Výroba cihel

Pro splnění každodenních stavebních úkolů může být i cihla vyrobená vlastníma rukama. Je možné, že získané dovednosti budou důvodem k organizování domácí výroby cihel.

Obsah
  1. Některé funkce
  2. Surové cihly
  3. Pálené cihly

Některé funkce

Hlavní složkou materiálu je jíl, takže kvalita této suroviny má klíčový význam. Zdrojem jílu se může stát jak jeho vlastní místo, tak i nejbližší lom nebo les.

Samozřejmě můžete tento materiál také zakoupit. Kritériem kvality je obsah tuku této složky. Chcete-li určit jeho výši, můžete provést malý test.

  • Hlínu smíchejte s trochou vody. Důsledkem je důkladné promíchání těsta, složení a složení těsta. Hotový materiál by se měl rozdělit na dvě části, vložit do dortu a znovu vytvořit kuličku. Tyto položky by měly být ponechány (nejlépe na slunci) po dobu 2 dnů.
  • Pro trhliny a pevnost je vyžadována kontrola výrobků a pád kuličky z metru. Tvorba trhlin hovoří o vysokém tuku a potřebě přidávat do kompozice určité množství písku. Pokud výrobky zůstanou hladké, pak je hlinka vhodná pro stavební práce.

Technologie výroby cihel zahrnuje výrobu výrobků metodou vypalování nebo bez použití. První typ má lepší pevnost a slouží k výstavbě rodinných domů a dalších staveb. Surové cihly, i když ne nižšíSpálený prvek ve vysoce kvalitní výrobě je však častěji používán pro stavbu malých budov.

Surové cihly

Nejprve je třeba připravit nádobu pro vytvoření výrobku. Pro tento účel lze použít desku (do 22 mm) a dvě překližkové desky, jejichž velikost odpovídá továrním cihlovým materiálům.

  • Spojení rámových prvků se provádí s malými hřebíky. Měla by být opatřena odnímatelným krytem. Formuláře jsou vytvořeny okamžitě ve velkém počtu. Tak bude možné uspořádat dopravník a urychlit výrobu cihel doma.
  • Hotové formy by měly být navlhčeny vodou zevnitř nebo nality stavebním prachem, aby se usnadnil proces získávání produktu.
  • Poté musíte těsto vložit do formy a protřepat pro sklad kartáče. Přebytečné směsi mohou být odstraněny pomocí kovové desky a pak uzavřeny formou víka.
  • Výrobek se poté vysuší. Dobrá pomoc v této práci bude poskytnuta minipivovarem na sušení. Takové zařízení, i když stojí za peníze, nakonec produkuje kvalitní výrobek, který není horší než továrna. Sušení cihly vede k jejímu postupnému smrštění. Obecně platí, že snížení pokračuje na 15%.

Dokončení procesu sušení neznamená, že veškerá voda vystoupila. Pro úplné tuhnutí a dehydrataci je nutné nechat cihly na policích v místnosti s dobrým větráním.

Nenechávejte výrobky pod sluncem. V závislosti na různých podmínkách, včetně teploty, trvá proces sušení jeden až dva týdny.Na konci této doby je cihla připravena k použití.

Je důležité mít na paměti, že tento výrobek nemá dostatečnou odolnost proti vlhkosti, takže je třeba uvažovat o dodatečné izolaci stěny.

Cihly padly

Není-li surovinová metoda dostatečná, je možné se pokusit, aby byla upuštěna. Tato technologie je poměrně komplikovaná a časově náročná. Velký počet cihel to dělá doma není racionální. Ale malá dávka, až 50 kusů, to je docela možné udělat.

Stejně jako u keramiky je nutné provádět tři stupně: vytápění, přímé spalování a chlazení.

  • Ve fázi ohřevu se produkty odpaří a hygroskopicky a hydratují. Současně všechny organické látky vyhoří a dochází k rozkladu uhličitanů. Také se provádí celkové vytápění celé cihly.
  • Ve fázi vypalování mění hlinka svůj chemický stav, který nakonec tvoří pevnou strukturu produktu. Teploty, při kterých se tyto procesy provádějí, jsou v rozmezí 1200 stupňů.
  • Jednoduchá palba však nestačí k vytvoření trvanlivého výrobku. Je nutné pokračovat v procesu ochlazením cihly. Je nutné postupně snižovat teplotu na 600 stupňů, po které je možné práci trochu urychlit. Ostré poklesy teploty budou sloužit jako manželství - trhliny v cihlách.
Takový postup je v podmínkách výroby realizován ve zvláštních pecích. Doma je tento proces organizován v kovovém sudu. Je nutné odříznout dno nádoby a dát ji do ohně.Předtím je třeba připravit ohniště na hloubku asi 5 cm. Umístěte hlaveň na cihly nebo kovové nohy a můžete ovládat a udržovat spalování ohně.

  • Stavba je vyrobena ze surových cihel - jedna z druhé. Je také nutné ponechat prostor pro proudění vzduchu.
  • Pak byste měli hlaveň zavřít shora a aplikovat k tomu řez před dnem. To je nutné, aby se zabránilo průchodu studeného vzduchu zvenčí.
  • Procedura výstřelu trvá přibližně 20 hodin. Po celou dobu je třeba udržet jednotný oheň. Spalovací výkon se určuje experimentálně. Po této době snižte sílu spalování. Víko musí být uzavřeno nejméně 5 hodin. Poté můžete zkontrolovat výsledek.

Po úplném ochlazení výrobku je nutné jej otestovat rozbitím kladivem. Na přestávce musí být viditelná homogenní struktura, rovnoměrně zbarvená. Po tom, rozbité cihly by měly být vloženy do vody na chvíli.

Kvalitní výrobek by neměl porušovat ani měnit barvu. V případě potřeby můžete porovnávat domácí cihly s výrobním analogem pro trvanlivost. Pokud není obdržený produkt horší než továrna, pak má smysl přemýšlet o domácí produkci ve větších objemech.

Vytváření surových cihel doma je skutečnou výzvou, ale k tomu, aby se spálili, bude třeba vyzkoušet. Je důležité dodržet režim teploty a dobu čekání na výsledek. Uchycení ve fázi chlazení, můžetezkazit výsledek tvrdé práce.

Při provádění tak složitého úkolu doma je třeba dodržovat bezpečnostní opatření. Pracujte pouze na místě, které nemá sklon k vznícení. Pro stejný účel je nutné se vyhnout nalezení blízkých hořlavých směsí.

V podstatě, odvážné a nakonec všechno vyjde!