Krmení zelí jódem v otevřeném terénu

Levný pro finanční výdaje zelí krmení jódem vám umožní získat vysoké výnosy této agro-kultury. Nicméně za předpokladu, že taková operace je prováděna kompetentně, systematicky a s ohledem na doporučení zkušených zahradníků. Ošetření jódem se provádí pomocí listové aplikace rostlin, aplikací kořenového roztoku, postřikem.

Jodový roztok pro zpracování zelí

\ t
Obsah
  1. Jaký je užitečný jod pro zelí?
  2. Co vede k nedostatku jódu v půdě?
  3. Druhy roztoků s jodem pro zavlažování a postřikování zelí
  4. Pravidla pro zavádění krmení jodem

Jaký je užitečný jód pro zelí?

Jod je důležitým prvkem pro každou rostlinu. Nevýhodou je příčina vzniku různých onemocnění zemědělských plodin, snižování výnosů a dalších nepříjemných jevů pro zahradníka.

Ošetření zelí jodem poskytuje příležitost k řešení řady důležitých úkolů. Následující postup:

  • stimuluje a aktivuje metabolismus rostlin na intracelulární úrovni;
  • kvalitativně dekontaminuje půdu v ​​oblasti, kde se plánuje pěstovat zelí;
  • zvyšuje přirozenou odolnost rostliny;
  • zajišťuje maximální stravitelnost zelných hnojiv na bázi dusíku;
  • odstraňuje hmyz, který způsobuje poškození míst vykládky;
  • přispívají ke zvýšení množství vitamínu C v zelí;
  • chrání zeleninu před plísňovými a bakteriálními chorobami;
  • zvyšuje rychlost tvorby vaječníků plodu;
  • je geometrickývelikost ostrůvků větší a kanály jsou husté;
  • zlepšuje chuť (je výraznější) jakéhokoli druhu zelí.

Přidání jodu navíc zvyšuje dobu skladování sebraných nádob a jejich těžkost. Z tohoto důvodu zelí neztrácí svůj atraktivní vzhled po velmi dlouhou dobu a snadno přenáší dlouhou dopravu.

Co vede k nedostatku jódu v půdě?

Pokud se zelí pěstuje v otevřené půdě s nedostatečným obsahem jódu, bude tento prvek ve zralé zelenině malý. To může být příčinou častých onemocnění rostlin, snižování plodů vitamínu C, špatného intracelulárního metabolismu.

Konzumace zelí s nízkým obsahem jodu má nepříznivý vliv na lidské tělo. Ztrácí schopnost syntetizovat tyroxin, hormon zodpovědný za normální fungování štítné žlázy, který přispívá k tvorbě fagocytů. Ty jsou unikátní buňky, které zachycují a ničí mimozemská těla, škodlivé mikroorganismy a všechny druhy "trosek" v těle.

Nedostatek jódu v lidském těle může vést k rozvoji vážných onemocnění:

  • endemická struma;
  • snížení imunity;
  • onemocnění mozečku;
  • hypotyreóza;
  • poruchy tělesného a duševního vývoje;
  • anémie.

Je snadné snížit riziko těchto onemocnění. Stačí provést úpravu půdy přípravkem obsahujícím jód, čímž se půda stane bohatou na takový důležitý prvek.

Druhy roztoků s jodem pro zavlažování a postřikování zelí

\ t

Domácícarrotmen používají různé směsi pro hnojení pěstovaných plodin. Každý z roztoků se zavádí v určitém období vývoje rostliny a v přísně doporučené dávce.

Důležité! Pokud není zelí správně krmeno, nepřinese očekávaný výsledek a v některých případech může dokonce poškodit zelí a zpomalit jeho růst.

Níže jsou popsána řešení používaná v různých stupních pěstování zelí, s uvedením optimální dávky krmiva a periodicity jejich zavádění:

Semena zelí

\ t
  • Semena jsou namočena po dobu 2-3 hodin před výsadbou ve směsi 1 litru vody a 1 kapky jodidu draselného.
  • Půda před výsadbou sazenic se zalévá roztokem z 10 litrů vody a 3 kapkami jódu.
  • Složení 20 litrů čisté kapaliny, 1 litr mléčného séra, 15 ml peroxidu vodíku a 40 kapek jódu se používá k léčbě a prevenci vzniku pozdní plesně, která prochází téměř všemi druhy zelí. Tento sklad je ošetřen mezilehlou řadou. Postup se provádí každých 10 dní po západu slunce.
  • Pro ochranu nově vysazených sazenic před patogenními bakteriemi a škodlivými mikroorganismy je nezbytný roztok vody (10 litrů), mléka (1 litr) a jodu (15 kapek).
  • S výjimkou pravděpodobnosti vzniku rostlin na hnilobě šedé a invazi mšic umožňuje složení 10-15 l vody a 5-7 kapek jodu. Kultura je postříkána při pokládání vrchlíku a ve fázi tvorby listů. Provoz se provádí po dostatečném zalévání nebo dešti na východslunce
  • Během tvorby vidlice se krmí kořenové zelí. Použije se roztok 10 litrů vody a čtvrtinová lžíce jódu. V této fázi se provádí zavlažování kořenů:

    • odebrat 40 kapek jódu na vývrt kapaliny;
    • důkladně promíchejte;
    • , výsledná kompozice se zavádí v množství 1000 ml na rostlinu.

    Toto ošetření zvyšuje trvanlivost zeleniny, přispívá k tvorbě hustých a velkých řádků. Doporučuje se provádět roztok kořenů večer nebo ráno.

    Pokud se v procesu pěstování agro kultury na ní vyskytuje šedá hniloba nebo mšice, je doporučeno ihned kapustní jódové složení 5 kapek.

    Pravidla pro zavedení doplňování jódu

    \ t

    Za účelem zpracování zelí bylo dosaženo požadovaných výsledků a měla by být dodržena jednoduchá pravidla pro krmení. Jsou následující:

    • Sazenice se při každém pěstování zeleniny jednou hnojí. Maximální koncentrace jodu ve vodném roztoku (10 litrů) je 5 kapek.
    • Je zakázáno zvyšovat doporučený obsah aktivního prvku ve směsi. Pokud přidáte více jódu, směs zabije prospěšné mikroorganismy, které jsou k dispozici v otevřeném terénu, a spálí kořeny agro-kultury.
    • Roztoky se zavádějí do dobře vyvážené půdy. Volitelně lze horní vrstvu půdy mírně uvolnit.
    • Výkrm se provádí pouze tehdy, jsou-li na otevřeném terénu dobře upraveny sazenice nebo sazenice.

    Zpracování zelí infúzemi obsahujícími jód je dobře známým a populárním způsobem zlepšeníVýnosy, zlepšení chuťových charakteristik a deprivace rostlin před rušivou pozorností škůdců. Nebojte se ho použít k pěstování zdravé zeleniny, naplněné vitamíny a stopovými prvky, které jsou prospěšné pro lidské tělo.