Pekingské zelí: Pěstování a péče v otevřeném terénu

Pekingské zelí je poměrně stará kultura doma - v Číně se pěstuje více než 4 tisíce let a přidává se téměř ke všem pokrmům. V Evropě se stala populární v poslední době - ​​6-7 před desítkami let a lehce získala srdce a žaludeční žaludky. V Americe není zelí jen jedinečnou zeleninou, ale také předmětem průmyslového formátu, pěstuje se s velkým úspěchem a exportuje do mnoha zemí. Můžete pěstovat plodiny i doma, ale pro produktivní výsledek byste se měli seznámit s pravidly a tajemstvím péče o rostlinu.

Pekingské zelí

\ t
Obsah
  1. Popis a charakteristika pekingského zelí
  2. \ t
  3. Užitečné vlastnosti zeleniny
  4. Použití ve vaření
  5. Způsoby pěstování zelí v Pekingu: semena a sazenice
  6. Jak pěstovat čínské zelí ze semen
  7. Výsev semen do sazenic
  8. Potřebujete piknik?
  9. Transplantace v otevřeném terénu
  10. Péče o kulturu
  11. Škůdce zelí v Pekingu a boj proti nim
  12. Jak a kdy sklízet plodiny
  13. Pravidla pro chov pekingského zelí
  14. Jak se starat o pečení ve skleníku?

Popis a vlastnosti pekingského zelí

\ t

Jakmile se Pekingské zelí neozve: Číňané a salát a drobná - vše definuje formu zeleniny. Její listy jsou natřeny jasně zelenou, zelenou nebo žlutou, s bílými žilkami a vrásčitým povrchem. Jsou velmi tenké, jemné, šťavnaté,příjemné chuti, pro které jsou ceněny čerstvé a na salátový dresink. Kakaan je prakticky nepřítomný a hlava sama je protáhlá oválná.

Kultura vznikla v Číně a později se rozšířila do Japonska a do dalších zemí. Ve svém arzenálu existují tři druhy, které určují tvar rostliny:

  • List (vývod).
  • Kachanova.
  • Poloviční ozubení.

Navenek je to trochu jako bělovlasý, ale jeho hlavy nemají obdélníkový, ale podlouhlý tvar a jemnější listy. Existují dvě technologie pro pěstování pekingského zelí - semen a sazenic.

Užitečné vlastnosti zeleniny

\ t

Pekingese má rád nejen vynikající chuť a jemné listy, ale také obsahuje mnoho mikro a makro prvků, vitamínů, vlákniny, bílkovin a velmi málo tuků ve své buničině, což dává rostlinám seznam nízkokalorických dietních výrobků.

Zajímavé! Kalorický obsah 100 g produktu je 13-16 kcal.

Zelí je bohaté na vitaminy skupiny B, C, A, PP, karoten, vápník, draslík, fosfor, hořčík, železo, zinek, mangan. Také mono - a disacharidy, aminokyseliny, mají pozitivní vliv na celkový zdravotní stav.

Vhodné pro gastrointestinální trakt, složky pomáhají eliminovat zánět, mikrotraumata a vředy nacházející se v žaludku. Vitamin C posiluje imunitu a bojuje proti virům. Zelenina se doporučuje pro osoby trpící aterosklerózou, cukrovkou, nervovými poruchami, s problémy s kardiovaskulárním systémem.

Velkorysá zásoba vitamínů a minerálních látek brání rozvojirakovinné buňky, štěpí tuky a odolává jejich usazeninám, čistí tělo před toxiny, těžkými kovy. Denní užívání přípravku pomáhá zlepšit spánek a zbavit se deprese.

Aplikace ve vaření

\ t

Největší hodnotu mají čerstvé ovoce, které si uchovává své složení v nádobí. Lehké zelí, nízkokalorické saláty, používané jako dekor a nádobí. Zelenina je vhodná k vaření, dušení, pečení, z ní jsou vynikající polévky, druhá jídla, přílohy, sedmikrásky, dušené maso, kastrol a další kulinářské mistrovská díla.

Pekingský zelný salát

Jemné listy nevyžadují dlouhé vaření a dávají nádobí beztíže, jemnou a příjemnou chuť. V normálních chladných podmínkách se zelí skladuje o něco déle než týden, po kterém začíná blednout a ztrácí užitečné vlastnosti.

Pro dlouhodobé skladování je lepší připravit okurky nebo zelí, není to méně chutné a kvalitnější než sestra bělovlasá. Pro čerstvé použití v zimě vhodné pro mražení nebo sušení listí.

Způsoby pěstování pekingského zelí: osivo a sazenice

\ t

Navzdory čínskému původu kultury, pěstování pekingského zelí ve venkovním prostoru po celém Rusku, je důležité znát pouze tajemství tohoto postupu. Výsev lze provádět okamžitě u lůžek a pro sklizeň počátkem června se doporučuje pěstovat sazenice.

Šíření sazenic brzy na jaře, a na jihu - pozdě na podzim, abyS nástupem teplých jarních dnů, jeden měsíc po přistání ve městě, bylo možné sklízet první sklizeň. V jednom teplém období, kvalifikovaní pěstitelé zeleniny dostanou 2-3 plodnice, výsadbu sazenic v různých časech, a mají velký skleník, mají rádi čerstvé zelí až do nového roku.

Každá cesta je sama o sobě: semeno nepřináší temnotu klíčky, diktáty, kalení a přesazování rostlin a semenáčky urychlují proces plození.

Jak pěstovat čínské zelí ze semen

\ t

V otevřeném terénu je pěstování pekingského zelí lepší s použitím přistávací pásky. Distribuuje se ve výkopu o hloubce 1,5-2 cm, přičemž vzdálenost mezi řádky je 50 cm a mezi pouzdry 30 cm. V jedné studně, dát na 2-3 semena pro zvýšení procenta podobnosti, a po chvíli strávit ředění, odstranění slabé klíčky.

Zajímavé! Chcete-li pěstovat Peking zelí doma může být na okenním parapetu, pomocí zbývající po přípravě zelí. To je umístěno v hrnci s úrodnou půdou a napojena, po chvíli od středu jsou nové listy salátu.

Při výsadbě čínského zelí v otevřeném terénu se posiluje odolnost rostlin, jsou méně nemocní, nejsou vystaveni virům a škůdcům, odolnější vůči teplotním výkyvům a nedostatku vlhkosti. Mezi minusy patří pozdější rodící se a třesoucí se péče o schody.

Sazenice sazenic

\ t

Je lepší dát přednost semenáčkům, aby se plodina dostala rychleji, je to účinnější a praktičtější. KdyČínské zelí plodiny musí počítat zrání plodů, protože každá odrůda má své vlastní charakteristiky a různou dobu růstu. V raných představitelů hlav vytvořených za 40 dní v 60 středních a pozdních odrůd potřebují 70-80 dní.

, čínské zelí sazenice v pohárech

, čínské zelí zrání Semena se vysévají sazenice v březnu - duben, po krátké denního světla a stabilní pokojové teploty.

Pozor! Na případné výkyvy teplot a delší sazenic lehkých půjde do rukou a květu.

v otevřeném terénu výsadbě se provádí až do května, kdy se počasí zlepší a hrozba jarních mrazů vypršel. Ačkoli sazenice čínského zelí snesou teplota klesne pod +5 stupňů, nejlepší indikátory zdokumentováno při teplotě + 15 ... + 18 0C. Ve sklenících řízení probíhá v dubnu, kdy zaseto rané a střední třídy, odejít koncem srpna. Chcete-li vytvořit skleníkový efekt použití film, který pokrýval nádob nebo postele po výsevu. Urychluje se otok a proklovuvannya semena.

před výsadbou by měla být prováděna na zpracování materiálů a plísňové infekce dělat v horké vodě při teplotě + 50 °, klesá zpět do gázy sáčku semen po dobu 15 minut, po které následují dva minut plavat ve studené vodě. Tento postup může být nahrazena růžovém roztoku manganistanu draselného, ​​který rostlinný materiál napouštěn po dobu 20-30 minut a pak se namočeným v prostředku na podporu růstu.Po všech manipulacích se sušení provádí a seje v zemi.

Při zpracování obvykle potřebují domácí semena, odebíraná ze šípů dospělých rostlin, a skladový materiál se třel v továrnách a aplikoval speciální výživný obal. Jako rezervoár je žádoucí používat rašelinové hrnce nebo pilulky, pak se při transplantaci nepoškodí jemné kořeny. Je povoleno používat semenáčkové kazety, které vyplní volnou trávníkovou půdu, smíchanou s humusem nebo rašelinou s kokosovým vláknem.

Potřebujete piknik?

Jako pekná a velmi citlivá kultura Pekinka netoleruje pikniky a roste velmi rychle, takže transplantace se již provádí v otevřeném terénu. Pokud byly sazenice v kazetách, jsou pečlivě odstraněny a vysazeny metodou překládky bez porušení kořenové struktury.

Zkušení zahradníci doporučují pěstovat v rašelinových pilulkách, je zde dostatek místa pro každou sazenici a výživnou, volnou půdu. Měsíc po vzniku schodů se objeví 4-5 listů, to je správné znamení, že sazenice jsou připraveny přistát v půdě.

Transplantace v otevřeném terénu

\ t

Pozemek je vybrán tak, aby byl osvětlen, ale chladný, s hlubokými vrstvami podzemních vod. Nejlepší místa jsou východní strany, které jsou pokryty v první polovině dne, a po poledni jsou pokryty zdmi budov nebo plotů. Pokud ne, musíte použít baldachýn. Pozemky jsou tráveny od pádu, zavádějí vápno a humus pro dezoxidaci a obohacení o užitečné složky.

Výsadba pekingského zelí

\ t

Výsadba Pekingské zelí se provádí na místech, kde dříve rostly obiloviny, melouny nebo luštěniny, brambory, cibule, rajčata. Nemůže být vysazena po jiných zelí nebo křížovitých rostlinách, protože v půdě mohou zůstat larvy hmyzích škůdců, virů a nemocí předchůdců. Podmínky výsadby pekingského zelí se liší a závisí na vlastnostech odrůdy nebo hybridu.

Během transplantace musí být dodržen režim a vzdálenost mezi sazenicemi:

  • Vzdálenost mezi řádky není menší než 50-60 sm.
  • Z křoví ustoupit o 20-30 cm, pro pozdní zástupce 45 cm.

Tento postup se provádí večer nebo v bezútěšném dni, kdy není žádné intenzivní teplo, jinak, když slunce skončí, zralé stromky zahynou nebo nechají šípy. Odborníkům se doporučuje, aby si vyrobili netkaný povlak, aby se snížil světelný den, ochrana před sluncem, chladné počasí, déšť a dokonce i škůdci.

Péče o kulturu

Po transplantaci je péče o pekingské zelí v otevřeném terénu mírně odlišná od péče o ostatní sazenice. Vyžadují mírné zavlažování s teplou, vodotěsnou, mulčovací, uvolňující půdou, hnojením a ochranou před škůdci.

Při vytváření hlavy zeleniny je důležité dodržovat správnou teplotu a vlhkost:

  • Během dne by mělo být v rozmezí + 15 ... + 18 stupňů.
  • V noci ne nižší než + 8 ... + 10 0С.
  • Vlhkost se pohybuje od 70 do 80%.

V rozporu s těmito ukazateli jsou listy postiženy viry, vyblednutím a deformací,pronajímání květenství místo prospěšných plodů.

Voda by měla být mírná, stagnace je škodlivá pro pekinky a přináší určité problémy (hniloba, tvorba šedé hniloby nebo černé nohy). Nejlepší způsob, jak zvlhčit půdu, je postřik.

Vytvoření silné a velké plodiny pomůže výživě z organických a minerálních roztoků. Kultura miluje zemi bohatou na vápník a dusík, dobře reaguje na pilíře zředěných krav, kuřat a univerzálních skladů.

Kuřecí vrh

Při přípravě oblasti na podzim, dát humus a dřevo popel, superfosfát, a na jaře to bude užitečné nasekané vaječné skořápky, bohaté na vápník. Všechny obvazy se provádějí před výsevem pekingského zelí nebo výsadbou sazenic, protože zelenina může hromadit toxiny.

Škůdci a švábi pekingského zelí

Pěstování pekingského zelí na zahradě je možné rychle as nejmenšími ztrátami, s vědomím, s čím se setkáváme se škůdci a chorobami. Onemocnění rostlin je zřídka způsobeno rychlým růstem, ale existují i ​​další faktory, které porušují strukturu zeleniny:

  • Křížkovité puchýře - umírají z rostlinných nálevů a vysazují se v blízkosti mrkve přitahující užitečný hmyz.
  • Hlemýždi a hlemýždi se bojí směsi sypkých produktů: červené papriky, hořčice, soli.
  • Jablka - zbavit se infuzí z cibule, kopřiv, plevelů, tabáku, mýdlových misek, výsadby v blízkosti mrkve nebo česneku.
  • Kapusta mouchy - nejlepší způsob, jak z ní bude popel ze dřeva,drogy nebo příbuzné drogy.
  • Veverka - z její dobře zpracované hořčice nebo mýdlového spreje.
  • Rot - může zničit rostlinu, ale zbavit se jí drogy Binoram.
  • Rostlinná rosa nemá rád popel ze dřeva.

Jako prevenci se doporučuje pokropit rostliny popelníkem, zbavuje se spousty škůdců a obohacuje půdu dusíkem. Po prvním dešti nebo zavlažování jsou křoviny očištěny od prachu a kupují atraktivní vzhled.

Houbové choroby mohou nastat v důsledku porušení pravidel agrotechniky (nepravidelná teplota nebo vlhkost). Pomáhají jim pouze speciální přípravky, které se používají 3 týdny před sklizní. Správná péče o pekingské zelí v otevřeném terénu zajistí růst zdravých keřů a obohatí zeleninu o všechny potřebné ingredience.

Jak a kdy sklízet

\ t

Sklizeň se provádí, když se plody stávají hustými, získávají velkou velikost a bohatou listovou hmotu. Hmotnost hlav této doby je 1 kg nebo více, vše závisí na vlastnostech odrůd.

Sklizeň

Rovněž stojí za to připomenout z doby zrání osázených odrůd, které se neodstraňují až do nástupu mrazu, a v polovině podzimu a časných řezů na 50-60 dní po krocích. Zralé plody jsou schopny přežít s chladem až do -5 stupňů.

Pravidla pro udržování pekingského zelí

\ t

Zelenina je skladována, balena do potravinářského filmu, v suterénu, v chladničce nebo v jiné místnosti s teplotou +5 ° C.Střední a pozdní odrůdy jsou vhodné pro skladování do prosince a brzy pouze pro čerstvé použití a trvanlivost ne delší než 10 dnů.

Ve vnitřních podmínkách nebude kultura trvat déle než jeden den, po kterém začne kazit a ztrácet barvu. Vyšší vlhkost vede k rozpadu, takže místnost by měla být větrána a chladná.

Jak se starat o peking ve skleníku?

Aby bylo možné pěstovat čínské zelí ve skleníku, je nutné připravit výživnou, volnou půdu s neutrálním pH, rozptýlené osvětlení a schopnost propíchnout okna, čímž se sníží světelný den.

Semena se provádějí v březnu, sazenice se pěstují v řadách s použitím pásky. Při vysoké hustotě se semenáčky ředí, odstraňují slabé a natažené klíčky. Zalévání, krmení a další péče se provádějí v souladu s obecnými pravidly pěstování.

V souladu se všemi doporučeními můžete pěstovat velkorysé plodiny zelí s bohatým obsahem vitamínů a delikátní, lahodné listy, vhodné pro univerzální kulinářské použití.