Vlastnosti odrůdy Melon Torpedo

Dune Torpedo je nejznámější a populární asijská značka. Ve svém domě v Uzbekistánu se tato kultura pěstuje na každém nádvoří, a když přichází období zrání ovoce, vzduch je naplněn podivnou dyenickou vůní. V Rusku rozmanitost Torpedo začala růst v XVII století. Od té doby se meloun pevně zakořenil v našich zeměpisných šířkách a nyní je úspěšně pěstován ve městech a farmách.

Obsah
  1. O třídě
  2. Užitečné vlastnosti
  3. Jak si vybrat
  4. Video «Volba melounu Torpédo»

O platové třídě

Vlasti Torpéda jsou považovány za Střední Asii. V těchto zemích se nazývají svým způsobem, například v Uzbekistánu se nazývají "Mirzanchulskaya". Mimochodem, Torpedo je také populární jméno. Je zřejmé, že meloun byl pojmenován pro prodloužený tvar, vzdáleně připomínající shell stejného jména. V naší zemi se tato kultura nazývá "meloun duha", ale pro její chuť se trochu liší od pravého uzbeckého torpéda. A to není překvapující, protože klima v našich zeměpisných šířkách není tak horké, a proto plody nejsou tak sladké.

Meloun Torpedo je pozdní odrůda. V našich zeměpisných šířkách trvá dokončení zrání nejméně 90 dní. V asijských zemích, kde je klima suché a horké, dozrávají plody rychleji - v polovině srpna. Tato odrůda je velmi milující a pokud se její pěstování uskuteční za vhodných podmínek, pak plody mohou dosáhnout hmotnosti 10-15 kg. Nicméně, jen zřídka se nám daří pěstovat tequiny nad 5 kg.

Tyto melouny jsou navenek velmi atraktivní. Zralé plody mají intenzivní žlutou barvu s tenkýmibílé žíly, tvoří vzor sítě. Kůže je hustá, středně tlustá, odolná proti poškození, což činí odrůdu dobře přepravovanou. Myakush bílá, sladká, lehce mastná, velmi šťavnatá a voňavá.

Různorodost torpéd se liší silnými, intenzivně naklíčenými výhonky. Mladé biče rostlin rostou více než 2 metry, takže keře často vztyčují podpěry, které jsou tkané. Výtěžek odrůdy je 2,5-3 kg na metr čtvereční.

Užitečné vlastnosti

Jakýkoli meloun je v zásadě považován za nízkokalorický a velmi užitečný potravinový produkt.Torpedo je sladká odrůda, která má nejvyšší obsah kalorií mimo jiné - 35 kcal /100 g. Jedná se o nízkokalorický index, takže ovoce lze bez omezení použít i pro osoby s nadváhou.

Ovoce je z 90% tvořeno vodou - to je důvod, proč žízní tak důkladně. Obsahuje také hodně (7,5 m) sacharidů, ale všechny jsou jednoduché a rychlé. Počet proteinů a tuků je minimální - 0,6 a 0,3 g. Tuhý meloun obsahuje organické kyseliny, mnoho potravinářských vláken, pektiny, enzymy, zlepšuje činnost střev, stejně jako celou řadu vitamínů B, vitamínů A, C, P, PP.

Minerální složení představuje draslík (118 mg), chlor (50 mg), sodík (32 mg). V menším množství obsahuje vápník, hořčík, síru, fosfor, sodík. Ze stopových prvků v ovocné buničině jsou přítomny železo, jod, měď, kobalt, mangan, fluor.

Bohaté a rozmanité chemické složení vysvětluje,proč je meloun této odrůdy tak zdravý pro zdraví. Má následující účinek na lidské tělo:

  • vede k normálnímu fungování střeva, zlepšuje trávení;
  • odstraňuje přebytečnou tekutinu, toxiny a strusku, zatímco při dlouhodobém používání snižuje uvolňování solí v kloubech;
  • zvyšuje imunitu;
  • stabilizuje činnost nervové soustavy, zlepšuje náladu, zachraňuje deprese;
  • posiluje srdce a stěny cév, odstraňuje přebytek cholesterolu;
  • zvyšuje hemoglobin a podporuje rychlé zotavení po nemoci, operacích.

Odborníci na výživu doporučují tuto odrůdu používat pro vykládku. Vzhledem k tomu, že maso je velmi sladké a vodnaté, produkt lze považovat za ideální pro výživovou výživu.

Je důležité vědět: Doporučuje se používat Tortoise melouny odděleně od ostatních produktů. Po něm byste neměli pít mléko, nápoje z kyselého mléka, vodu nebo alkohol a interval mezi recepcemi by měl být nejméně 2 hodiny.

Jak si vybrat

Pro obyvatele regionů, kde se pěstuje tato odrůda, není výběr kvalitních a zralých plodů bez obtíží. Ale v mnoha městech, zejména těch velkých, se dovážené měsíce prodávají na trzích a objevují se tam dříve, než začíná sezóna. Jak si vybrat kvalitní a užitečný produkt v tomto případě, a proč meloun koupil na trhu tak často nás zklamává?

Existuje několik doporučení, která vám pomohou vybrat si dobré ovoce sami:

  • Od té doby je odrůda Torpedo pozděNeměl by se kupovat do konce srpna, ale je to nejlepší v září. Ovoce prodávané na trzích v polovině léta obsahuje mnoho škodlivých látek, které se používají k urychlení zrání.
  • Další důležitý bod: melouny, podobně jako všechny melouny, rychle akumulují škodlivé chemikálie, které stimulují růst a zrání. Pokud má žlutá kůže zelené žíly, znamená to, že plody se pěstují s použitím dusičnanů.
  • Žebrované ovoce má jednotnou žlutou barvu. Zelený skvrny naznačují neúplnou zralost ovoce. Hnědé skvrny a promáčknutí jsou příznaky toho, že se produkt začíná kazit.
  • Plně vyzrálá kůže Torpedo musí být lehce elastická. Neměli byste kupovat ovoce s škrábanci, malými zářezy, prasklinami.
  • Zkontrolujte, zda meloun nýtuje poklepáním na kůži - pokud je zvuk neslyšící, znamená to, že ovoce je zralé.
  • Semena uvnitř zralého ovoce mají nažloutlý odstín a snadno se oddělují od buničiny.
  • Buničina zralého torpéda je bílá a měkká. Pokud je pod kůží žlutý proužek, pak je kultura krmena ledem. Zelený pruh je známkou toho, že ovoce je roztrhané příliš brzy.
  • Bílý vzhled, ale hořké maso svědčí o tom, že meloun začal kazit.
  • Fistula by měla být silná, ale suchá.
  • Zářivě pomerančová kůra v nepřítomnosti charakteristické aromatické příchutě je známkou nadměrného ošetření půdy močovinou. Skutečné melouny odrůdy Torpedo se vyznačují nesrovnatelnou vůní, která připomíná směs vanilky a hrušek.a med.

Nekupujte ovoce od pochybných prodejců, ani na místech, kde nejsou produkty na prodej: podél silnic mimo trh.

Vyberte si plody pouze žluté, voňavé. Pamatujte, že meloun zkřížený není uložen, takže se zeptejte prodávajícího, kolik dní je roztrhané. Samozřejmě, že je užitečnější a spolehlivější pěstovat meloun domu v jeho oblasti, ale pokud taková příležitost neexistuje, zkuste se chránit před neúspěšným nákupem.

Video «Volba melodie Torpéda»

Tato pasáž „Kontrolního nákupu“ vás naučí vybrat správné zralé ovoce.