Když sbírat lilek z lůžek

Lilek se již dlouho osvědčil jako předčasně pěstovaná rostlina. Chcete-li získat dobrou úrodu této rostlinné plodiny, musíte nejen poskytnout jí řádnou péči, ale také čas na sběr zeleniny z postele. Není tajemstvím, že přezrálý lilek má charakteristickou hořkou chuť. Je to způsobeno obsahem solaninu - alkaloidu, který je ve velké koncentraci škodlivý pro člověka. Proto je velmi důležité porozumět - když potřebujete odstranit plody z keře, aby byly pro zdraví nejpřínosnější.

Kdy sbírat

Podmínky pro sklizeň lilku závisí na účelu jejich použití. Pokud se zelenina pěstuje ke spotřebě a zpracování, měla by být z lůžka vyčištěna ve fázi technické zralosti. Pokud lilek potřebuje sbírat semena, je nejlepší počkat, až ovoce dosáhne biologické zralosti.

To vyvolává otázku: Jak zjistit, zda lilek dosáhl technické nebo biologické zralosti? V první řadě musíte zjistit, v jakém období zrání v tomto stupni lilku. Tyto informace jsou uvedeny na obalu se semeny. Z hlediska dozrávání jsou lilky rozděleny na:

  • rané zrání - doba zrání zeleniny je 90-110 dní od setí semen do sazenic;
  • dopoledne - plody dozrávají v období 115-130 dnů;
  • Pozdní křídy - dosahují zralosti za 130-140 dnů.

Pokud byly pro rostliny vytvořeny vhodné podmínky a v období vegetace nedošlo k žádným okolnostem vyšší moci (sucho, omrzliny, prudké změny teploty, nemoci), pak obvyklezelenina má čas dozrát určitý čas a do té doby splňují své technické parametry.

To neznamená, že doba zrání je rozhodujícím kritériem pro sklizeň lilku. Stejně tak je důležité brát v úvahu technické parametry, zejména když se zelenina pěstuje v chladném podnebí, nebo počasí nevyhovovalo potřebám zeleninové kultury.

Až do technické zralosti baklažán dozrává 3-4 týdny od kvetení nebo 2-3 týdny od vzniku vaječníku. Technická tuhost znamená stav ovoce, ve kterém jejich vnitřní a vnější vlastnosti plně odpovídají popisu odrůdy. O technické zralosti zeleniny lze posoudit podle následujících charakteristik:

  • dosáhne velikosti odpovídající odrůdovým parametrům;
  • Hustá buničina bez charakteristické hořkosti;
  • lesklý povrch zeleniny - nyní, samozřejmě, různé hybridy, pro které hladká kůže není zvláštní, ale stále, většina klasických lilek má hladký lesklý povrch.
Existuje praxe stanovení plodnosti plodu podle barvy, avšak v případě lilku není toto kritérium vždy vhodné. Barvou je snadné oddělit zralý lilek od přeexponovaného (dosáhl biologické zralosti), protože má hnědou barvu. Nelze oddělit nezralé plody od zralé až po technickou zralost, protože vajíčko z baklažánu má původně barevnou charakteristiku odrůdového popisu.fialová, fialová, černá a bílá nebo bílá.

Ukazuje se, že hlavním rysem zrání ovoce je dosažení optimální velikosti. Pro každou odrůdu je to jiné - tam jsou lilky, nepřesahují délku 7-10 cm, ale některé odrůdy mohou růst na 25-30 sm. Zde je nutné se podívat na plod - pokud během týdne neroste, znamená to, že je načase jej odstranit.

Někdy pěstitelé zeleniny upřednostňují štěpení drobného ovoce, což je motivuje k tomu, že jsou mladí a nejsou hořcí. Takové rozhodnutí však nelze nazvat správné. Pokud jsou například okurky cennější, až malé, a lilek musí mít čas dozrát až do konce. Samozřejmě není zakázáno používat nezralé lilky v potravinách, ale je třeba mít na paměti, že nemají tak bohatou vůni a chuť.

Pokud jde o buničinu, měla by být hustá a pružná. U plodu visícího na křoví se stav drti kontroluje s mírným tlakem. Pokud je kůže ohnutá, ale rychle zarovnána, může být lilek považován za zralý. Naopak, pokud je dřeň příliš hustá, a v kůži, když je lisována, není zde žádný zub, proto zelenina ještě nedosáhla technické zralosti.

Za účelem získání semen by měl být lilek ponechán na křoví až do úplného (biologického) zrání. Následující charakteristiky jsou doloženy biotickým zráním zeleniny:

  • tmavá, nahnědlá, někdy dokonce nažloutlá barva kůže;
  • načechraná, snadno rozmělněná buničina;
  • , osivo lze vidět v černé nebo hnědé barvě.

Chcete-li získat vysoce kvalitní semenný materiál, vyberte největší a nejkrásnější lilek. Nechají na křoví co nejdéle - dokud kůže nezaschne. Pak se zelenina odstraní a položí se na chladné tmavé místo na 1-2 týdny, aby semena mohla zrát.

Každý pěstitel chce udržet svou sklizeň co nejdéle. Je jasné, že rané a středně velké odrůdy lilku nelze zachránit až do zimy, ale pozdní odrůdy zeleniny mají vysoké šance na to. Pokud vytvoříte vhodné podmínky pro takové ovoce, mohou přežít až do Nového roku, a pak ještě déle.

Pro skladování v zimě by měl být lilek sbírán krátce před prvními mrazy. Zároveň je třeba pečlivě přistupovat k výběru ovoce. Mladé vzorky syté barvy s hladkým pealem se vejdou do skladu. Je velmi důležité, aby zelenina neměla žádné škody a na stonku - plísni nebo hnilobě. K praní otrhané zeleniny se nedoporučuje - stačí je složit do krabic, přeložit je pergamenem nebo slámou a umístit chladné místo ve tmě.

Video «Pěstování lilku»

Ve videu je přesně řečeno, kdy je nutné sklízet lilek.