Vše o americkém jabloni Jonathan

"Zimní khoroshavka", "Oslamatovskoy", "Zimní červená" - takzvaný pozdní stupeň "Jonathan" (nebo "Jonathan zlato"), který byl postaven v Americe na konci XIX století. Od poloviny dvacátého století, kdy byl zónován pro chladnější území než Ohio, kde poprvé rostl, bylo jablečné jablko široce rozšířeno po celém území Ukrajiny a severního Kavkazu. Chladnější zimy poškozují jabloně této odrůdy, ale jejich plody jsou dobře zachované a přepravované, takže do jara mohou do svých fanoušků spadnout krásná a lahodná jablka.

Obsah
  1. Historické souvislosti
  2. Popis a vlastnosti odrůdy
  3. Vlastnosti pěstování
  4. Skladování a zpracování
  5. Video «Planting apple Jonathan»

Historické souvislosti

\ t

Jabloně tohoto všeobecně milovaného plemene k nám přišly ze Severní Ameriky. Říká se, že materiál pro práci chovatelů sloužil dvěma nyní těžce zapomenutým odrůdám - "Aesop" a "Spitschenburg". Práce byla provedena v poměrně teplém státě Ohio. Zima je teplá: teplota málokdy klesne pod nulu a léto je dlouhé a horké. V takových podmínkách, nové odrůdy hibernate dobře, k odstranění ovoce "mráz" byl v žádném spěchu.

Chuťové vlastnosti ovoce, jejich elegantní ozdobný charakter nedaly odpočinek chovatelům, kteří chtěli Jonathana rozdělit na sever. Díla vědců byla korunována úspěchem. Počínaje rokem 1954 se tato jablka pěstují v oblastech se zimními teplotami -15 ° Cstupňů

Jonathan zůstal svůdnou surovinou pro práci, takže vědci s ním nadále experimentují. Na základě takových známých odrůd jako John Gold, Jonadred, Aldarred, Prime, McFarrey a mnoho dalších.

Popis a vlastnosti odrůdy

\ t

V popisu této odrůdy se často zaměřují na její chov. Jablka se tak mohou konzumovat již ve 4. nebo 5. roce, v 6. roce dozrávají na celou sklizeň (může to být od 15 do 18 kg jablek). S každým dalším rokem pěstování jablek roste, například desetiletý strom dává v průměru 40 až 85 kg. Je znám případ 490 kg jablek z dospělého stromu.

Nedostatek vlhkosti nebo živin v půdě nutně ovlivní počet a velikost plodů.

Stromy nejsou příliš vysoké. Popisy argumentují, že větve jsou umístěny pod ostrým úhlem k žaludku, ale závažnost plodů a věku je činí mírně níže dolů, a tím i širokým rozpětím koruny. Kůra je natřena zelenavě hnědou barvou.

Listy jsou oválné, mírně protáhlé, se zvýšenými, mírně zvlněnými okraji. Jejich barva je zelená, ale vzhledem k silné stříbrné opuhushnosti v různých popisech tam - "zelená s lily-stříbrná plaketa".

Tento botanický popis nazývá tento druh samo znečišťujících látek, ale s přirozeným opylováním není více než 3% plodů vázáno, s umělým - až 7%.

Je mnohem lepší vytvořit vaječník, pokud na místě (jejich vlastním nebo sousedním) roste "Idared", "Mechtosh", "Golden Delishes", "Spartan", "Umanzimní “.

Plody této odrůdy jsou velmi krásné - kulaté nebo kulaté kuželovité s hladkým hladkým povrchem, hlubokým hrncem a uzavřeným šálkem. Lesklá brilantní jablka mají zelenožlutou barvu, která jako zrání vylévá jasně červenou flush. Mnoho jablek před časem čištění je téměř zcela červené s viditelnými podkožními tečkami. Dužnina je šťavnatá, jemnozrnná, lehká krémová nebo nažloutlá ve zralém ovoci, bílozelená - v nezralém. Dezertní chuť je víno-sladká s sotva znatelnou kyselostí a vůně je jemná, nenápadná. Samotný popis je touhou kousnout jablko. Plody se obtížně pojmenovávají, dosahují 100-140 g.

V polovině září je nejlepší doba pro sklizeň. Tenká slupka jablek ke kontrole je silná a pružná, chrání plody před mechanickým poškozením. Krmivo drží jablko pevně, což zabraňuje nechtěnému spadu ovoce. Tyto faktory, samozřejmě, přispívají k tomu, že většina jablek dokonale do konce zimy a za zvláštních podmínek - do konce jara. Jsou snadno přenosné.

Skutečnost, že plody této odrůdy jsou tak dobře chráněné a přepravované, do značné míry vysvětluje její popularitu.

Mezi nevýhody patří sklon k chorobám plísní a nízká odolnost proti mrazu. Vskutku, když zimní teplota klesne na -20 stupňů a méně, může být kůra stromu zmrazena a pokryta chrasty. A prachová rosa zapůsobí na mladé listy, výhonkynebo dokonce ovoce s nedostatkem vlhkosti, hromadění výsadby (hustota koruny), přebytek dusíku ke ztrátě hnojiv draslíku a fosforu. Ale Jonathanově vůni vykazuje impozantní stabilitu, není to hrozné ani v deštivém létě.

Vlastnosti pěstování

\ t

Jabloň by měla být vysazena na slunném místě, aby všechny výhonky, kopí, roční krupice a ovocné výhonky, na kterých se tvoří vaječníky, mohly dostat dostatečné množství slunečního světla a čerstvého vzduchu. "Jonathan" roste dobře na polévkách a hlínách, ale musí být alespoň jednou za několik let překvapen hnojivy na bázi fosforečnanu draselného, ​​aby se vyrobil kompost nebo přebytečný hnůj (můžete ho nahradit ptačím okem).

Pokud se chcete usadit ve své vile "Jonathan", nezapomeňte, jak často jsou zimní teploty ve vaší oblasti pod -15 ° C. Pokud tomu tak není, jděte bezpečně do školky nebo specializovaného obchodu.

Vyberte si sazenice nepřesahující 80 cm bez poškození a zvedání. Je lepší zasadit jabloni na jaře, konec dubna je v pořádku. V prvním roce - dva stromky lépe printiyti z přímého slunečního světla. Pro druhý rok života, strom musí začít tvořit korunu, od té doby prořezávání musí stát se každoroční.

Péče spočívá v mírném zavlažování, krmení, jarních řezech, prevenci plísňových onemocnění. Aby se strom co nejvíce chránil před padlí, je nutné odstranit listy a plody z spadaného listí, zabránit jejich hnilobám pod stromem a pravidelně plodit plodový kruh. JakPro prevenci se používá postřik Bordeaux. Pokud se houba stále usadí na mladých listech (a větve by měly být pravidelně kontrolovány), musí strom ošetřit speciálními přípravky v souladu s pokyny. Skor "," Topaz "," Fundazol "- všechny tyto chemikálie dávají dobré výsledky v boji proti padlí. Pouze nepotřebujete ošetřovat strom se stejnou přípravou z roku na rok - jeho účinnost klesá.

Při obzvláště nízkých teplotách se kůra a kosterní větve zahřívají, mohou být vázány speciálním materiálem (strom by měl dýchat strom) nebo použít jehličnaté větve, rákosí.

Skladování a zpracování

\ t

Jablka této odrůdy se pěstují nejen v soukromých farmách pro osobní potřeby, ale také v průmyslovém měřítku. Ročník je dobře zachovalý.Pokud jsou umístěny v chladničce nebo ve zvláštní místnosti, kde teplota nepřesáhne +3 stupně, a vlhkost zůstane na 85-95 procentech, pak takové podmínky zpomalí zrání ovoce a budou na jaře ve stejném stavu, které byly strženy.Pokud je teplota vyšší než proces zrání nezastaví, jablka budou měkčí, mohou se objevit typické místo pro tuto odrůdu (tmavé hořké skvrny na kůži). Ale přežijí až do února.

Plody „Jonathana“ jsou všeobecně používány, - jsou konzumovány čerstvé, konzervované, používané při přípravě stolních vín, z nich připravují nádherný džem, džem, marmeládu, džus a bramborovou kaší.Jsou velmi chutné jako náplně na dorty, podílejí se na přípravě omáček. To vše je způsobeno velkým množstvím cukrů a jemnou strukturou ovoce.

Video «Výsadba jablek Jonathan»

V tomto videu autorka ukazuje, jak správně zasadit ovocný sad. Demonstrace trvá Jonathana.