového systému . Je to jeden z nejmodernějších a nejkomplexnějších doposud. Umožňuje nastavit parametry teploty a vlhkosti pro každou místnost.

Jak správně vypočítat parametry systému?

Požadavky na výměnu vzduchu v různých prostorách jsou významnéjsou odlišné. Například i v kuchyni vybavené plynovým sporákem a el. Pro první variantu je požadováno ne méně než 70 m3 /h, a pro druhé to stačí a 50 m3 /h. To vše musí být nutně zohledněno při provádění výpočtů.

Mnozí se domnívají, že větrání jídelny v kombinaci s kuchyní lze provádět přirozeně as instalací standardního výfuku. Takové vybavení je však omezené a může tak vyřešit problém výměny vzduchu pouze přímo nad varnou deskou.

K úplnému vyřešení problematiky větrání prostor pro vaření je nutné použít speciální odsavač vybavený ventilátory. Nejjednodušší způsob, jak je nainstalovat do kanálů, které se konají v kuchyni a v sanitárních místnostech. Právě tento společný systém větrání poskytuje nejlepší výsledky a nejčastěji se používá v místnostech s vysokými nároky na výměnu vzduchu.